Maartje en Yoran laten trots de koeien zien die ze verzorgen. (Foto: Albert Stolwijk).
Maartje en Yoran laten trots de koeien zien die ze verzorgen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Kinderboerderij als dagbesteding voor cliënten Cello

'Ik móet bewegend werk doen'

Lonneke Hoondert

Werken met dieren en een baan waarbij je de hele dag in beweging bent. Dat is de grootste gemene deler qua werkambitie van de cliënten van Cello bij Kinderboerderij Boxtel. Via Cello werken op de kinderboerderij aan het Apollopad mensen met een verstandelijke beperking in het kader van de dagbesteding. Stuk voor stuk zijn ze enthousiast over het werk dat ze mogen doen.

Wanneer de cliënten gevraagd wordt of ze het naar hun zin hebben, roepen ze allemaal volmondig ja. Ze verzorgen de dieren, maken de hokken schoon, helpen mee in de boerderijwinkel en doen klusjes op het terrein. ,,Ik ben wel eens gebeten door de ezel, maar ik vind alle dieren mooi", glundert Tom. Waar Yoran de voorkeur geeft aan de konijnen, vertelt Maartje enthousiast over de koeien. ,,Dat zijn twee pittige tantes bij elkaar, maar die kan ik wel aan", vervolgt ze haar verhaal. ,,Vroeger werkte ik in de catering, maar dat was veel te stressvol voor mij. Hier bij de dieren vind ik rust".
Monique werkt al vijftien jaar bij de kinderboerderij. ,,Ik kijk veel natuurfilms en lees veel over dieren. Ze zijn echt mijn passie. Eerst werkte ik via Cello bij een handwerkatelier, maar dat vond ik niks. Ik wil bezig zijn en bewegen. Ik kon daar niet stilzitten hoor!", lacht Monique. Ook voor Dennis voelde het werken bij de kinderboerderij, zoals hij het zelf zegt 'gelijk goed'. Tijdens zijn stage bij de WSD had hij meteen door dat fabriekswerk niets voor hem was. ,,Ik moet bewegend werk hebben, anders word ik gek. Via school ben ik ook wel eens ergens geplaatst waar ik met kippen kon werken, maar alleen eieren rapen is niets voor mij. Ik wil écht met dieren werken." Trots vertelt hij vervolgens over de timmerman bij de kinderboerderij die hem de fijne kneepjes van het vak leert. ,,Ik mag nu helpen met klussen. Ik ben een halve timmerman en een halve dierenverzorger."

Zelfstandigheid

Samen met een collega begeleidt Eefje Pennings sinds 2006 tien cliënten in de leeftijd van 18 tot 60 jaar, die bijna allemaal dagelijks werken bij Kinderboerderij Boxtel. ,,Die situatie is vrij uniek. Waar Cello voornamelijk eigen plekken heeft voor dagbesteding, werken we hier in het bedrijf van een ander", vertelt Pennings. ,,Omdat bij de kinderboerderij ook moeders met kinderen komen, kijken we goed naar wie we hier plaatsen als werknemer. Ze moeten een grote mate van zelfstandigheid bezitten en geschikt zijn om in de maatschappij te werken."
Pennings noemt het werken op de kinderboerderij een goede ontwikkeling. ,,In het kader van integreren in de maatschappij, maar ook het 'normaal willen zijn' is het voor deze kwetsbare groep heel positief dat ze hier terecht kunnen. Andersom ook: sommigen hebben een bepaald beeld bij mensen met een verstandelijke beperking. Bezoekers van de boerderij kunnen zien hoe onze cliënten meedraaien met de dagelijkse werkzaamheden en zullen ervaren dat vooroordelen meteen ontkracht worden."

Pennings bekijkt samen met de cliënt welke werkzaamheden geschikt zijn. ,,Sommigen zijn uitgeleerd en blijven omdat ze hier vertrouwd zijn en een vaste structuur nodig hebben. Anderen kunnen zichzelf nog doorontwikkelen en helpen we een stap verder. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een cliënt die achteruit is gegaan in zijn mogelijkheden en die werkt nu voornamelijk binnen. Buiten werken was een te grote belasting geworden voor zijn gezondheid. Zo houden we steeds rekening met de capaciteiten of de juist verminderde bekwaamheid van onze groep", licht Pennings toe.
De begeleidster noemt haar baan bij de kinderboerderij de ideale combinatie. ,,Als begeleider moet je wel iets hebben met de plek waar je werkt. Ik werk graag met mensen, maar ik heb ook altijd graag met dieren gewerkt. Naast mijn baan hier heb ik een hondentrimsalon en heb ik gestudeerd voor dierenartsassistente. Dat ik nu het werken met mensen kan combineren met werken met dieren is perfect."

FOTO BOVEN: Maartje en Yoran laten trots de koeien zien die ze verzorgen. (Foto: Albert Stolwijk).


Repair Café

In kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6 te Boxtel wordt zaterdag 28 november een zogeheten Repair Café gehouden. Doel is kleding, apparaten en andere spulletjes minder snel weg te gooien. Bezoekers kunnen kapotte artikelen van thuis meenemen.

Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de hobby-reparateurs en naaisters klaar om apparaten te repareren.