Zonder titel, olieverf op papier, 200 x 160 cm., 2015
Zonder titel, olieverf op papier, 200 x 160 cm., 2015 Foto: Tom Haartsen

OUD-BOXTELAAR ONTMOET WILLEM-ALEXANDER

Rabi Koria verguld met
koninklijke schilderprijs

HENK VAN WEERT

Oud-Boxtelaar Rabi Koria (Syrië, 1988) heeft vorige maand in Amsterdam één van de vier koninklijke prijzen voor de vrije schilderkunst in ontvangst genomen. Koning Willem-Alexander reikte de prijzen persoonlijk uit in het Paleis op de Dam.

Koria woont en werkt in Utrecht, maar zijn ouders en vrienden in Boxtel bezoekt hij nog regelmatig. Al op jonge leeftijd begon hij met schilderen, daartoe aangemoedigd door zijn ouders en broers. ,,Op een gegeven moment zagen zij in dat ik hierin gedreven was en dus mocht ik de zolder als atelier gebruiken. Zo begon ik al snel te beseffen dat ik kunstenaar wilde worden en dat beviel me toen en nu nog steeds", vertelt hij.

MATERIALEN GEKOCHT

Rabi Koria werd geboren in de stad Kamishli, in het noorden van Syrië. ,,Ik heb ongeveer zeventien jaar in Boxtel gewoond, maar waarom mijn ouders de beslissing hebben genomen om zich daar te vestigen is mij niet bekend. Ik heb er wel met heel veel plezier geleefd. Ik ging daar naar basisschool De Hobbendonken gegaan en naar het toenmalige Vmbo-College Boxtel. Verder heb ik als kind gevoetbald bij RKSV Boxtel."

Een jury onder voorzitterschap van kunsthistoricus Benno Tempel droeg uit 225 inzendingen de vier winnaars voor bij koning Willem-Alexander. Naast Koria kregen ook Joost Krijnen, Lennart Lahuis en Jouni Toni een bedrag van 6.500 euro. Samen met twintig andere kunstenaars stelden zij hun werk tot vorige week tentoon in het Paleis op de Dam.

,,Ik kreeg een telefoontje waarbij ik gefeliciteerd werd met het winnen van de koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst. Het geld heb ik goed geïnvesteerd in materiaal, zoals nieuwe tubes verf, tegels en kwasten. Verder heb ik een leuke voorraad gereedschap aangeschaft om de frames voor mijn kunstwerken te maken", glundert de 27-jarige kunstenaar.

KALLIGRAFIE

Koria stuurde twee kunstwerken in. 'Homs' (op de foto rechts) bestaat uit met olieverf beschilderde badkamertegels in een tableau van 135,5 bij 210,5 centimeter. Een tweede werk, zonder titel, is ook met olieverf geschilderd, maar dan op papier en heeft een afmeting van 200 bij 160 centimeter (foto linksonder: Tom Haartsen).

In het werk van Koria komen culturen samen, zowel in beeld als in techniek, oordeelt de jury. 'De actuele conflicten in het Midden-Oosten zijn belangrijke factoren binnen het werk. Vorm en inhoud gaan daarbij een dialoog aan, zoals in de fragmentatie van het beeld. De leesrichting in Koria's tegeltableau loopt van rechts naar links, van een geheel gebouw naar een detail, van donker naar licht, tot het punt waar inhoud en materiaal één worden. De kalligrafie, in Arabische landen vaak nog steeds een hoogtepunt binnen de kunst, wordt in West-Europa toch voornamelijk als couleur locale gezien', zo is te lezen in het juryrapport.

Volgens de jury manipuleert Koria de westerse kijker: 'Hij gebruikt het westerse alfabet en lijkt ook te verwijzen naar de captcha encryptie van internet'.

HOGE KWALITEIT

De jury toonde zich verheugd over de hoge kwaliteit van de inzendingen. 'Naast 'echte' schilders die niet bang zijn voor olieverf, werd ook het experiment gezocht. Dat maakte het moeilijker dan voorgaande jaren om tot keuzes te komen. Dit jaar toont duidelijk de invloed van cartoons, games en straatcultuur als graffiti, onder andere zichtbaar in stripachtige figuren en het gebruik van spray paint'.

Onder de inzendingen bevonden zich veel psychedelische werken, met fantasy-achtige landschappen en werelden, fluorescerend van kleur, vol en grotesk op het absurde af. Daarbij valt wel op dat de schilderijen achterblijven bij de hoge mate van perfectie in uitwerking die de fantasy-wereld van de game-industrie kenmerkt. Ook werden relatief veel geëngageerde bijdragen ingezonden met een sterke maatschappelijke verbondenheid in thematiek en een grote interesse in religie.

'Wellicht hangt deze ontwikkeling samen met de grotere culturele diversiteit onder de aanmeldingen. Dat doet ons deugd. Het aanbod weerspiegelt op die manier de vele verschillende culturele achtergronden van de inwoners van Nederland. Bovendien onderstreept het hoezeer Nederland nog altijd een land is waar kunstopleidingen van hoog niveau een enorme aantrekkingskracht hebben - tot ver buiten onze landsgrenzen', stelde de jury.