Leerlingen van De Oversteek verwelkomen Sint en zijn pieten op school. Dit jaar arriveerde de Sint in een speedboot. (Foto: Gerard Schalkx).
Leerlingen van De Oversteek verwelkomen Sint en zijn pieten op school. Dit jaar arriveerde de Sint in een speedboot. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Door hermeandering uniek landschap

Wandelen langs Essche Stroom bij Bleijendijk

In het voorjaar zijn de werkzaamheden aan het beekherstel van de Essche Stroom bij Bleijendijk, aan de oostzijde van rijksweg A2 tussen Boxtel en Vught, afgerond. Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 13 december om 09.00 uur een excursie naar dit gebied.

De Essche Stroom kronkelt weer door het landschap zoals hij dat vijftig jaar geleden deed. Door de hermeandering is een


Zie ginds komt de speedboot in Liempde...

Kinderen van basisschool De Oversteek konden vanochtend hun ogen niet geloven. Sinterklaas bracht een bezoek aan de school en had zijn vertrouwde schimmel verruild voor een heuse speedboot. Wel op een aanhanger, want in de buurt van De Oversteek is geen rivier te bekennen...

,,Zoals jullie weten houd ik tradities graag in ere. Ik wilde daarom dit jaar met de stoomboot aankomen bij jullie school", vertelde de goedheiligman aan de leerlingen.

Om dat te bewerkstelligen diende Sinterklaas een aanvraag in bij de gemeente Boxtel om de Dommel om te leiden, zodat de rivier langs De Oversteek zou gaan stromen. Op die manier zou de Sint met zijn stoomboot bij de school kunnen aanmeren. Helaas kregen de ambtenaren dat niet zo snel geregeld.

Sinterklaas wilde, ondanks het ontbreken van water, toch per boot aankomen. Omdat zijn stoomboot te groot was voor een aanhanger, besloot hij een ander vaartuig te huren. ,,Ik moet ook met de tijd meegaan en daar past een moderne speedboot goed bij", aldus de goedheiligman.

uniek landschap ontstaan.Marinka de Wit en Hans Koekoek van waterschap De Dommel begeleiden de excursie.

Deelnemers wordt aangeraden laarzen aan te trekken. Vertrekpunt is café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. Vanuit daar wordt om 09.00 uur gezamenlijk met auto's naar het gebied gereden. Deelname aan de activiteit is gratis. Mail voor meer informatie naar info@natuurwerkgroepliempde.nl.