Het college van B. en W. van de gemeente Boxtel vergadert elke dinsdag. Deze week woonden drie journalisten de besloten bijeenkomst bij om te ervaren hoe de bestuurders met al dan niet heikele onderwerpen omgaan. (Foto: Albert Stolwijk).
Het college van B. en W. van de gemeente Boxtel vergadert elke dinsdag. Deze week woonden drie journalisten de besloten bijeenkomst bij om te ervaren hoe de bestuurders met al dan niet heikele onderwerpen omgaan. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

PERS NEEMT DEEL AAN BESLOTEN VERGADERING B. EN W. BOXTEL

Ochtend in een journalistieke spagaat...

HENK VAN WEERT

In het streven zo transparant mogelijk te besturen, nodigden burgemeester en wethouders van Boxtel de pers uit om deel te nemen aan de wekelijkse collegevergadering. De journalisten moesten dinsdag wel beloven dat zij vertrouwelijke informatie niet zouden publiceren. Net als twee collega's heb óók ik dat toegezegd. Al leidde het tot een journalistieke spagaat...

Volgens burgemeester Mark Buijs is het een unicum dat de pers wordt uitgenodigd om een besloten B. en W.-vergadering bij te wonen: ,,Bij mijn weten heeft dit experiment nog nooit elders in Nederland plaatsgevonden. Het past in ons beleid om vernieuwend bezig te zijn." Het college wilde laten zien dat ze in principe niets te verbergen heeft en zo open mogelijk wil communiceren. Maar daarin wordt B. en W. vaak wel beperkt. Bijvoorbeeld vanwege privacy van personen of strategische voorstellen met betrekking tot ruimtelijke plannen.

VRIJUIT PRATEN

Ondanks de aanwezigheid van de pers discussieerden de collegeleden vrijuit. Dat konden ze ook, omdat wij als journalisten óók beloofden de eventuele onderlinge meningsverschillen niet naar buiten te brengen. ,,Wij vormen een collegiaal bestuur dat naar buiten toe altijd met één mond praat. En dat willen we graag zo houden", motiveerde burgemeester Buijs de voorwaarden die hij zijn gasten oplegde. Dat ook de verslaggevers inhoudelijk mee mochten praten over de diverse onderwerpen, was voor het college van extra waarde.

Er vindt een omslag van denken plaats in het gemeentehuis. Inbreng van burgers en maatschappelijke organisaties wordt steeds belangrijker. Er wordt van buiten naar binnen geredeneerd en niet andersom, zoals heel lang het geval was. Daardoor wil het college niet alleen meer draagvlak creëren, maar ook een grotere betrokkenheid van het publiek. De uitnodiging aan de pers om deel te nemen aan de collegevergadering, past daarin. Maar ook het besluit om regelmatig collegevergaderingen op locatie te houden in plaats van in het gemeentehuis.

VERDER HELPEN

Het was een leerzaam dagje. In die zin, dat ik merkte dat het college écht probeert zoveel mogelijk tegemoet te komen aan verzoeken van burgers, ondernemers en instellingen. Dat past ook helemaal in de slogan die de gemeente eerder dit jaar invoerde: 'Meewerkend Boxtel'. Om daarbij aan te vullen dat veel mogelijk is, maar niet alles... En dat bleek dinsdag meer dan eens tijdens de collegevergadering.

Zoals bij een herhaald verzoek om subsidie dat niet kon worden gehonoreerd. Simpelweg omdat de aanvraag opnieuw niet voldoet aan de eisen. Het college kon zich erin vinden een ambtenaar te laten helpen om het subsidieverzoek wél op de juiste wijze te formuleren. Zodat het in de lijn van de verwachting ligt dat het verzoek uiteindelijk toch gehonoreerd kan worden. Het was een mooi voorbeeld van hoe het dagelijks bestuur wegen probeert te vinden om mensen verder te helpen.

Boxtel loopt graag mee voorop bij ontwikkeling van Qiy. In dit door de plaatselijke ondernemer Marcel van Galen ontwikkelde digitale steutelsysteem kunnen burgers hun persoonlijke gegevens veilig opslaan.


Meedenken met beleid jeugdhulp

De gemeente Boxtel vraagt ouders, die voor hun kinderen gebruik maken van jeugdhulp, mee te kunnen denken. ,,We willen samen zoeken naar oplossingen en verbeteringen", zegt wethouder Marusjka Lestrade.

Sinds dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. ,,Uiteraard is daar een beleid voor, maar we willen hier een lokale variant op ontwikkelen", lichtte wethouder Lestrade gistermiddag toe. Om het beleid te verbeteren wil Boxtel in gesprek gaan met ouders die zelf te maken hebben met jeugdhulp en kijken waar hun behoeften liggen. Daarnaast wil de gemeente met deze avond een platform bieden waarin ouders elkaar kunnen vinden en ervaringen kunnen delen. In navolging van deze avondbijeenkomst zal de gemeente ook jongeren, die te maken hebben met jeugdhulp, halverwege 2016 uitnodigen om op een zelfde manier mee te denken.

AANMELDEN

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 27 januari om 20.00 uur in het gemeentehuis (ingang Dr. Van Helvoortstraat). Ouders, pleegouders en verzorgers kunnen zich tot 15 januari aanmelden via www.boxtel.nl/27januari.

Het college bracht onlangs een werkbezoek aan het bedrijf van Van Galen en zag daar met eigen ogen de voordelen. Maar of Qiy ook daadwerkelijk ingevoerd kan worden, hangt voor een belangrijk deel af van de bereidheid van burgers om eraan mee te doen. De gemeente Boxtel wil meehelpen om het draagvlak te vergroten en gaat een 'proeftuin' inrichten.

De bijeenkomst begon met een zogeheten policy-vergadering, waarbij drie ambtenaren aanschoven om uitleg te geven over de manier waarop het nieuwe duurzaamheidsbeleid geformuleerd moet gaan worden. Doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk inbreng te krijgen van burgers en maatschappelijke organisaties, maar daarvoor is het wel nodig om hulp van buitenaf in te roepen. Eenvoudigweg omdat de kennis en capaciteit onvoldoende is in het gemeentehuis.

PERSVRIJHEID

Er kwamen heel interessante onderwerpen voorbij. Prachtige items voor diverse kleurrijke nieuwsverhalen. Maar ik mag er (nog) niets mee doen. En dat doet best wel pijn als journalist. Het knaagt aan het grondrecht van persvrijheid. Maar ja, afspraak is afspraak...

FOTO BOVEN: Het college van B. en W. van de gemeente Boxtel vergadert elke dinsdag. Deze week namen drie journalisten deel aan de besloten discussies bij om te ervaren hoe de bestuurders met al dan niet heikele onderwerpen omgaan. (Foto: Albert Stolwijk).


Verhuissubsidie
centrumwinkeliers
een jaar op proef

Tot 1 december volgend jaar kunnen winkeliers die aan de rand van het Boxtelse centrum zijn gevestigd, een verhuissubsidie van maximaal 10.000 euro aanvragen. Op deze manier hoopt het college van B. en W. een einde te maken aan de leegstand in winkelpanden in het zogeheten kernwinkelgebied.

Vooruitlopend op de nu afgekondigde regeling kregen al enkele ondernemers een bijdrage in de verhuiskosten van het gemeentebestuur. Het zorgde ervoor dat winkeliers de overstap waagden en zich vestigden in het in 2010 opleverde winkel- en appartementencomplex De Croon.

Het college van B. en W. heeft in totaal 100.000 euro beschikbaar; het bedrag maakt onderdeel uit van het economisch stimuleringsbudget van één miljoen euro waarmee Boxtel de gevolgen van de economische crisis bestrijdt. ,,We proberen een jaar uit of de verleende stimuleringsbijdragen vruchten afwerpen. Is dat het geval, dan verlengen we de regeling", aldus wethouder Eric van den Broek.

BESTEMMING WIJZIGEN

In een poging om winkels meer te centreren rondom de Markt en de Rechterstraat probeert de gemeente Boxtel ondernemers over te halen te verhuizen vanuit zogeheten aanloopstraten zoals Stationsstraat, Molenstraat en Breukelsestraat. Daar ontstaat dan ook weer leegstand, zo is de verwachting. De bestemming van die panden zal 'snel en goedkoop' worden gewijzigd in bijvoorbeeld wonen of kantoren, beloofde de wethouder in oktober in antwoord op vragen van oppositiepartij Balans.