Vorig jaar waren de winterse activiteiten in Liempde al een groot succes (archieffoto).
Vorig jaar waren de winterse activiteiten in Liempde al een groot succes (archieffoto). Foto: Albert Stolwijk

Verenigingen gaan actief munten scoren tijdens kerstmarkt

Liemt Lopt Uit dit jaar in nieuw jasje

De zesde editie van kerstmarkt Liemt Lopt Uit staat voor de deur en dit jaar heeft de organisatie besloten het evenement in een ander jasje te steken. De kerstmarkt is het startsein voor een reeks winterse activiteiten in Liempde.

Naast de Op Liemt Gemunt-ondernemers is er tijdens het evenement ook ruimte voor kraampjes van andere Liempdenaren. De Op Liemt-Gemunt muntjes zullen dit jaar royaal worden uitgedeeld, daarnaast ontvangt iedereen bij een aankoop


Kerstfair Gemonde staat in het teken van goede doel

De Gemondse Bianca Beekman organiseert op vrijdag 12 december een kerstmarkt in Gemonde. De markt met als titel Kerstfair staat in het teken van de Stichting Hart voor Moeder en Kind.

,,De fair speelt zich binnen en buiten af en uiteraard is alles aangekleed in de stijl van kerst. Van kramen met glühwein en snert tot stands met speciale wijnen, lingerie, sieraden en kinderkleding. Er is voor ieder wat wils", vertelt Beekman enthousiast. Kinderen kunnen zich laten schminken en tussen 18.00 en 20.00 uur mogen ze op de foto met de kerstman. Ook is het mogelijk om zelf kerststukjes te maken of ter plekke een kerstboom te kopen. ,,We hebben alle ingrediënten om er een leuke dag van te maken voor jong en oud."

Kerstpakketten

,,De meest bijzondere kraam is die van Hart voor Moeder en Kind. Carina Smulders uit Schijndel zet zich in voor mensen die het minder goed hebben. Een kerstpakket is toch een mooi extraatje en dat missen zij vaak. Carina stelt daarom kerstpakketten samen van donaties. Bij de kraam mogen alle bezoekers goederen doneren voor in de kerstpakketten", licht Beekman toe. ,,Ik hoop dat alle bezoekers iets meebrengen, al is het maar iets kleins als een pak koekjes."

De Kerstfair vindt plaats in zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30 in Gemonde van 14.00 uur tot 20.00 uur. De toegang is gratis.


Lampionoptocht

In Liempde wordt zaterdag 12 december de kerststal van buurtvereniging Roderweg geopend. In de kiosk in het Concordiapark krijgen alle deelnemende kinderen tegen een vrijwillige kleine bijdrage een lampion. De volledige opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen. Om 17.45 uur is daar het verzamelpunt waarna de groep een kwartier later richting de kerststal aan de Hamsestraat vertrekt.

een lootje voor de loterij. De trekking van de loterij vindt nog dezelfde avond plaats. De hoofdprijs is niet mis: 380 euro aan bonnen, die de winnaar kan besteden bij verschillende ondernemingen die aangesloten zijn bij Op Liemt Gemunt.

Tijdens de kerstmarkt wordt, zoals elk jaar, het eindbedrag van het spaarprogramma Op Liempt Gemunt bekendgemaakt én krijgen de Liempdse verenigingen cheques uitgereikt. De hoogte van de bedragen is afhankelijk van de hoeveelheid munten die in 2015 gespaard zijn voor een vereniging.

Verenigingen centraal

De verschillende Liempdse verenigingen staan centraal tijdens de Liempt Lopt Uit Kerstmarkt. Anders dan vorige edities zullen ze sterker vertegenwoordigd zijn en zullen ze tijdens de avond op een ludieke manier proberen actief Op Liemt Gemunt-muntjes te scoren van bezoekers.

De kerstmarkt zelf staat bol van de activiteiten. Kinderen kunnen zoals elk jaar bij goed weer een ritje maken met de ezel en bezoekers kunnen marshmallows roosteren bij de vuurput. Daarnaast zitten bezoekers deze avond niet verlegen om muziek. Liempdse verenigingen geven kerstoptredens en ook andere muzikanten passeren de revue.

JAS-Liempde verkoopt tijdens de avond kerststukjes en kerstbomen. Bezoekers krijgen bij inlevering van vijftien Op Liemt Gemunt-muntjes een gratis kerstboom ter waarde van vijftien euro. Ieder muntje is een euro waard, dus bezoekers die bijvoorbeeld met tien munten betalen, leggen zelf nog vijf euro bij.

Winterse activiteiten

Met Liemt Lopt Uit trapt Liempde de kerstperiode af, die dit jaar weer enkele activiteiten kent. Zo start op vrijdag 11 december tegelijkertijd met de markt de bekende Kribkesroute. De route bestaat uit twee wandelingen die bezoekers langs meer dan 180 kerststallen voeren.

Op de zondagen 20 en 27 december organiseert Liempde de WinterWonderZondagen. Tijdens deze zondagen kunnen belangstellenden genieten van allerlei activiteiten die langs de Kribkesroute en in het centrum plaatsvinden. Zo zal er onder andere muziek en straattheater te horen en te zien zijn.

Kribkesroute

Toegang tot de kerstmarkt is gratis, evenals de koffie, thee, limonade en chocolademelk. Liempt Lopt Uit vindt plaats rondom het Raadhuisplein in Liempde van 18.30 tot 22.00 uur. Mensen die willen deelnemen aan de Kribkesroute kunnen op de kerstmarkt een folder afhalen. Daarnaast is de flyer met de route te downloaden op www.kribkesrouteliempde.nl en af te halen bij diverse Liempdse horecagelegenheden.


FOTO ONDER: Vorig jaar waren de winterse activiteiten in Liempde ook een groot succes. (Archieffoto: Albert Stolwijk).