Jan en Nancy Dankers tijdens de training voor hun deelname aan de alternatieve Elfstedentocht, eind januari op de Weissensee in Oostenrijk.
Jan en Nancy Dankers tijdens de training voor hun deelname aan de alternatieve Elfstedentocht, eind januari op de Weissensee in Oostenrijk. Foto:

Jan en NANCY DANKERS OPNIEUW NAAR elfstedentocht

Schaatsend strijden tegen taaislijmziekte

HENK VAN WEERT

De afgelopen jaren namen de Boxtelse kinderverpleegkundige Nancy Dankers en haar gepensioneerde vader Jan deel aan de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. In januari is het tweetal wederom van de partij. Via de actie Skate4Air brengen ze opnieuw geld bijeen voor onderzoek naar taaislijmziekte.

Tijdens haar werk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch komt Dankers vaak in aanraking met kinderen die lijden aan Cystic Fibrosis of CF zoals taaislijmziekte kortweg ook wordt genoemd. Het is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. ,,De aandoening is niet te genezen. CF veroorzaakt dik, taai slijm dat leidt tot ademhalingsproblemen en chronische luchtweginfecties. Hierdoor ontstaat schade aan de longen, hetgeen uiteindelijk tot de dood leidt. Vroeger haalde je de puberteit niet eens, nu kun je misschien 40 jaar worden", weet Nancy.

STREEFBEDRAG

De Boxtelse heeft zich het lot van jeugdige CF-patiƫnten aangetrokken en zich aangemeld voor de actie Skate4Air die voor het zesde jaar op rij via de alternatieve Elfstedentocht geld wil genereren voor onderzoek naar de ziekte. Met tal van acties, waarbij ook moeder Mieke zich nadrukkelijk laat gelden, is al meer dan drieduizend euro. Maar het streefbedrag is vijfduizend euro, laat Dankers deze week weten. Er worden cakes gebakken en verkocht, maar ook Skate4Air-mascotte Skaty is als knuffel te koop. Meer informatie: www.skate4air.nl. Via die website kunnen mensen ook een donatie overmaken.


Bridgeclub De Rots

Uitslagen woensdag 25 oktober

Ans v. Gorp/Bernedine v.d. Hout        62.50

Jeanne v.d. Biggelaar        59.02

Francis Verhees/Miep Vergouwe        57.29