Een Boxtelse delegatie vertrok zondag richting Amsterdam om mee te doen aan de Klimaatparade. Volgende week vertrekken Jan Juffermans, Mirjam Bemelmans en Irma Gommers naar Parijs. (Foto: Gerard Schalkx).
Een Boxtelse delegatie vertrok zondag richting Amsterdam om mee te doen aan de Klimaatparade. Volgende week vertrekken Jan Juffermans, Mirjam Bemelmans en Irma Gommers naar Parijs. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Boxtelaren lopen mee in parade tegen klimaatverandering

Eerst naar Amsterdam en dan naar Parijs

Lonneke Hoondert

Een delegatie Boxtelaren toog zondagochtend naar Amsterdam om mee te lopen in de Amsterdamse Klimaatparade. Deze demonstratie werd georganiseerd in het licht van de Parijse klimaattop. In de Franse hoofdstad wordt door wereldleiders op dit moment onderhandeld over een nieuw klimaatverdrag, met het belangrijke doel de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en daarmee ook de opwarming van de aarde. Wereldwijd gingen honderdduizenden mensen de straat op, in Amsterdam waren ruim zevenduizend demonstranten op de been.

,,Hartverwarmend", noemt Jan Juffermans de Klimaatparade in Amsterdam. De lokale delegatie bestond uit leden van Transition Town Boxtel en Schaliegas Vrij Boxtel. ,,Ik was aangenaam verrast door de grote hoeveelheid jongeren die aanwezig was in Amsterdam. Bij de jeugd ligt heel duidelijk het besef dat hun toekomst op het spel staat. Vroeger kwamen vooral grijze mannen op dergelijke bijeenkomsten af. Ik zie een kanteling, jongeren weten dat het klimaat nu heel snel aan het veranderen is en de situatie steeds ernstiger wordt. Universiteiten hebben het onderwerp zelfs opgenomen in hun curriculum. Studenten zijn bewust bezig met dit thema", vertelt Juffermans.

Code oranje

De dag begon met een waarschuwing voor noodweer van het KNMI: code oranje. ,,Ik dacht dat niemand zou komen. De vooruitzichten waren zo bar en boos! Maar uiteindelijk liepen we in een sliert van anderhalve kilometer door de Amsterdamse binnenstad. Ruim zevenduizend mensen hadden zich verzameld. Onze demonstratieborden met zonnetjes hebben het niet overleefd door de regen, maar verder was het een fantastische ervaring. De sfeer zat er goed in en er was overal muziek", vertelt Juffermans enthousiast. ,,Het was een optimistische tocht. Leuzen als 'We have no planet B' en 'Change the system, not the climate' op borden gaven echt stof tot nadenken."

Juffermans benadrukt het belang van de Klimaatparade. ,,De twee graden-grens die de politiek nu steeds noemt is een compromis. Te weinig mensen realiseren zich hoe ernstig de situatie kan worden. Rondom de evenaar wordt het bijvoorbeeld al steeds heter, waardoor gewassen niet meer kunnen groeien. Irrigatie heeft daar geen zin meer. Bij een opwarming van anderhalve graad kunnen we het probleem nog in de hand houden." De Boxtelaar vervolgt: ,,Wetenschappers verbazen zich over het tempo waarmee het klimaat opwarmt. Die toenemende snelheid van klimaatverandering hadden ze tien jaar geleden niet voorzien."

Jongeren werven

Hoewel het onderwerp leeft bij jongeren, sloot de Boxtelse jeugd zich niet aan bij de afvaardiging die zondag naar de Klimaatparade ging. Juffermans steekt de hand in eigen boezem. ,,Dat is ook een beetje onze eigen schuld. We hebben niet actief geworven onder jonge mensen."

Daarbij onderstreept Juffermans nogmaals dat met name studenten zichzelf actief inzetten voor het milieu. ,,Kijk maar naar de aflevering van Tegenlicht van zondag. Jongeren sluiten zich aan bij de Fossielvrij-beweging en zijn zelfs het gevecht met pensioengigant ABP aangegaan die belegt in fossiele brandstoffen. Het stokje is allang overgedragen," glundert de Boxtelaar. Ook wethouder Peter van de Wiel ondersteunde de campagne. ,,Een belangrijk signaal, want ambtenaren zitten allemaal bij het pensioenfonds van ABP", zegt Juffermans trots.

Toekomst

De volgende stap voor de Boxtelaar is meedoen aan de betogingen rondom de klimaattop in Parijs. ,,Op 10 december vertrekken Mirjam Bemelmans en ik naar Parijs, we doen dan mee aan verschillende campagnes. Zo zijn er, naast demonstraties tegen fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgas, bijvoorbeeld ook campagnes tegen kernenergie. Irma Gommers van Schaliegas Vrij Boxtel is daar eveneens aanwezig, want er wordt ook gedemonstreerd tegen schaliegas. Vanuit heel Nederland rijden bussen met betogers die kant op. In Parijs demonstreren we binnen de nieuwe normen van de overheid, want door de terreuraanslagen van 13 november zijn de regels strenger geworden."