Onzekerheid leeft bij aanwezigen

Wmo-clienten denken mee met de gemeente

Boxtel organiseert deze weken haar Wmo-cliëntendagen. Cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers worden tijdens deze bijeenkomsten bijgepraat over de stand van zaken over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarnaast mogen ze actief meedenken. De eerste bijeenkomst was in Podium Boxtel en werd vorige week donderdag geopend met een ludiek theateroptreden van de 'Dekmantelzorgers'.

Ruim zeventig mensen woonden in Podium Boxtel de eerste cliëntendag voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij. Sinds 2015 heeft de gemeente extra taken gekregen op het gebied van zorg en ondersteuning. Wethouder Eric van den Broek en projectleider Wmo Arnold van den Broek zijn benieuwd naar de ervaringen en opmerkingen van de gebruikers van deze zorgwet, nu de gemeente hier grotendeels voor verantwoordelijk is. Het meedenken, elkaar ontmoeten en meedoen was dan ook het thema van deze middag, waarbij uiteindelijk de aanwezigen om de tafel gingen met de gemeente om hun ervaringen te delen. ,,Alleen als je je mening geeft, kunnen we ook echt iets doen", benadrukte Eric van den Broek.

Overgangsregeling

Henny Kerkhof, voorzitter van de Wmo Adviesraad gaf aan dat de grootste veranderingen in de Wmo nog moeten komen. Op dit moment bestaat het leeuwendeel van de gebruikers van de zorgwet uit voormalig AWBZ-cliënten die nu nog gebruik maken van een overgangsregeling. Zij krijgen in de loop der tijd een herindicatie en zullen dan pas echt verandering merken. ,,Een gemeente die oog heeft voor haar burgers, in dialoog gaat en luistert naar vragen", wenste Kerkhof om die reden. ,,We snappen dat de nieuwe invulling van de Wmo een uitdaging is voor de gemeente, maar we willen vragen blijven stellen over de keuzes die ze maken, mét input van de achterban."

Onzeker

Het gevoel van onzekerheid over de toekomst overheerste bij de aanwezigen. ,,Ik ben heel benieuwd naar het financiële plaatje als ik in 2016 opnieuw gekeurd wordt", vertelt iemand die met name gebruik maakt van huishoudelijke hulp. ,,Mensen moeten langer zelfstandig thuis wonen en hulp zoeken bij hun naasten. Maar mijn kinderen werken veel en wonen ver weg. Ook mijn buren werken allemaal. Ik kan geen beroep op ze doen", vult een ander haar aan. ,,Het lastigste vind ik de onzekerheid. Ik hoop vandaag wijzer te worden over wat ik volgend jaar kan verwachten bij de herindicaties."

Kantelingsgedachte

De wethouder sprak van een kantelingsgedachte. ,,We moeten meer met minder doen. We zien daarbij een verschuiving van de behoefte: er worden minder gemeentelijke voorzieningen aangevraagd en er wordt meer beroep gedaan op het eigen sociale netwerk of mantelzorg. De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen en gaat uit van zelfredzaamheid. Als gemeente willen we scherp letten op hoe dit beleid in de praktijk uitpakt." Om deze redenen schuift de wethouder de komende tijd, mét gebak, aan in verschillende huiskamers om te praten over het nieuwe beleid en de ervaringen van de gebruikers. ,,Mensen kunnen via het gemeentehuis een gesprek aanvragen."

Arnold van den Broek onderstreepte de woorden van de wethouder. ,,Vroeger bedacht de gemeente wat goed voor je was. Nu spreken we van 'meewerkend Boxtel'. Waar we kunnen, helpen we de burger tegemoet te komen in haar behoeften. Daarnaast zijn er tal van initiatieven die er voor zorgen dat ouderen op een comfortabele manier langer thuis kunnen blijven wonen."

De projectleider Wmo geeft aan dat de gemeente tijdens de bijeenkomst niet in kon gaan op individuele situaties. ,,Wel hebben we behoorlijk wat telefoonnummers verzameld van mensen die graag een huiskamergesprek willen organiseren of onder vier ogen met de wethouder hun omstandigheden willen bespreken. Dat moedigen we aan. Als er grote veranderingen op komst zijn geven we dat op tijd aan, maar dat is nu niet aan de orde."

Begin januari brengt de gemeente een speciale krant uit waarin de hoofdlijnen voor 2016 op het gebied van het sociale domein uiteen worden gezet. Daarin worden ook de uitkomsten van deze bijeenkomsten verwerkt.