Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'BRONZEN BEELD ONVOLDOENDE VERANKERD'

Twist over nieuwe plek kunstwerk Henk Visch

MARC CLEUTJENS

De Kunststichting Boxtel heeft gistermiddag kritisch gereageerd op de recente plaatsing van een bronzen kunstwerk van Henk Visch bij bibliotheek De Meierij. Op het onlangs herbestrate pleintje staat het beeld dat volgens voorzitter Gerard Schraverus een waarde van 85.000 euro heeft, maar onvoldoende verankerd is. Diefstal zou dus eenvoudig zijn, net als beschadiging door vrachtwagens die op deze plek laden en lossen.

,,Niet alleen is de kans op beschadiging door vrachtwagens groot, ook wordt het bronzen beeld gebruikt om fietsen tegen te parkeren. Kunst verdient een betere plaats dan tussen fietsenstallingen", oordeelt voorzitter Schraverus. ,,We hebben al gezien dat het kunstwerk gebruikt wordt als fietsenstalling, met een slot om de voet van het beeld."

Het kunstwerk van Visch stond jarenlang in de hal van het gemeentehuis, maar kreeg onlangs een nieuwe plek op het pleintje voor de bibliotheek. Veel bewoners die zaterdagochtend aan de slag gingen om hun geveltuintje voor hun woning aan de Burgakker aan te leggen, reageerden positief op het beeld.

Opvallend is dat het beeld juist op advies van de Kunststichting op die plek is neergezet, zo reageert wethouder Marusjka Lestrade, die de notulen van eerdere vergaderingen met de stichting nog eens heeft geraadpleegd. ,,Niet alleen is bewust voor deze plek gekozen, ook is eerst overleg geweest met de kunstenaar. En die vond het een prima plek", zo reageert Lestrade.

Ze is graag bereid om met de Kunststichting en de kunstenaar te bekijken of het bronzen beeld mogelijk alsnog een andere plek moet krijgen.

DESKUNDIGHEID

In algemene termen is de Kunststichting Boxtel deze week kritisch over de manier waarop de gemeente met kunst omgaat. De stichting, die eerder dit jaar de noodklok luidde toen de jaarlijkse subsidie werd stopgezet, gaf gisteren aan dat een ander kunstwerk van Visch is beschadigd.

Dat houten beeld is eerder dit jaar uitgeleend aan het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. ,,Het is niet op de juiste manier geplaatst", zegt voorzitter Schraverus. ,,Als dit de manier is hoe de gemeente om wil gaan met kostbare kunst, is dit alleen een bevestiging dat de Kunststichting een belangrijke rol moet hebben."

De beschadiging van het houten beeld is volgens wethouder Lestrade niet recent, maar al in 2009 geconstateerd. ,,Toen is dat al besproken met de Kunststichting. We hebben ook overleg gehad met Henk Visch. En die heeft toen al aangegeven dat hij reparatie niet nodig acht. De beschadiging hoort bij het leven van het beeld, zo heeft hij aangegeven."

Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar de toelage van 52.000 euro aan de Kunststichting stop te zetten omdat men vindt dat eerder opgebouwde reserve (200.000 euro) eerst opgemaakt moet worden. Tevens werd de samenwerking opgeschort omdat Boxtel niet wil dat de stichting een monopoliepositie bekleedt.


Kerstoptreden voor Jalihal

Het Boxtelse popkoor JukeBOX organiseert traditioneel rond de feestdagen een benefietconcert. Samen met gemengd koor Con Fervore en muziekgezelschap 't Herriemenieke wordt een optreden verzorgd op dinsdag 15 december in de Tijberzaal van het Baanderherencollege.

Leden van het koor maken kerststukjes en andere vormen van decoratie voor de feestdagen, bakken taarten en zorgen voor glühwein. De verkoopopbrengst gaat naar Stichting Jalihal, die met een speciaal 'kippenproject' kansarme vrouwen in India een kans geeft om voldoende geld te verdienen.

Hierdoor krijgen zij meer zelfvertrouwen, kunnen ze eten kopen en hun kinderen naar school laten gaan. Tijdens het concert komen allerlei bekende hits voorbij.

De toegang tot het concert, dat om 20.00 uur van start gaat, is gratis.