Zicht op de Markt in Boxtel. Het gemeentebestuur bundelt alle centrumplannen en wil in december klare wijn schenken over de herinrichting van de Markt en de aanpak van aanloopstraten, gemeentevijver en boomgaard. (Foto: Ruud van Nooijen).
Zicht op de Markt in Boxtel. Het gemeentebestuur bundelt alle centrumplannen en wil in december klare wijn schenken over de herinrichting van de Markt en de aanpak van aanloopstraten, gemeentevijver en boomgaard. (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

GEMEENTEBESTUUR BUIGT ZICH IN DECEMBER OVER HERINRICHTING MARKT

Boxtel bundelt alle deelprojecten centrum

MARC CLEUTJENS

Nu de afronding van het project Sta-P dichtbij is en de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek een nieuw gezicht heeft gekregen, maakt het gemeentebestuur zich op voor een nieuwe uitdaging: de herinrichting van de Markt.

Het onderwerp staat al vele jaren hoog op het Boxtelse wensenlijstje, maar lijkt eindelijk concreet vorm te krijgen nu wethouder Eric van den Broek begin december alle plannen en ideeën gebundeld gaat presenteren aan het college van B. en W. en daarna het publiek. De aanpak van de Markt is niet meteen te verwachten; in 2016 moeten alle plannen uitgewerkt worden zodat in 2017 de schop in de grond kan.

De luchtfoto van Boxtelaar Ruud van Nooijen bij dit artikel laat goed zien hoeveel ruimte de parkeerplekken op de Markt innemen. In de nieuwe plannen verdwijnen er zo'n veertig parkeerplaatsen, vijftien parkeervakken blijven gehandhaafd op het verder autoluwe plein dat een nieuwe en frisse uitstraling moet krijgen. Hoe de Markt er precies uit gaat zien, staat volgens wethouder Van den Broek nog niet vast. Momenteel circuleren nog steeds oude schetsen op sociale media, die weliswaar een aardig beeld geven van de nieuwe Markt maar niet meer actueel zijn. Het is wachten tot december alvorens meer beelden naar buiten zullen komen.

INTEGRALE AANPAK

De inwoners van Boxtel zullen benieuwd zijn waarmee Van den Broek en zijn ambtenaren op de proppen komt. De centrumproblematiek is en blijft het gesprek van de dag in Boxtel. Over de realisatie van Sta-P werd het nodige gezegd en ook de plannen voor de Markt zullen veel reacties oproepen omdat het dé ontmoetingsplaats is voor inwoners. Hier worden Koningsdag en Herfstfair gevierd, hier wordt Sinterklaas begroet en hier is het elk jaar kermis. En al sinds jaar en dag is de Markt hét uitgaansgebied voor Boxtel en omgeving, naast de winkels die er soms al vele decennia zijn gevestigd.

Boxtel zal dus bij de plannen voor de Markt niet over één nacht ijs willen gaan en wethouder Van den Broek maakt duidelijk dat goed wordt nagedacht over een 'integrale' aanpak. Dat betekent dat niet alleen de plannen voor de Markt volgende maand op de vergadertafel liggen, maar ook andere deelplannen voor onder meer de oude boomgaard en de gemeentevijver en de invulling van de zogenaamde 'aanloopstraten' die in het centrum aan het ontstaan zijn. Het zijn de straten die in het gemeentehuis niet echt meer tot het centrum gerekend worden, maar het publiek wel naar hartje Boxtel lokken.

Om tot een autoluwe Markt te komen, werkt wethouder Van den Broek aan een parkeerplan dat begin januari voor het eerst werd gepresenteerd. Op het 'binnenplein' bij het gemeentehuis - gelegen nabij de fietsenstalling en villa Pfaff aan de Rechterstraat - komt een parkeerterrein dat het wegvallen van veertig parkeervakken op de Markt (deels) moet opvangen. Een doorsteek moet de Markt dichterbij brengen, al betekent dat een ingrijpende verbouwing van het gemeentehuis. De wethouder studeert immers op een doorsteek tussen gemeentehuis en modehuis Uniek. Daarmee komt de poort die vroeger naast het gemeentehuis gelegen was weer terug. Meer parkeerplekken zijn voorzien aan het Zusterspad.

INSPIRATIEBOEK

Terwijl Van den Broek zijn centrumplannen bundelt, legt het Boxtelse architectencollectief BAeSS volgens Jeroen Weijers de laatste hand aan een inspiratieboek dat inwoners en ondernemers moet helpen bij het toepassen van het gevelbeleid. Voorbeelden in het boek dat later dit jaar moet verschijnen, moet pandeigenaren in hartje Boxtel enthousiast maken. BAeSS werkt nauw samen met de monumentencommissie, de welstandscommissie, ondernemers, Heemkundekring Boxtel en de werkgroep Sfeer & Beleving van het Centrummanagement en wil een 'prikkelend' werkstuk maken met concrete voorbeelden die laten zien hoe de inrichting en vormgeving van de openbare ruimte en gevelwanden kunnen bijdragen aan de kwaliteit en beleving van het centrum.

Alle centrumplannen worden in december besproken door het gemeentebestuur en vervolgens aan het publiek gepresenteerd.