Kinderen uit de bovenbouw van basisschool De Hobbendonken kregen vrijdag tijdens de middagpauze een lunchbox met vooral gezond eten. (Foto's: Gerard Schalkx).
Kinderen uit de bovenbouw van basisschool De Hobbendonken kregen vrijdag tijdens de middagpauze een lunchbox met vooral gezond eten. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

GROEPEN 8 HOBBENDONKEN EN SINT-THERESIA MAKEN LUNCHBOXEN

'Goed én gezond eten is belangrijk'

HENK VAN WEERT

Een voorlichtingsbijeenkomst over het belang van gezonde voeding bracht de leerlingen uit groep 8 van de basisscholen De Hobbendonken in Boxtel en Sint-Theresia in Lennisheuvel in actie. Ze gingen winkels langs om gezonde artikelen te vergaren. Maar ook werd volop geknutseld. Er werden heuse lunchboxen gemaakt die werden gevuld met de etenswaren. In de middagpauze werden de andere leerlingen uit de bovenbouw getrakteerd.

,,Er kwam een meneer in onze klas om te vertellen hoe belangrijk het is dat je goed en gezond eet", vertelt de 11-jarige Bart Strik uit de Hobbendonken-klas van leerkracht Reinout Brocken. ,,Maar ook op mijn oude school deden de achtstegroepers mee", vult zijn tweelingzus Jorien aan. Daar, op de Sint-Theresiaschool, was het docent Jorg Maassen die stimuleerde om mee te doen met het project. ,,We hebben er veel van geleerd", vertelt Jorien. Haar broer knikt met een ernstige blik: ,,En niet alleen dat we gezond moeten eten hoor. Het was ook heel goed om samen te werken als leerlingen. 'Voor elkaar, met elkaar' was ons motto."

XXL-BOXEN

De kinderen zamelden onder meer statiegeld in van lege flessen om boodschappen te kunnen doen voor de lunchpakketten. En er waren ook winkeliers die artikelen aanboden waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum was verstreken, maar die nog wel prima voor consumptie waren. Bij de samenstelling van de pakketjes werd rekening gehouden met eventuele allergieën van leerlingen. ,,En enkele kinderen zijn vegetariër, dus die krijgen geen vlees op hun boterham", laat Jorien zien. ,,Bovendien zit ik elke box twee stukjes fruit", zegt Bart. ,,En voor kinderen met veel honger hebben we XXL-boxen gemaakt."

LIEVER VLEES

Jorien vertelt dat er vrijdagochtend óók boterhammen en broodjes werden besmeerd met zoetigheid. ,,Zelf eet ik het liefst Schuddebuikjes, dat zijn een soort kleine pepernootjes. Héél lekker." Broer Bart heeft liever vlees op zijn brood: ,,Filet Americain met uitjes bijvoorbeeld. Maar een boterham met pindakaas gaat er ook altijd in hoor."

OPENVOUWEN

In totaal deelden de leerlingen uit groep 8 op De Hobbendonken vrijdag tussen de middag 75 lunchboxen uit. Rob van Stekelenburg (10) uit groep 7 van juf Gerry smikkelde er lekker van. ,,Kijk, ik heb de box uitgevouwen en gebruik het als een soort bordje. Ik breng altijd brood van thuis mee en dat eet ik tussen de middag op school op. Nu heb ik ook mijn eigen boterhammen bij. Ik was alweer vergeten dat we vandaag deze lunchboxen kregen."

BOVENSTE FOTO: De leerlingen uit groep 7 van juf Gerry peuzelen hun lunch op tijdens de middagpauze van basisschool De Hobbendonken. (Foto's: Gerard Schalkx).


Twee topkoren en

barbershopkwartet

in Petrusbasiliek

De Sint-Petrusbasiliek in Boxtel vormt zondag 31 januari het decor van een bijzondere muzikale samenwerking. Naast Collegium Amsterdam en het Basilius College treedt kwartet Radio Times voor het voetlicht.

Met bijzondere muziek in de Boxtelse basiliek willen de drie muziekgezelschappen de luisteraar in een 'adembenemende meditatieve sfeer' brengen. De lichte barbershopstijl van Radio Times lijkt niet te verenigen met doorwrochte polyfonie, maar de overeenkomsten zijn frappant, zo stelt oud-Boxtelaar Peer Doevendans namens de organisatie.

De uitvoering in Boxtel begint zondag 31 januari om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Hobbendonken tonen de lunchboxen die zij voor hun medeleerlingen uit groep 6 en 7 hebben gemaakt. (Foto's: Gerard Schalkx).