Afbeelding
Foto: Guido van der Klauw

JACOB-ROELANDSLYCEUM ADOPTEERT PROJECTEN IN BOLIVIA

'Armoede in Cochabamba is schrijnend'

MARC CLEUTJENS

De straatkinderen van Cochabamba in Bolivia kunnen de komende jaren rekenen op steun van hun leeftijdsgenoten op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Die gaan zich tijdens de kerstactie inzetten voor de allerarmste kinderen in de 800.000 inwoners tellende stad in de Andes. Daags voor de start van de kerstvakantie wordt een actiedag gehouden waar ook inwoners van Boxtel welkom zijn. Acht leerlingen hebben met docent Guido van der Klauw een werkgroep gevormd die de kerstactie voorbereidt. En in mei volgend jaar gaan ze naar Cochabamba. ,,We hebben er extreem veel zin in!"

Met het project in Bolivia treden de leerlingen in de voetsporen van missionaris Jacob Roelands naar wie hun school aan de Grote Beemd is genoemd. De jezuïet werd in 1633 in Boxtel geboren en vertrok na zijn priesterwijding in 1663 naar Brazilië waar hij aan de slag ging in een missiepost.

Tegenwerking van de Portugese machthebbers noopten Jacob Roelands uit te wijken naar San-Tomé waar hij in 1683 overleed. ,,Vooral zijn strijdvaardigheid en zijn betrokkenheid bij het lot van andere mensen willen we de komende jaren in onze kerstacties terug laten komen", vertelt rector Leon Spaan van het Jacob-Roelandslyceum.

HELPEN OP LOCATIE

Volgens Van der Klauw, die onder meer natuurkunde doceert en lesgeeft aan technasiumleerlingen, gaat de delegatie van het Jacob-Roelandslyceum in de geest van de 17e eeuwse missionaris met Boxtelse wortels op reis. ,,De school wilde de jaarlijkse kerstactie anders vormgeven en via de werkgroep Fairtrade Boxtel zijn we uitgekomen bij de stichting Straatkinderen van Cochabamba. Het is de bedoeling dat de school zich voor meerdere jaren aan dit doel verbindt en dat elk jaar weer een groep scholieren naar Bolivia reist om kennis te maken met derde-wereldproblematiek en twee weken kan helpen op locatie."

Dit schooljaar bestaat de JRL-delegatie uit Noor Baaijens, Izy Dekker, Steven van Erp, Yasmine Boudlal, Marleen Peeters, Nienke Bosma, Tatum Simons en Juul van Engeland. Zij hebben met veertig andere schoolgenoten gesolliciteerd op een plekje in de werkgroep. ,,De belangstelling om mee te werken was enorm", blikt Van der Klauw terug. ,,De eerste informatiebijeenkomst trok 140 leerlingen. Na een uitgebreide procedure hebben we acht enthousiaste leerlingen uitgekozen die de actie voorbereiden en de reis naar Cochabamba gaan maken."

Dat achttal moet de reis naar Bolivia trouwens grotendeels zelf betalen. De school draagt een steentje bij, maar zelf moet ook een kleine duizend euro betaald worden. ,,Ik leef van mijn zakgeld, alles wat ik verdien aan de kassa bij Albert Heijn spaar ik voor deze reis", vertelt Juul. Nienke is actief bij volleybalvereniging Blox en gaat een open toernooi organiseren waarmee ze sponsorgeld voor de reis wil ophalen. ,,Ik geef bijles aan kinderen en verdien wat geld met hockeytrainingen", vult Tatum aan.

PUBQUIZ

Tijdens de kerstactie zal het Jacob-Roelandslyceum uit zijn voegen barsten, zo hopen de acht scholieren van de werkgroep. Nu al hebben zich meer dan vierhonderd leerlingen aangemeld die tijdens de kerstactie actief zullen zijn, de verwachting is dat er nog vele honderden meer gaan aansluiten. Een groot aantal activiteiten staat al op het rooster, zoals hamburgers, frikadellen en taartjes bakken en een tweedehands markt, die gerund wordt door brugklassers.

,,Verder wordt een soort spookhuis gemaakt waar bezoekers na betaling doorheen kunnen lopen", vertelt Izy. Marleen neemt de programmering van het muziekpodium in de grote aula voor haar rekening; tal van JRL-talenten zullen een optreden verzorgen. ,,De sectie Nederlands maakt een pubquiz die elk jaar weer een groot succes is en veel deelnemers trekt", vult docent Van der Klauw aan. Na betaling mogen leerlingen én bezoekers meedoen. Verder zijn er verschillende creatieve activiteiten, zoals kerstballen versieren.

GEEN BADPAK

De acht werkgroepleden kijken uit naar de reis die ze in de weken voor de meivakantie gaan maken naar Cochabamba. ,,Het wordt mijn eerste vliegreis ooit", straalt Steven. Via de Peruaanse hoofdstad Lima reist de groep door naar Bolivia, waar ze na een inspannende tocht zullen arriveren in de stad waar zoveel straatkinderen hulp nodig hebben. ,,We werken samen met een Nederlandse school in Cochabamba", vertelt docent Van der Klauw. ,,Enkele leerlingen van die school gaan ons het gebied laten zien en zullen als tolk aan de slag gaan."

Het programma in Bolivia staat nog niet vast, maar zeker is dat een aantal projecten van de stichting Straatkinderen van Cochabamba bezocht zal worden. ,,Het zal zeker geen strandvakantie worden, dus het badpak hoeft niet mee", blikt Tatum vooruit. De scholieren hopen juist dat ze de handen uit de mouwen mogen steken. ,,De armoede in Cochabamba is schrijnend", weet Marleen. ,,Veel jongeren leven op straat en snuiven lijm. Het is dus belangrijk dat tijdens de kerstactie veel geld opgehaald wordt."

Tijdens hun verblijf in Cochabamba worden uitgebreide reportages gemaakt, zodat daarna op school met foto's en films getoond kan worden welke projecten worden ondersteund. Yasmine wil tijdens de reis naar Bolivia als vlogger online filmpjes publiceren. Als er wifi is tenminste...

De kerstactie van het Jacob-Roelandslyceum vindt vrijdag 18 december van 10.00 tot 14.00 uur plaats in de school aan de Grote Beemd. De totale opbrengst is bestemd voor het werk van de stichting Straatkinderen van Cochabamba.

FOTO BOVEN: Een groepje kinderen poseert in Cochabamba. Veel kinderen leven onder de armoedegrens en brengen de meeste tijd van hun leven door op straat. Het Jacob-Roelandslyceum wil daar samen met de stichting Straatkinderen van Cochabamba iets aan te doen.