Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

CENTRUMBEWONERS ENTHOUSIAST OVER BOXTELS GROENPLAN

Geveltuintjes, net zoals in de Jordaan...

MARC CLEUTJENS

Een grote meerderheid van de bewoners van de Burgakker en de Oude Kerkstraat heeft sinds zaterdag een eigen voortuin. Geen metersdiepe groenstrook, maar een geveltuintje van amper veertig centimeter breed. Precies genoeg om de versteende aanblik van beide pas heringerichte straten te 'vergroenen' en de buurt nader tot elkaar te brengen.

Wethouder Peter van de Wiel gaf zaterdagochtend met enkele ambtenaren en medewerkers van de firma's Heijmans en Eco Groenvoorziening het startsein voor de aanleg van de geveltuintjes. ,,Ze gaan mensen stimuleren om de straat samen te onderhouden, bijvoorbeeld in vakantieperiodes als buren elkaars tuintjes vast gaan verzorgen." Volgens Van de Wiel zijn de geveltuintjes ook goed voor de biodiversiteit en keert meer groen terug in de centrumstraten. ,,Wat ik bijzonder vind is dat bijna iedereen enthousiast is en vanochtend de handen uit de mouwen steekt."

René en Patricia de Jongh bijvoorbeeld, die als een van de eersten aan het schoffelen beginnen. ,,Nou ja, ik schoffel en Patricia deelt de orders uit", grinnikt René. ,,Aanvankelijk vonden we de tuintjes erg klein, maar nu iedereen zo aan de slag gaat is het leuk om te zien. Toen de Burgakker klaar was, misten we het groen dus dit initiatief is heel welkom. Goed dat de gemeente dit voor de bewoners faciliteert, maar ook dat bewoners zelf aan het werk gezet worden", vindt Patricia.

MINDER INKIJK

Luc en Franka Kivit wonen een stukje verderop en hebben de eerste struikjes al geplant. ,,We kennen de geveltuintjes van de leuke woonwijken in Amsterdam, zoals de Jordaan en de Pijp. Wat leuk dat ze nu ook hier aangelegd kunnen worden", meent Franka. Ze ziet tal van voordelen. ,,Niet alleen wordt de straat groener, ook vermindert een geveltuintje de inkijk en verwacht ik dat er minder fietsen voor de deur gestald zullen worden."

Dat de geveltuintjes de onderlinge band tussen de bewoners zullen stimuleren, gelooft Franka beslist. ,,Nu al gaan veel bewoners bij elkaar op feest. Straks zullen we ook vast voor elkaars tuintje willen zorgen."

Dat verwacht ook directeur Hans Küsters van de Sint-Petrusschool, die op deze zaterdagochtend een aantal tuintjes mag beplanten. ,,We doen graag mee omdat we ook onderdeel uitmaken van de Burgakker", licht Küsters toe. ,,En ik heb een oplossing voor de zes weken durende zomervakantie. Bewoners hoeven niet permanent onze tuintje te zorgen, ik zorg gewoon regelmatig voor een buitje regen."

WINTERGROEN

Tuinarchitect Marja Gijben was nauw betrokken bij de planvorming en ontving alle bewoners van de Burgakker en de Oude Kerkstraat tweemaal in café De Kerk. ,,Ik heb uitleg gegeven over het soort planten dat geschikt is voor geveltuintjes", vertelt ze. ,,Ook heb ik een boekje gemaakt waarin tips staan hoe ze verzorgd moeten worden. Verder leg ik uit op welke plekken juist zon- of schaduwplanten moeten staan."

Eco Groenvoorziening leverde het biologische plantgoed, dat onder meer bestaat uit klimplantjes, geraniums, lavendel en bloembolletjes. ,,Geraniums bloeien heel lang terwijl de bolletjes juist in het voorjaar uitkomen. Er zijn dus in elk jaargetijde andere kleuren te zien", aldus Gijben. Dat bevalt de buurvrouwen Anja Hobbelen en Mieke Didderiëns wel. ,,Zo'n boek is handig. 's Ochtends hebben we wat zon, voor de rest van de dag is er schaduw", vertelt Didderiëns. Samen beginnen ze enthousiast aan de beplanting.

Daar zijn René en Patricia de Jongh al even mee bezig. Op de gevel van hun fraaie woning hangen ontwerpjes waarop te zien welke plantjes in welk geveltuintje gezet zullen worden. ,,Jaja, we pakken het hier professioneel aan", giechelt Patricia. ,,Nu maar hopen dat iedereen met zijn tengels van de planten af kan blijven. Je weet het maar nooit..."

FOTO BOVEN: René en Patricia de Jongh werken aan hun geveltuintje aan de Burgakker. Tientallen bewoners, ook van de Oude Kerkstraat, hebben zaterdag een geveltuintje aangelegd. (Foto: Marc Cleutjens).