Afbeelding
Foto: Anton van de Ven

KRIBKESROUTE: 180 DEELNEMERS

Eindhovense kerststal komt in kiosk Liempde

MARC CLEUTJENS

Wat vier jaar geleden begon als een spontaan idee, is uitgegroeid tot een drukbezocht winterevenement in Liempde: de Kribkesroute. Anton van de Ven stond aan de wieg en is zelf verbaasd over de massale belangstelling. Hij onthulde deze week een nieuwtje: in de gerestaureerde kiosk in het Concordiapark komt een compleet nieuwe kerststal te staan.

Met Jan en Hans Kuppens heeft Van de Ven de voorbije weken gewerkt aan de kerststal, die is opgetrokken uit eiken- en berkentakken die uit een tuin van een van de vrijwilligers afkomstig zijn. Daarnaast werd een houten plaat door een Liempdse ondernemer geschonken, zodat de kerststal opgebouwd kon worden. ,,De beeldengroep is afkomstig uit Eindhoven", vertelt initiatiefnemer Van de Ven. ,,Daar sloot de kerk van de Sint-Jorisparochie haar deuren en via-via kwam ik in contact met het kerkbestuur. Omdat de kerststal niet meer gebruikt wordt, bestond de mogelijkheid deze over te nemen."

De beeldengroep krijgt een plekje in de nieuwe kerststal, die kort na Sinterklaas wordt opgebouwd in de kiosk die de voorbije maanden ingrijpend is gerenoveerd door vrijwilligers van SPPiLL. ,,De oude kerststal bestond uit tal van gipselementen en was door slijtage en vocht niet meer toonbaar", aldus Van de Ven. Om die reden ging hij op zoek naar een waardig alternatief. ,,Dat hebben we gevonden in Eindhoven. De inwoners zullen blij verrast zijn als ze de nieuwe kerststal in hartje Liempde zien."

De Kribkesroute, die vier jaar geleden voor het eerst werd gehouden, telt dit jaar volgens de initiatiefnemer ruim 180 deelnemers. ,,Daarmee kun je zeggen dat het bescheiden idee aardig is gegroeid en inmiddels heel veel inwoners het leuk vinden om mee te doen", zegt Van den Ven. Hij is enthousiast dat zoveel dorpelingen bereid zijn een kerststal in te richten en zo een bijdrage te leveren aan een stemmige wandelroute. De Kribkesroute is van 11 december tot en met 6 januari dagelijks te bewandelen.

Zondag 20 en zondag 27 december organiseert de Liempdse horeca de WinterWonderZondagen. Op die dagen zal er naast de Kribkesroute meer te beleven zijn in de dorpskern, zoals muziek, straattheater, kleine kermisattracties en kerstsamenzang.

FOTO ONDER: De kerststal die in de kiosk van Liemdpe wordt opgebouwd, is bijna klaar. De fraaie beeldengroep is afkomstig uit een Eindhovense kerk die eerder dit jaar haar deuren sloot. (Foto: Anton van de Ven).