IN 2016 OOK AVONDOPENSTELLING

Stapel op Sint trekt vijfduizend bezoekers

MARC CLEUTJENS

Sinterklaas doet vanavond voor de laatste keer de poort van kasteel Stapelen op slot. Na bijna drie weken Stapel op Sint zit het evenement dat Boxtel Vooruit dit jaar voor het eerst organiseerde in kasteel Stapelen erop. Deze week is de balans opgemaakt en staat vast dat meer dan vijfduizend kinderen met hun ouders en grootouders een bezoek hebben gebracht aan Sinterklaas en zijn Pieten. ,,Stapel op Sint heeft alle verwachtingen overtroffen", zegt voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit.

Het idee voor Stapel op Sint is een klein jaar geleden geboren toen de eerste gesprekken werden gevoerd over het jubileum van de paters assumptionisten op Stapelen. Die vierden dit jaar hun eeuwfeest op het kasteel en plaatsten om die reden een spiegeltent in het park. Ook besloten de paters vol overtuiging om het park en de binnenplaats van het kasteel open te stellen voor het publiek. ,,En daarvan zullen ze beslist geen spijt hebben gehad", verwacht Ketelaars, die nauw betrokken was bij de meer dan honderd activiteiten die in en om Stapelen werden gehouden.

Stapel op Sint zal de boeken ingaan als een van de grootste succesnummers die ooit in en om Stapelen is gehouden. ,,We zijn helemaal op nul begonnen, maar durven nu al te stellen dat we een gouden evenement in handen hebben", zegt de voorzitter van Boxtel Vooruit. De paters assumptionisten hebben aangegeven dat ze Stapel op Sint ook de komende jaren graag onderdak willen bieden. ,,In principe gaan we nog vier jaar door, maar als jet zo'n succes blijft, voorspel ik dat het evenement nog veel langer hier te gast zal zijn", zegt Ketelaars

GESPANNEN

Met Ghislaine de Brouwer en Yvonne van de Nostrum blikte Ketelaars deze week terug op het verloop van Stapel op Sint. ,,De eerste dag was voor iedereen heel spannend", kijkt De Brouwer terug. ,,En omdat we zo gespannen waren, was het misschien wel de minste dag. Daarna ging het steeds beter en raakte Sinterklaas met zijn Pieten steeds beter in vorm. Ze maakten steeds meer lol samen en het ene na het andere spannende of gekke verhaal werd gespeeld."

Om alle Pieten in hun rol te laten komen, wordt overwogen om voor alle vrijwilligers een pietentraining of pietenworkshop aan te bieden. Onder regie van Van de Nostrum werden tijdens Stapel op Sint 86 Pieten ingeschakeld die bij toerbeurt een handje hielpen bij Sinterklaas. ,,Om op drukke weekenddagen goede doorstroming te houden, waren vier wegwijspieten nodig", zegt Van de Nostrum. ,,Ondanks de grote drukte en de wachttijden van soms 45 minuten, denken we dat iedereen voldoende tijd heeft gehad om het evenement te beleven."

DRIE WEEKEINDEN

Toch wordt volgend jaar aan uitbreiding van Stapel op Sint gedacht. Sowieso biedt de kalender van 2016 ruimte om tussen de intocht van Sinterklaas en de viering van zijn verjaardag op 5 december drie weekeinden in te roosteren. ,,Daarnaast gaan we meer schoolklassen ontvangen", vult De Brouwer aan. ,,Nu hebben we vooral peuters en kleuters begroet, maar ook veel groepen 3 en 4 willen nog een bezoekje komen brengen. Daarom is er volgend jaar meer plaats in het rooster, zodat we twaalf klassen extra willen verwelkomen."

Vanwege de feëerieke sfeer van Stapelen wordt ook gedacht aan enkele avondopenstellingen. Daarnaast mag het programma op de binnenplaats van het kasteel uitgebreid worden en wordt gedacht aan het inzetten van muziekgezelschappen die in de weekeinden sinterklaasliedjes gaan spelen. De horecatent die nu buiten de gracht staat, verhuist naar de binnenplaats.

GEEN DREMPELS

De meeste waardering heeft Boxtel Vooruit gehad voor het feit dat Stapel op Sint gratis toegankelijk was. Ketelaars: ,,De makkelijkste manier om een evenement neer te zetten is aan iedereen drie euro entree vragen. Dan heb je middelen in kas om iets moois te organiseren. Wij draaien het om en beginnen op nul. Wij vinden namelijk dat er geen drempels mogen zijn als het sinterklaasfeest zo uitbundig gevierd wordt. Iedereen moet hiervan kunnen genieten."

Die filosofie past bij Boxtel Vooruit, maar sluit ook aan bij het gedachtegoed van de paters assumptionisten. Die hebben de 'ophaalbrug' van hun kasteel definitief neergelaten om de gemeenschap én de Sint welkom te heten. ,,Stapelen was al ontdekt dankzij de spiegeltent, maar is nu écht op de kaart gezet."