Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONTWERPWEDSTRIJD VAN START

Eendengat doet beroep
op lokale kunstenaars

Gedurende het hele carnavalsseizoen dat onlangs is gestart, kunnen professionele én amateurkunstenaars een ontwerp insturen voor een kunstwerk dat over twee jaar onthuld moet worden nabij de Zwaanse Brug. Initiatiefnemer is de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, de vereniging van oud-carnavalsprinsen in het Boxtelse spotrijk Eendengat. Het is de bedoeling dat bij de zittrappen op de oever van de Dommel een 'standbildje' verrijst als eerbetoon aan het lokale schertssymbool: de eend.

Frank van Heesch, die de voorbije twee jaar als prins Donald IV de scepter zwaaide over de Waggelaars, maakte tijdens het onlangs gehouden Kwekdeuntjesfist in hofpaleis de voorwaarden bekend waaraan inzendingen moeten voldoen. Bovendien overhandigde hij een door architect Koen van de Braak in samenspraak met landschapsarchitecte Edith Kolkman opgesteld schetsplan voor de plaatsing van de sokkel voor het carnavalsmonumentje.

Aangezien de twee jaar geleden in gebruik genomen zittrappen zijn vervaardigd van natuurstenen liggende kolommen, wordt ook voor dit materiaal gekozen ten behoeve van de sokkel voor het beeld. De sokkel wordt 80 centimeter hoog en heeft een omvang van 40 bij 40 centimeter. ,,Vandaar dat het beeldje een omvang van maximaal 44 bij 44 centimeter mag hebben", meldde Van Heesch vlak vóór het moment dat Peter van As als nieuwe koldervorst werd ingehuldigd.

ONTHULLING IN 2017

Het is bedoeling dat het kunstwerk op 11 november 2017, in aanloop naar de viering van vijf keer elf jaar openbaar carnaval in Boxtel, wordt onthuld. Het gemeentebestuur kan in principe instemmen met de gekozen plek voor het kunstwerk; architect Van de Braak begeleidt de procedure voor aanvraag van een omgevingsvergunning en een oordeel van de welstandscommissie.

SCHETSONTWERPEN

Schetsontwerpen kunnen tot en met zondag 6 maart 2016 (halfvasten) worden ingezonden. Ontwerpen kunnen worden ingediend door professionele- én amateurkunstenaars. Mensen die woonachtig zijn in Boxtel of in deze plaats hun roots hebben, genieten de voorkeur. De ontwerpwedstrijd die op d'n elfde van d'n elfde is uitgeschreven door de SOCiëteit van d'Aauw Waggel wordt gehouden onder auspiciën van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC). Als minister van financiën in Eendengat beheert Louis van Besouw de opbrengsten van de 'spaareend' waarmee de raad van elf nu al twee jaar op rij fondsen vergaart voor de realisering van het kunstwerk. Ook de komende maanden wordt aan carnavalsvierders hiervoor een bijdrage gevraagd.

VOORWAARDEN

Kunstenaars kunnen de precieze voorwaarden van de ontwerpwedstrijd opvragen bij de griffie van de SOCiëteit van de d'Aauw Waggel via e-mail: henk@henkvanweert.nl. Een jury met vertegenwoordigers van de oud-prinsen en de SOC beslist uiterlijk op d'n elfde van d'n elfde in 2016 welke inzending uitgewerkt mag worden.

FOTO ONDER: Bij de zittrappen nabij de Zwaanse Brug over de Dommel is eerder dit jaar, op carnavalsdinsdag, een piketpaal geslagen door prins Donald IV en enkele van zijn voorgangers en in het bijzijn van wethouder Herman van Wanrooij. Hier moet een 'standbild' verrijzen, waarvoor kunstenaars een ontwerp kunnen insturen. (Foto: Peter de Koning).