Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

• BOXTEL BUNDELT IDEEËN • RECONSTRUCTIE START IN 2017

Herinrichtingsplan Markt bijna klaar

Onder leiding van wethouder Eric van den Broek wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een reeks plannen die de Markt in Boxtel de komende jaren moet transformeren tot een attractief en vooral ook autoluw plein. Begin december liggen alle schetsen op tafel van het gemeentebestuur en wil Boxtel nieuwe stappen zetten 'op weg naar een leefbaar en bruisend centrum'. Het 'blik' op de Markt verdwijnt goeddeels.

Volgens Van den Broek moeten in december alle puzzelstukjes in elkaar gelegd worden, zodat werk gemaakt kan worden van de herinrichting van de Markt. Het plein verliest na de reconstructie de meeste parkeerplekken; er blijven slechts vijftien plaatsen over waar auto's geparkeerd kunnen worden. Het gemis aan ongeveer veertig centrumparkeerplaatsen die verdwijnen op de Markt, wordt opgevangen aan het Zusterspad en op de binnenplaats van het gemeentehuis die bereikbaar zal zijn vanaf de Rechterstraat. Op deze plek ligt thans nog een fietsenstalling.

DOORSTEEK

Volgens wethouder Van den Broek staat vast dat de parkeerplaats bij het gemeentehuis rechtstreeks toegang gaat bieden tot de Markt. ,,Er komt dus een doorsteek vanaf het parkeerterrein. Die gaan we realiseren tussen het gemeentehuis en modehuis Uniek, dus op die plek zal bouwkundig het nodige vertimmerd moeten worden." Met deze maatregel speelt de gemeente in op kritiek van ondernemers, die geen groot voorstander zijn van een autoluwe Markt. Op korte afstand van het plein kan straks toch geparkeerd worden. ,,De nieuwe parkeerplekken komen te liggen in een blauwe zone, er hoeft dus niet betaald te worden", benadrukt Van den Broek.

Het inrichten van extra parkeerplekken nabij het gemeentehuis en aan het Zusterspad is volgens de wethouder een belangrijke voorwaarde om de Markt te kunnen omvormen tot een attractief en autoluw plein. ,,Er zijn inmiddels plannen getekend voor de binnenplaats van het gemeentehuis en het Zusterspad. Ook worden alle reacties die tijdens belangensessies met bewoners en ondernemers zijn gehouden verwerkt, zodat de plannen voor de herinrichting van de Markt aangescherpt kunnen worden." Van den Broek verwacht dat alle ideeën, schetsen en ontwerpen begin december aan het gemeentebestuur kunnen worden gepresenteerd.

ZEER VOORTVAREND

In het gemeentehuis wordt momenteel volgens de wethouder 'zeer voortvarend' gewerkt aan de plannen voor de Markt, maar is er ook veel aandacht voor de aanpak van het gebied rond de gemeentevijver en de oude boomgaard en de verfraaiing van zogeheten aanloopstraten.

Op pagina 5: 'Boxtel bundelt alle deelprojecten centrum'.

FOTO BOVEN: Zicht op de Markt in Boxtel vanuit het gemeentehuis. De herinrichting wordt verwacht in 2017. (Foto: Albert Stolwijk).