Afbeelding
Foto: Boudewijn van de Ven

BAS VAN DEN BIGGELAAR SUCCESVOL MET BASMAN CREËERT

'Altijd beginnen met pen en papier'

Stillmode is een band uit Gorinchem die ambitieus aan de weg timmert en eerder dit jaar door Veronica werd betiteld als de 'Breakthru' van het jaar. De rockband klopte bij Van den Biggelaar aan nadat ze zijn videoclip van de Boxtelse popband Northern Lights hadden gezien. ,,Ze waren enthousiast over de mix van filmbeelden en animaties en hebben me de vrije hand gegeven om aan de slag te gaan met een van hun eerste singles", vertelt de Boxtelse ontwerper. ,,Ik heb me laten inspireren door de songtekst, heb er beelden bij bedacht en een storyboard gemaakt dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een leuke videoclip van 'Outside World' die online vaak bekeken wordt."

Van den Biggelaar groeide op in Eindhoven en doorliep het Grafisch Lyceum en academie Sint-Joost in Breda. Hij werkt bij een reclamebureau in Amsterdam en voltooide een studie aan de Design Academy. ,,Al tijdens mijn studie had ik een eigen bedrijf ( Biggel Design - red.), maar sinds vijf jaar bestaat Basman Creëert. ,,De kracht is dat ik alle creatieve stijlen graag combineer, dus ontwerp, fotografie, film en animatie", vertelt de Boxtelaar. ,,Wie denkt dat ik altijd en overal digitaal werk, heeft het mis", lacht hij. ,,Natuurlijk is alles uiteindelijk digitaal, maar ik begin altijd met pen en papier."

Een belangrijke stelregel die Van den Biggelaar hanteert is dat geen opdracht hem te dol is. ,,Elk idee kan uitgewerkt worden", stelt hij. ,,En dat probeer ik te laten zien in mijn creaties." Onder de naam Basman Creëert maakte de ontwerper onder meer een promotiefilm voor het Boxtelse bedrijf Mekano Industrial, maar waren zijn animaties ook te zien in het totaaltheater De Goei, De Kwaai & De Lillike. Voor Brabants Centrum maakte hij een promotiefilm voor het spaarsysteem Boxtelaartjes, Beleef Boxtel nam hem regelmatig in de arm voor promotiecampagnes van Boxtelse activiteiten en evenementen. Ook de bedrijfsfilms voor de Boxtelse Ondernemers Trofee werden door Van den Biggelaar gefilmd en gemonteerd, voor festival Slowlands maakte hij een grote façade.

Hoewel Basman Creërt voor tal van uiteenlopende opdrachtgevers wordt ingezet, ligt Van den Biggelaars hart bij muziek en cultuur. En dat is te zien in de opdrachtenportefeuille, waarin ook de naam van de Boxtelse metalband Combined Fragments opduikt. Daarnaast is hij trots op een spel dat hij maakte voor een webshop in motorsportonderdelen. De videoclip van Stillmode laat Van den Biggelaar graag aan iedereen zien. Die werd opgenomen in het voormalig industrieel complex NUtrecht, waar creatieve ondernemers samenkomen en elkaar inspireren. ,,Ik heb er een hal gehuurd waar vroeger de NS aan treinen werkte. Een ideale omgeving voor een vette videoclip die aansluit bij de band en hun nieuwe single."

Het werk van Bas van den Biggelaar is te zien op zijn website www.basmancreeert.nl. De videoclip van Stillmode is ook op die website te bekijken, evenals op YouTube.

FOTO BOVEN: Impressie van de filmopnamen van Stillmode in het Utrechtse complex NUtrecht. Links is Bas van den Biggelaar aan het werk met de camera. (Foto: Boudewijn van de Ven).

Afbeelding