GEEN BEZWAREN TEGEN BOUWPLAN NIVO

Boxtel houdt hoop op
herstel Binnendommeltje

HENK VAN WEERT

De gemeenteraad van Boxtel krijgt volgende maand het bestemmingsplan voor de bouw van twee kapitale villa's aan de Clarissenstraat voorgelegd. De voorbije weken zijn geen bezwaren ingediend tegen het ontwerp voor het bouwplan op de plek van de leegstaande Nivo-garage. Het college van B. en W. neemt een optie op de aankoop van anderhalve meter grond om het vroegere Binnendommeltje in ere te herstellen.

Begin dit jaar verkocht woonstichting Sint-Joseph het voormalige garagebedrijf en liet daarmee het plan varen om op deze plek appartementen te realiseren. Paul van Heeswijk uit Schijndel kocht het perceel om er twee herenhuizen te kunnen realiseren. In één daarvan gaat hij zelf wonen, het andere wordt verkocht. Het college besloot dinsdag het voorstel te agenderen voor de laatste raadsvergadering van dit jaar; die wordt gehouden op dinsdag 15 december.

KANAALTJES

De eigenaar van het perceel is volgens wethouder Peter van de Wiel bereid een strookje grond te verkopen aan de gemeente. Die wil er het in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempte Binnendommeltje kan herstellen. De Binnendommel was een middeleeuws stelsel van kanaaltjes dat als openbaar riool werd gebruikt. Een plan voor herstel daarvoor ligt al jaren op de plank in het gemeentehuis. ,,Maar met die strook van anderhalve meter zijn we er nog niet. Ook is een deel nodig van het aangrenzende perceel van de familie Van den Braak. Ook met hen willen proberen tot overeenstemming te komen", aldus Van de Wiel. Mocht dat laatste niet lukken, is het plan van de baan en vervalt ook de optie bij Van Heeswijk.

Herstel van de Binnendommeltjes, die eertijds onder meer een gracht vormden rondom de Sint-Petrusbasiliek, zou het aanzien van Boxtel aanzienlijk verfraaien, vindt het college van B. en W. Dat ziet kansen om voor het plan een rijkssubsidie in de wacht te slepen, onder meer uit fondsen die zijn bestemd voor waterberging. Mogelijk dat daarmee ook de renovatie van het nabijgelegen processiepark op Duinendaal kan worden meegenomen.