Beeld van de start van de Langspiercross voor eliterenners. Elk jaar weer trekt de Stichting Wielerbelangen Boxtel honderden fietscrossers naar de recreatieplas aan de Molenwijkseweg. (Foto: Peter de Koning).
Beeld van de start van de Langspiercross voor eliterenners. Elk jaar weer trekt de Stichting Wielerbelangen Boxtel honderden fietscrossers naar de recreatieplas aan de Molenwijkseweg. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZONDAG 20 DECEMBER ROND RECREATIEPLAS IN BOXTEL

Langspiercross krijgt nieuwe opzet

De Stichting Wielerbelangen Boxtel is druk bezig met de voorbereidingen van de nationale cyclocross rondom recreatieplas De Langspier. Wederom hebben enkele toppers al toegezegd te zullen starten in de zware Boxtelse cross.

De stichting heeft de nationale veldrit gecombineerd met het open Boxtels ATB-kampioenschap en hoopt er zo een mooie wielerdag van te maken die wat meer toeschouwers zal trekken. In de voorbije jaren viel de publieke belangstelling tegen.

Alle categorieën zullen bij De Langspier van start gaan. Om 10.00 uur beginnen de amateurs, gevolgd door de masters, de nieuwelingen en de vrouwen. Nieuw is dat de eliterenners een uur eerder vertrekken, om 14.00 uur, direct gevolgd door de junioren. SWB wint daardoor een uur in tijd.

Om 15.15 uur start het open Boxtels atb-kampioenschap in de categorieën 40-min en 40-plus. Inschrijven kan vanaf heden bij alle Boxtelse fietswinkels en wielerzaken of via de website van de stichting: www.cyclocrossboxtel.nl.

De Langspiercross is uitgegroeid tot een begrip in de wereld van de cyclocross. Elk jaar komen renners uit binnen- en buitenland naar de wedstrijd. Naast bekende amateurs en eliterenners, telde het deelnemersveld in het verleden bekende namen uit de wielerwereld. Zo was Liempdenaar Koen de Kort wel eens in de Boxtelse modder aan het werk te zien, net als meervoudig etappewinnaar in de Tour de France Erik Dekker.

Vorig jaar werd de Langspiercross bij de eliterenners gewonnen door Maurits Lammertink. Bij de vrouwen won toprenster Anna van der Breggen. Het open Boxtels atb-kampioenschap lokte dertig renners; de winst ging onder extreme weersomstandigheden naar Remco Smits uit Veghel. Bij de 50-plussers won Sjaak Mandigers.