Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ASSUMPTIONISTEN OP AUDIËNTIE IN KASTEEL STAPELEN

Sinterklaas zit op de troon van de paters

MARC CLEUTJENS

Sinterklaas heeft deze week naast vele honderden kinderen ook de vaste bewoners van kasteel Stapelen ontvangen. De paters assumptionisten, dit jaar een eeuw woonachtig op het kasteel, werden met alle personeelsleden ontvangen in de ridderzaal die zo fraai is omgevormd tot werkkamer van de goedheiligman.

Sinterklaas gebruikte de audiëntie dinsdagmiddag voorafgaand aan een personeelsfeest van de paters om zijn dank uit te spreken richting de gastvrije assumptionisten. ,,Ik mag hier drie weken op een troon zitten, maar die is toch écht voor jullie", zei de Sint. ,,Het heeft mij en mijn Pieten en alle vrijwilligers van Boxtel Vooruit aan niets ontbroken. Nog mooier vind ik het dat jullie besloten hebben om het kasteel en het park open te stellen voor de Boxtelse gemeenschap. In plaats van 'verboden toegang' staat nu overal 'welkom'."

Sinterklaas blikte uitgebreid terug op de jubileumfestiviteiten die in spiegeltent Bon Salon plaatsvonden. ,,Wat een prachtige plek hebben jullie hier toch in Boxtel. Het park is heel fraai en wordt zelfs een stadslandgoed, er was een beeldentuin en het Dommeltheater ging hier van start." De goedheiligman vond het evenement Stapel op Sint een mooie afsluiting. ,,Het allermooiste is dat ik hier op Stapelen heb mogen verblijven, met mijn Pieten, mijn paard en mijn pepernotenfabriek."

VRIENDEN

Kasteeloverste Mart Lemmens herhaalde dinsdag de eerdere belofte dat Sinterklaas en zijn Pieten ook de komende jaren meer dan welkom zijn op Stapelen. Eerder meldde Lemmens dat al tijdens een sponsoravond die vorige week donderdag werd gehouden. Tientallen vrienden van Stapel op Sint maakten daar hun opwachting om - net als de paters - op audiëntie te gaan bij de Sint.

Ze werden uitgebreid in het zonnetje gezet vanwege hun belangeloze inzet voor het nieuwe evenement dat zoveel mensen op de been heeft gebracht. ,,Jullie bijdrage is bijna niet in geld uit te drukken", sprak voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit. Elke vriend en sponsor werd genoemd, vanwege het aanbieden van de dagelijkse lunch, het schenken van een paar duizend mandarijnen of zakken vol pepernoten.

BOVENSTE FOTO: De paters assumptionisten poseren met hun medewerkers in de werkkamer van Sinterklaas. (Foto: Peter de Koning).

Stapel op Sint trok afgelopen weekend 1.900 bezoekers. (Foto: Peter de Koning).