Boxtel's Harmonie bereidt zich voor op een concert in winterse sferen. Met Sparkling Music Night wil het orkest haar publiek in de feeststemming brengen in aanloop naar de kerstdagen. (Foto: Piet van Oers).
Boxtel's Harmonie bereidt zich voor op een concert in winterse sferen. Met Sparkling Music Night wil het orkest haar publiek in de feeststemming brengen in aanloop naar de kerstdagen. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

SPARKLING MUSIC NIGHT DOOR BOXTEL'S HARMONIE IN JRL

'Feestgevoel door sprankelende muziek'

Het mag met nadruk géén kerstconcert worden genoemd. En toch past het repertoire van Sparkling Music Night helemaal bij de periode in aanloop naar de feestdagen, stelt Boxtel's Harmonie. ,,Wie na afloop naar huis gaat, is helemaal in de stemming voor een sfeervolle decembermaand. Dankzij heel uiteenlopende klanken, zowel klassiek als musical en pop. Het wordt een feest van herkenning", belooft dirigent Jules van de Loo.

Na het succesvol verlopen kasteelconcert bij de start van het Dommeltheater eind september, heeft Boxtel's Harmonie zich vol overgave op de voorbereidingen gestort van een volgend muzikaal project: Sparkling Music Night in de aula van het Jacob-Roelandslyceum. De ruim zestig muzikanten willen onder leiding van hun in mei aangetreden dirigent het publiek een sprankelend repertoire voorschotelen. ,,Dat écht past bij de feestdagen in december. Maar we spelen geen kerstliedjes; daar worden mensen in december mee overvoerd. We kiezen voor een heel andere opzet", zegt de in Vught woonachtige Van de Loo.

In samenspraak met de muziek- en evenementencommissie van de harmonie heeft de dirigent gekozen voor uitsluitend herkenbare werken. En daarbij wordt óók de link met de kerstdagen gelegd. ,,Zoals een compilatie uit de Notenkrakerssuite van Tsjaikovski bijvoorbeeld. Geschreven voor het wereldberoemde ballet dat na-

tuurlijk een typisch kerstverhaal is. Maar evengoed muziek uit de Amerikaanse film Home Alone, die ook écht in dit jaargetijde past", stelt klarinettist Desiree van Weert namens het organisatiecomité. Maar er passeren meer muzikale films de revue: zoals The Wiz en Frozen. ,,Én we spelen Sjostakovitsj. Iedereen kent natuurlijk diens Second Waltz die wereldberoemd werd dankzij André Rieu. Maar dat is slechts één van de acht delen uit diens Suite voor Variété-orkest. Wij laten horen dat ook enkele andere delen zeer de moeite waard zijn; minder bekend weliswaar, maar wel heel herkenbaar", aldus dirigent Van de Loo.

CHARLOTTE PENNINGS

Het feestelijke karakter wordt ook versterkt door de inbreng van de Boxtelse zangeres Charlotte Pennings. Zij kruipt in de huid van onder meer Randy Crawford ('Street Life') en Shirley Bassey ('Big Spender'). ,,Ons orkest wordt speciaal daarvoor uitgebreid met slag- en basgitaar. Daarvoor hebben we Joep van den Nieuwenhuizen en Jan Godrie weten te strikken. Heel leuk dat dit drietal met ons mee willen doen", glundert Van Weert. Pennings heeft, net als de twee gitaristen, afgelopen week enkele malen met Boxtel's Harmonie geoefend. En dat vond de zangeres van onder meer coverband G@ZZerop 'kicken'. ,,Het is weliswaar een heel andere repertoire, maar het is heerlijk zingen met zo'n groot orkest achter me. Ik vind het heel leuk om te doen."

SWANEE BRIDGE JAZZBAND

Aan het einde van het concert Sparkling Music Night speelt Boxtel's Harmonie één werk gezamenlijk met de plaatselijke Swanee Bridge Jazzband van Theo Schoenmakers. Die formatie luistert ook de afterparty op.

Kaarten voor Sparkling Music Night kosten vijf euro per stuk en zijn te koop bij Iris Kappers (Molenstraat) en Ring & Go (Rechterstraat). Reserveren kan ook via e-mail: info@boxtelsharmonie.nl en telefonisch: 06-53 24 15 00. De muziekavond op zaterdag 12 december in het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd begint om 20.30 uur. Om 19.45 uur gaat de zaal open.

FOTO BOVEN: Boxtel's Harmonie eerder dit jaar in actie tijdens een optreden in gemeenschapshuis De Walnoot. Zaterdagavond 12 december speelt het blaasorkest een winters repertoire tijdens Sparkling Music Night in het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Piet van Oers).


FILMPODIUMSCOPIA IN STAPELEN

Verbroedering in oorlog

centraal in Joyeux Noël

De ontroerende film Joyeux Noël uit 2005 is donderdag 17 december te zien in FilmPodiumScopia. De Europese coproductie wordt vertoond in de ridderzaal van kasteel Stapelen, waar een deel van de voorstellingen van FilmPodiumScopia vanaf dit seizoen te zien is.

'Joyeux Noël' vertelt een bijzonder kerstverhaal dat zich afspeelt op de bloederige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De Franse regisseur Christian Carion laat zien hoe Franse, Schotse en Duitse soldaten tijdens de eerste kerstavond van de Grote Oorlog in 1914 met elkaar verbroederen en de wapens aan het westelijk front eventjes neerleggen.

De film weet het drama van de gebeurtenissen goed te vangen en daarmee is het een krachtige film over hoop in tijden van angst, zo stellen Wim van Liempt en Jos Vervoort, de initiatiefnemers van FilmPodiumScopia. ,,Het is een film die zeker vlak voor de kerstdagen een groot publiek zal aanspreken en betoveren", zegt het tweetal.

KAARTVERKOOP

Toegangskaarten kosten 6,50 euro en zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Hebbes en Jumbo in Boxtel en bij drogisterij Bewust Beter in Liempde. Aan de ridderzaal zijn zolang de voorraad strekt ook kaarten te koop, het aantal zitplaatsen is beperkt. De filmvoorstelling begint om 20.15 uur en wordt ingeleid door Sjaak Beirnaert, directeur van de Assumptie-Stichting in Boxtel.


VOORSTELLING IN ZAAL ORION

Ouderentoneel Lennisheuvel speelt kerstspel 'Ontheemden'

Nooit Gedacht, de ouderentoneelclub in Lennisheuvel, brengt zondag 20 december de voorstelling 'Ontheemden' op de planken in gemeenschapshuis Orion. ,,Tien jaar geleden speelden we hetzelfde stuk, hopend dat het vluchtelingprobleem zou stoppen. Maar niets is minder waar. We worden overspoeld door beelden van ontheemden...", zegt Ria Willers van de toneelclub.

Deze week is de kaartverkoop van start gegaan voor het kerstspel. Toegangsbewijzen kosten zes euro en zijn te koop bij Jan Dekkers, Armehoefstraat 3a, telefoonnummer (0411) 67 75 59 of e-mail: jdekkersvdh@hetnet.nl. Kinderen tot 12 jaar krijgen twee euro korting. De voorstelling begint zondag 20 december om 15.00 uur; een halfuur voor aanvang gaat de zaal open.

       ...CHARLOTTE PENNINGS...
           (Foto: Irma van Rijswijk)