Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JEF VAN STRATUM, CENTRUMMANAGER IN BOXTEL

'Ik ga geen uitdaging uit de weg'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Jef van Stratum is al bijna zijn hele leven verbonden aan de detailhandel. Zo was hij eigenaar van verschillende visspeciaalzaken. Toen hij in 2010 zijn eigen bedrijf Van Stratum Management startte, belandde hij per toeval in de wereld van het centrummanagement. Inmiddels is hij actief in zijn eigen woonplaats Geldrop en sinds ruim een jaar ook in Boxtel.

Een rondje door het Boxtelse centrum met Jef van Stratum, betekent dat hij op allerlei plekken wordt aangesproken door ondernemers. ,,Geen dag is bij mij hetzelfde. Geldrop en Boxtel: alles loopt door elkaar", grinnikt de centrummanager van Boxtel en Geldrop. ,,Mijn agenda bestaat uit afspraken, daarnaast krijg ik constant e-mails en telefoontjes met vragen en opmerkingen. Afhankelijk van de urgentie pak ik iets meteen op of ik zet het op mijn to-do-lijst." Van auto's die verkeerd geparkeerd staan in het centrum tot de herinrichting van de Markt: kleine en grote kwesties komen bij de centrummanager terecht.

Zowel in Boxtel als in Geldrop werkt Van Stratum zestien uur per week. ,,Dat is een gemiddelde. Soms hoor ik wel dat ondernemers me niet zoveel zien in het centrum. Ik vind het echter belangrijker dat mensen me op allerlei momenten kunnen benaderen." Met de verbouwing van het VVV-kantoor aan de Markt komt er mogelijk ruimte voor stichting Centrummanagement. Van Stratum: ,,Het zou kunnen dat ik op een vaste dag in Boxtel aan het werk ga en als inlooppunt kan dienen. Maar dat is nog even toekomstmuziek."

dynamisch

Dat Van Stratum centrummanager werd, was eigenlijk puur toeval. ,,Ik was in 2010 gestart met mijn eigen bedrijf en werd als dagvoorzitter gevraagd voor een draagvlakmeting over de invoering van centrummanagement. Vervolgens kwam ik in beeld als kwartiermaker om centrummanagement op te zetten in Geldrop en dan stroom je als vanzelf door naar de functie van centrummanager." Vervolgens vervulde hij deze functie ook een periode in Veldhoven, waar hij vroeger een visspeciaalzaak had. ,,Via via hoorde ik over de functie. Netwerken is erg belangrijk."

Waar vroeger nog geen centrummanagers bestonden, is er inmiddels zelfs een speciale opleiding voor de functie. ,,Voorheen waren het met name (oud-)ondernemers die de taak op zich namen, terwijl het belangrijk is dat iemand een coördinerende rol op zich neemt. Het is een dynamisch beroep. Wat ik mooi vind is dat we samen, ondanks de vele uitdagingen die er zijn, nieuwe dingen voor elkaar weten te boksen. Ik ga sowieso geen uitdagingen uit de weg."

In Boxtel solliciteerde hij een jaar geleden op de functie die vrijkwam na het vertrek van Willemijn Wijdenes. ,,Toen ik hier voor het eerst rondliep, viel me vooral op dat Boxtel een bourgondisch én historische uitstraling heeft door de vele horeca en karakteristieke gebouwen als de Sint-Petrusbasiliek. Met beide kenmerken kun je behoorlijk wat mensen naar het centrum trekken."

schakels

Van Stratum ziet weinig verschillen tussen Boxtel en Geldrop. ,,Natuurlijk zijn er per dorp specifieke issues, maar in beide plaatsen zie je dat dezelfde grote vraagstukken aan de orde komen, zoals de herinrichting van het centrum, parkeerbeleid en een detailhandelsvisie." In zowel Boxtel als Geldrop is Van Stratum gestart met werkgroepen met ondernemers die regelmatig bij elkaar komen en waarin onderwerpen als communicatie, sfeer & beleving, veiligheid & beheer en leegstand & branchering worden besproken. ,,Mijn taak is om deze groepen te coördineren en te zorgen dat alle schakels goed op elkaar aangesloten zijn."

Waar Van Stratum het jaar 2015 vooral noemt als een opstartjaar, denkt hij dat het centrummanagement komend jaar een stuk zichtbaarder is. Zo is een jaarplanning met activiteiten opgesteld, komen evenementen als 'Boxtel zet de bloemetjes buiten' terug, is gestart met de aanvraag van het Keurmerk Veilig Ondernemen en wordt binnenkort een nieuwe website van Centrummanagement Boxtel gelanceerd waar ondernemers een gezicht krijgen. ,,Toen ik een jaar geleden begon, was er behoorlijk wat weerstand. Ik spreek nu niet van een omslag, maar ik merk wel duidelijk verbetering. Zo staan de neuzen meer dezelfde kant op." De leegstand in het Boxtelse centrum noemt Van Stratum 'schrijnend'. ,,Daar zijn we volop mee bezig, maar dat is geen korte termijnwerk. En helaas kan ik nieuwe ondernemers niet met een hengel naar Boxtel halen."

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming.

FOTO BOVEN: Jef van Stratum, sinds vorig jaar actief als centrummanager in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Waardering voor

Zorggroep Elde

Zorggroep Elde behoort dit jaar tot een van de beste geleide bedrijven van het Nederlandse midden- en grootbedrijf. Dat maakte ING en Deloitte dinsdag bekend.

De kwalificatie maakt onderdeel uit van het Best Managed Companies programma dat ING en Deloitte samen met het Erasmus Centre for Entrepreneurship / Rotterdam School of Management organiseren. Zorggroep Elde werd geprezen om de inspirerende wijze waarop zij tot vernieuwingen in de ouderenzorg komt. De organisatie werd vooral geprezen om de inspirerende wijze waarop zij tot vernieuwingen in de ouderenzorg komt.