Vervoerspunt in beeld na dorpsavond

Chauffeursdienst in de startblokken in Gemonde

De drukbezochte dorpsavond in Gemonde van 29 september heeft inmiddels al concreet resultaat opgeleverd. Tijdens deze bijeenkomst bespraken Gemondenaren hoe ze de leefbaarheid in het dorp konden verbeteren. Een aantal dorpelingen werkt sindsdien aan de opzet van een VervoersPunt.

Onder begeleiding van Partis en Stichting Welzijn Ouderen (SWO) is een zestal dorpsbewoners aan de slag gegaan met vervoer voor dorpsbewoners uit Gemonde. Het gaat om inwoners die behoefte hebben aan vervoer, maar zelf geen vervoer hebben of niet mogen rijden. Juist omdat Gemonde weinig voorzieningen heeft, zijn inwoners aangewezen op de voorzieningen in de andere kernen. Hierdoor is vervoer een belangrijk middel om zelfstandig te blijven en mee te kunnen blijven doen in de samenleving.

Het VervoersPunt is bedoeld voor Gemondenaren die geen beroep kunnen doen op buren, familie of kennissen. Het gaat dan om vervoer voor bijvoorbeeld boodschappen, een ziekenhuisbezoek, de kaartclub, een familiebezoek of een koorrepetitie.

Chauffeurs gezocht

Het plan van het VervoersPunt staat in de startblokken en om daadwerkelijk te kunnen beginnen zijn de organisatoren op zoek naar vrijwillige chauffeurs. Bijzonder aan deze oproep is dat chauffeurs zelf inspraak krijgen bij de opzet van het VervoersPunt. De praktische invulling van het VervoersPunt is dus afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de vrijwilligers. ,,Omdat het plan nog in de kinderschoenen staat, is alles nog mogelijk en kunnen chauffeurs zelf aangeven wanneer en voor wie ze willen rijden. Behalve een goede rijvaardigheid zijn er verder geen eisen waaraan een chauffeur moet voldoen. De vrijwilligersvacature staat voor iedereen open", licht Pia Verbakel van SWO toe.


De chauffeur vervoert dorpsbewoners die daar behoefte aan hebben met de eigen auto. Hiervoor krijgt de chauffeur een onkostenvergoeding van 0,30 eurocent per kilometer. Dit wordt rechtstreeks afgerekend met diegene die wordt vervoerd. De inzittenden-, ongevallen-, en aansprakelijkheidsverzekering zijn geregeld via een collectieve vrijwilligersverzekering die SWO heeft afgesloten.

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend contact opnemen met SWO via het telefoonnummer 073-5940440 of via info@swogsm.nl.

Gemonde

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan verzorgt vrijdag 4 december in gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde een kaartavond. Deelnemers kunnen vanaf 20.00 uur kaarten en rikken, de zaal gaat om 19.30 uur open. Deelname kost 2,50 euro.

Kerstmenu bij Eetpunt

Elke twee weken organiseert Leefbaarheidsgroep Gemonde het Eetpunt in de recreatiezaal van De Rietstok. Op 23 december wordt een kerstmenu geserveerd. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon. Aanmelden kan onder vermelding van gegevens, tot zondag 20 december, bij Hans Slegers, telefonisch op 073-5511925 of per mail via hansslegers@live.nl.