Hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum laat de bijzondere editie van 12 januari 1945 zien in MuBo: welgeteld een half paginaatje tekst en een paar distributienieuwtjes... (Foto: Gerard Schalkx).
Hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum laat de bijzondere editie van 12 januari 1945 zien in MuBo: welgeteld een half paginaatje tekst en een paar distributienieuwtjes... (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Marc Cleutjens

DRUKKE LEZING OVER 70 JAAR KRANTENHISTORIE

Een half paginaatje Brabants Centrum...

Ruim zestig belangstellenden verzamelden zich zondag in museum MuBo voor twee lezingen in het kader van de lopende expositie 'Is de krant er al?'. Een expositie waarin zeventig jaar Brabants Centrum centraal staat.

Hoofdredacteur Marc Cleutjens trapte af met een boeiende uiteenzetting over de geschiedenis van de krant. Met behulp van bijzondere foto's vertelde hij over het ontstaan van Brabants Centrum. Daarbij liet hij de krant van 12 januari 1945 zien: een half paginaatje waarop de redactie zich verontschuldigt. Door kolenschaarste waren de vingers van de letterzetters bij drukkerij Tielen zó verkleumd dat een hele krant maken niet mogelijk was...

Directeur Henk van der Zee vertelde over de bijzondere rol en maatschappelijke betekenis van de stichting die de krant sinds 1 december 1944 uitgeeft en daarmee uniek is in Nederland. Brabants Centrum is namelijk méér dan een krant, zo drukte de directeur de luisteraars op het hart.

En die waren enthousiast. ,,Een interessante lezing", vertelde Kübra Atalay. ,,De passie voor de lokale journalistiek was duidelijk merkbaar. Ook de brede maatschappelijke betrokkenheid van de krant kwam goed naar voren. Brabants Centrum is zoveel meer dan een nieuwsblad. Je ziet aan de ontwikkeling van de krant door de jaren heen en de manier van berichtgeving dat Brabants Centrum een verbinder van de Boxtelse samenleving is." Zo dacht ook Piet Snijders: ,,Ik heb een duidelijke kijk gekregen hoe het krantenbedrijf functioneert. Heel verhelderend!"