Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

volgend jaar 'vol aan de slag'

Ouderen in Regie: nu officieel een stichting

Toen Boxtelaar Ad van den Brand zijn visie over wonen, zorg en welzijn voor senioren vorig jaar op papier zette, kon hij niet vermoeden dat de A4'tjes met tekst uiteindelijk zouden uitmonden in een stichting met vijf actieve bestuursleden. Maandagavond werden de handtekeningen gezet onder een stichtingsakte tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis.

,,Ik had niet gedacht dat mijn visie uiteindelijk zou leiden tot een stichting, al hoopte ik er natuurlijk wel op", aldus Van den Brand. ,,Toen duidelijk werd dat verschillende mensen zich wilden inzetten voor hun toekomst, was het een verstandige keuze om een stichting op te richten. Dan kun je subsidie aanvragen en een zakelijke rekening openen."

De stichting heeft verschillende doelen: zorgen voor advies en ondersteuning ter bevordering van eigen regie door ouderen, opzetten en ondersteunen van werkgroepen en (on)gevraagd advies geven aan en overleggen met partijen als de gemeente, zorgaanbieders en woonstichting Sint-Joseph. Van den Brand: ,,Het moet niet blijven bij praten en discussiëren. Stap voor stap hopen we senioren bewust te maken dat eigen regie belangrijk is en hen te kunnen aansporen te kijken naar wat ze écht zouden willen."

In het nieuwe jaar wordt een jaarplan, inclusief begroting, opgesteld door het bestuur. Daarnaast wordt financiële ondersteuning aangevraagd, gaan de huidige werkgroepen Kleinschalige wooninitiatieven en Zorg en Onderlinge Dienstverlening verder aan de slag, worden nieuwe bijeenkomsten georganiseerd en probeert stichting Ouderen in Regie samenwerkingen aan te gaan. ,,We volgen alle ontwikkelingen op de voet en gaan flink aan slag", vertelt Van den Brand. ,,Zo zou ik graag met de projectontwikkelaar willen praten die plannen heeft voor woningbouw in Lennisheuvel. Wie weet welke mogelijkheden er zijn voor senioren."

Na afloop van de ondertekening verzorgden notaris Monique van 't Hooft en Wilma van Heeswijk en Jankees Schwiebbe van de Rabobank uitleg over financiële en notariële zaken. Van den Brand: ,,Dat werd goed ontvangen door de veertig personen die aanwezig waren. Ze konden concrete vragen stellen over onderwerpen als een testament, aanvraag van hypotheek als senior en zorgkosten."

FOTO BOVEN: Ondertekening van de stichtingsakte. Beneden (v.l.n.r.): Monique van 't Hooft, voorzitter Ad van den Brand en secretaris Chris D'havé. Boven (v.l.n.r.): secretaris Tineke Wijers-Bettonvil, bestuurslid Cor Hogenboom. Niet op de foto: bestuurslid Peter van Steenderen. (Foto: Hans van Doorn).