Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

al 45 jaar inzet bij sinterklaasfeest in esch

Legpenning voor Theo van den Heuvel

CARRY DIRKX

Theo van den Heuvel (73) uit Boxtel ontving gisteravond de legpenning in brons van de gemeente Haaren en een bijbehorende oorkonde. Hij kreeg deze blijk van waardering vooral omdat hij al 45 jaar een onmisbare kracht is bij het Sinterklaasfeest in Esch.

Hoewel het nu zeer drukke tijden voor hem zijn, die tot en met pakjesavond aanhouden, wilde Van den Heuvel de repetitie van het Esch' Mannenkoor gisteravond niet missen. Zoals iedere week vond die plaats in de zaal van Ons Café aan de Leunisdijk in Esch. Nietsvermoedend was hij daar aan het zingen, toen het koor een Sinterklaasliedje inzette. Het was het teken waarop Johan van den Brand, locoburgemeester van de gemeente Haaren, wachtte om de zaal te betreden.

Toen Van den Brand gevolgd werd door Theo's echtgenote Cis en nog meer familie en vrienden, begon Van den Heuvel te vermoeden dat er iets voor hem stond te gebeuren. ,,Een volslagen verrassing", zei hij later. In een korte toespraak roemde Van den Brand de vele verdiensten van Theo voor Esch, zoals zijn vrijwilligerswerk bij Het Buitenhuis, de kerk en het Esseblad. ,,Dat wordt veel gelezen in Esch", zei Van den Brand. ,,Dat hoop ik", antwoordde Van den Heuvel gevat. ,,En anders moeten ze daar gauw mee beginnen..."

Tenslotte werd zijn werk voor het Sinterklaasfeest genoemd, dit jaar voor de 45e keer, en een reden voor de gemeente Haaren om een legpenning in brons toe te kennen aan Van den Heuvel. Op de bijbehorende oorkonde stond het als volgt: 'De toekenning is gedaan vanwege al uw verdiensten in het dorp Esch, maar met name vanwege het feit dat u zich al 45 jaar inzet voor het Essche Sint-Nicolaasfeest'. Mooie wetenswaardigheid: de opbrengst van de optredens van Van den Heuvel in de Sinterklaasperiode gaan allemaal naar verschillende goede doelen.

vis in het water

,,Ongelofelijk", reageerde Van den Heuvel, na de overhandiging van de penning en oorkonde. ,,Prachtig. Ik ben met stomheid geslagen." En, tot hilariteit van de aanwezigen: ,,Ik zou willen dat Sinterklaas hier zou staan, die zou gemakkelijker woorden kunnen vinden." Na het applaus zetten de leden van het mannenkoor een klinkend meerstemmig 'Hiep Hiep Hoera' in.

Vervolgens werd Van den Heuvel ook nog in het zonnetje gezet door het Essche Sinterklaascomité. Voorzitter Ellen Gennissen bood hem een unieke, eenmalige Sinterklaaseditie van het Esseblad aan, gemaakt met medewerking van vele Esschenaren. Een Esseblad vol oude foto's, anekdotes en verhalen over 45 jaar Sinterklaas in Esch. ,,Ik ben ontroerd, ja", zei Van den Heuvel na afloop van het officiële gedeelte. ,,Ook omdat ik nóg een jubileum vier: 50 jaar geleden ging ik in Esch werken en leerde ik het dorp kennen. Het liefst zou ik een feest geven voor het hele dorp om dat te vieren, want ik voel me hier als een vis in het water."

Aan zijn werk in de Sinterklaastijd wil hij nog wel een paar jaar vastplakken. Maar eerst even deze mijlpaal vieren. Het mannenkoor zet opnieuw meerstemmig in: 'Ein Prosit!'. Van den Heuvel zong glunderend mee.

FOTO BOVEN: Loco-burgemeester Johan van den Brand (links) reikte gisteravond in Ons Café aan de Leunisdijk de legpenning in brons uit aan Theo van den Heuvel. Voor echtgenote Cis was er een bos bloemen. (Foto: Gerard Schalkx).


Eerste prijs voor
fanfare Esch op
bondsconcours

De Essche fanfare Sint-Willibrordus opende zondag de tweede wedstrijddag van het jaarlijkse muziekconcours in Veldhoven. De ruim veertig muzikanten vertolkten onder leiding van dirigent Robbie Snoek twee nummers: Concordia (Eric Swiggers) en Pilatus: Moutain of Dragons (Steven Reineke). De jury beoordeelde het optreden in de derde divisie met een eerste prijs en 82,42 punten.

Aan de jaarlijkse concertwedstrijden die de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen organiseerde in theater De Schalm namen in totaal bijna twintig harmonieën en fanfares deel. Het was vijf jaar geleden dat Sint-Willibrordus op concours ging en ook toen behaalden de muzikanten in dezelfde afdeling een eerste prijs met nagenoeg het zelfde aantal punten. Wel was het de eerste keer dat dirigent Snoek met de Essche fanfare op concours ging. Volgens secretaris Carlo Vlassak keerden zowel de muzikaal leider als de orkestleden tevreden huiswaarts.

De jury van een muziekconcours kent een eerste prijs toe als verdeeld over meerdere rubrieken een gemiddeld rapportcijfer 8 wordt behaald. Negen orkesten, waaronder dus de fanfare uit Esch, keerden met een eerste prijs huiswaarts. Vier andere verenigingen dwongen naast hun eerste prijs ook promotie naar een hogere afdeling af; drie verenigingen oogstten bovendien nog eens het predikaat lof der jury.


Vrijwilligersfeest

De gemeente Haaren organiseert donderdag 10 december een speciaal feest op landpark Assisië in Biezenmortel om waardering uit te spreken voor de belangeloze inzet van de vrijwilligers. Alle organisaties en verenigingen hebben bericht ontvangen dat ze twee vrijwilligers mogen afvaardigen naar het feest. Ook worden de vrijwilligers van het jaar 2015 in het zonnetje gezet. Aanmelden is nog mogelijk tot en met vrijdag 4 december via Mirjam van der Meij, tel. (0411) 62 72 82 of e-mail: m.vd.meij@haaren.nl.