KRITIEK FIETSERSBOND OP GEMEENTE

Pleidooi voor betere bewaakte stalling NS

Als het aan de Fietsersbond ligt, wordt de service van de bewaakte fietsenstalling in Boxtel fors uitgebreid. Volgens Pierre van den Oord van de lokale afdeling moeten Boxtel en de NS snel werk maken van een betere service, die past bij het inwonertal van de gemeente en aansluit bij de teksten die op websites als NS Fiets te lezen is.

Waar veel andere grotere gemeenten bij hun station een bewaakte fietsenstalling hebben die langdurig open is, moet Boxtel het doen met een stalling die alleen op werkdagen van 05.45 tot 19.30 uur toegankelijk is. Het beheer wordt uitgevoerd door medewerkers van de WSD Groep. Volgens Van den Oord is sprake van een groot hiaat in de service waarop de Fietsersbond al jarenlang wijst maar waarmee niets gedaan wordt.

Als het aan de Fietsersbond ligt, moet de bewaakte fietsenstalling geopend zijn vanaf het moment dat de eerste trein vertrekt. Dat is momenteel 05.37 uur en vanaf 13 december zelfs 05.34 uur. Ook zou de stalling open moeten zijn totdat de laatste trein het station is binnengereden. Nu sluit de deur al om 19.30 uur. Dat er in weekeinden geen gelegenheid is om de fiets veilig te stallen, vindt de Fietsersbond ondermaats.

Het steekt Van den Oord en zijn achterban dat online onjuiste informatie wordt verstrekt en reizigers op websites als NS Fiets op het verkeerde been worden gezet. Daar wordt immers gemeld dat gebruik gemaakt kan worden van een zogeheten zelfservice-stalling, maar die service is niet meer aanwezig.

BOXTEL BICYCLE

In een brief aan het gemeentebestuur verwijst de Fietsersbond naar het plan Boxtel Bicycle waarin allerlei ambitieuze ideeën voor het stimuleren van fietsgebruik staan opgesomd. Een van de teksten gaat over de fietsenstalling bij het NS-station en laat zien dat het gemeentebestuur een bewaakte stalling ziet als een 'belangrijke bijdrage aan het stimuleren van fietsgebruik'.

Een verruiming van de openingstijden van de bewaakte fietsenstalling kan leiden tot een groter gebruik van deze stalling, zo stelt de gemeente. Boxtel wenst dat de bewaakte fietsenstalling zeven dagen per weken opengaat van een kwartier voor het vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. De gemeente geeft echter ook aan dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor marktpartijen, Boxtel wil wel ondersteunen.

Namens de Fietsersbond geeft zegsman Van den Oord aan dat de gemeente aan de slag moet, zeker nu de provincie de fietsservice in het openbaar vervoer wil verbeteren. Boxtel staat echter nog niet op de lijst van deelnemende gemeenten. ,,Wij vermoeden dat het ontbreken op de lijst debet is aan het verschil in service volgens de NS Fiets-site en de werkelijke service."