Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'over twee jaar opnieuw een gezamenlijk optreden'

Veel lof voor Gildenbonds én Gerard

MARGO BARTELDS

In een uitverkochte, sfeervol ingerichte Tijberzaal groeide Brabants Bond zaterdagavond uit tot één muzikaal feest. Samen met de Gildenbondsharmonie lieten zanger Gerard van Maasakkers en zijn gitarist Harry Hendriks de zaal op de grondvesten trillen. De samenzang van 'Salve Regina' en 'Hier Heur ik Thuis' bezorgde de luisteraars de nodige kippenvelmomenten.

De organisatie had er alles aan gedaan om de avond een Brabants karakter te geven. De bezoekers werden ontvangen door in Brabantse kostuums geklede dames die trakteerden op een Boxtels worstenbroodje. De Tijberzaal in het Baanderherencollege was versierd met rood en wit, de kleuren van Noord-Brabant, en de orkestleden droegen bij binnenkomst de Brabantse vlag.

Opnames uit 1978 van korte Brabantse verhalen die de schrijver Willem Iven in dialect destijds in Uden voordroeg, vormden tijdens Brabants Bond leuke overgangen tussen de verschillende programmaonderdelen. 'De emmer', 'Betje' en 'de puzzelende pastoor' zijn vertellingen over het oud-Brabantse leven, maar alle drie met een verrassende, ietwat dubbelzinnige en daardoor lachwekkende ontknoping die erg goed pasten in het geheel van deze Brabantse avond.

geluidsdrager

De Gildenbondsharmonie en Van Maasakkers speelden samen alsof ze nooit anders deden. Zowel de orkestleden als de Brabantse troubadour en zijn Boxtelse begeleider Hendriks genoten zichtbaar van het muzikale avontuur dat zij voor het eerst aangingen. Een avontuur dat zeker geslaagd genoemd mag worden want na afloop is de intentie uitgesproken om over twee jaar weer een gezamenlijk optreden te verzorgen en daarvan dan een geluidsdrager te maken. Van Maasakkers gaf al aan spijt te hebben dat van de live-avond in de Tijberzaal geen cd-opname gemaakt is.

Voor de pauze zong Van Maasakkers zijn lied 'Cis Verdonk' waarvoor Gildenbondstrompettist Paul van Gils het orkestarrangement maakte. ,,Paul heeft van Cis Verdonk, een van mijn oudste liedjes, een pareltje weten te maken. Mét houtblazers klinkt het extra mooi", glunderde de zanger. De dialectzanger was zó enthousiast over de bewerking dat hij Van Gils gevraagd heeft deze ook in optredens met andere blaasorkesten te mogen gebruiken. Ook de bezoekers reageerden enthousiast op deze primeur. De I.S. Seagull Rhapsody, eveneens door Van Gils gearrangeerd, beleefde tijdens Brabants Bond ook zijn première. In deze Rhapsody wordt de Brabantse zanger Guus Meeuwis geëerd. Een aantal van diens melodieën verwerkte Van Gils in deze Rhapsody.

liefde voor fanfares

Van Maasakkers heeft het optreden met de Gildenbondsharmonie als een groot feest ervaren. ,,De liefde voor fanfares is me met de paplepel ingegoten. Ik treed er ook graag mee op", aldus de zanger. ,,Maar je hebt harmonieën in soorten en maten; het zijn net mensen", verklaarde de zanger lachend. ,,Ik ben heel blij met de Gildenbonds te spelen en dat ik zeg ik echt alléén als ik het meen", aldus de zanger. De bezoekers zongen alle bekende liedjes uit volle borst mee. De toegift 'Hé, gaode mee', was geen uitzondering.

Zowel de liefhebbers van de klassieke harmoniemuziek als van de Brabantse zang zijn zaterdagavond muzikaal ruimschoots bediend. Tijdens het optreden zaterdag schitterde ook een aantal solisten. Trompettist Van Gils en saxofonist Bas Dietzenbach zorgden in de Maasakkers-Ouverture Kiepevel, bij meerdere bezoekers létterlijk voor kippenvel.

Het solo-optreden van hoboïste Anneloes Hobé, de fluitsolo van Jannemieke van Hemert en de solopartij die trompettist Henk Scharenborg liet horen, maakten indruk, net als de opvoering van trompettist Ad van der Sloot, de vader van de Brabantse zanger vertolkend in het lied 'Jehan'.

Na afloop werd het muzikale feest voortgezet met een optreden van de Big Band Boxtel, deze keer gedirigeerd door Harry Hendriks. Samen met de jeugdige zangeressen Maria van Gils en de zussen Donna en Jazzmin Hobbelen werd het een swingende afterparty.

muziek en sfeer

Van Maasakkers, bezoekers, musici en dirigent Arjan Gaasbeek: iedereen was na afloop enthousiast. Ook presentator en medeorganisator van Brabants Bond, Bert Pijpers was na afloop tevreden. ,,Voor de harmonie is dit écht een feestje. Gerard brengt muziek én sfeer; fantastisch gewoon", aldus de slagwerker.

Voor gitarist Hendriks was het plezierig om meerdere bekenden te treffen bij dit 'thuisoptreden'. ,,In Boxtel liggen immers mijn roots. Met fluitiste Jannemieke heb ik nog op de Pabo gezeten", vertelde Hendriks. ,,Bijzonder om elkaar nu hier op het podium te treffen. Het was een mooie avond. Er is weer eens bewezen dat er in Boxtel veel goeds gebeurt."

FOTO BOVEN: In een uitverkochte Tijberzaal zorgden Gerard van Maasakkers, Harry Hendriks en de Gildenbondsharmonie voor een groot muzikaal feest. (Foto: Albert Stolwijk).


MUZIEKKORPS WERFT JEUGDLEDEN

Workshop voor slagwerkers

bij Gildenbondsharmonie

De leerlingen van de Gildenbondsharmonie in Boxtel houden zaterdag 13 december in de Tijberzaal van het Baanderherencollege een slagwerkworkshop voor jongeren. Onder leiding van een professionele slagwerkdocent leren deelnemers hoe ze ritmisch kunnen trommelen op allerlei slaginstrumenten.

De workshop van het leerlingenorkest, die ook open staat voor andere jongeren die graag willen kennismaken met een slaginstrument, duurt van 10.00 tot 12.30 uur en wordt na de lunch afgesloten met een concert. Wie wil meedoen, kan zich via e-mail aanmelden: info@gildenbonds.nl. Deelname kost tien euro (inclusief lunch).

De workshop maakt deel uit van een vorige week gelanceerde campagne die ertoe moet leiden dat meer jeugdleden zich aansluiten bij de Gildenbondsharmonie. De campagne bestaat onder meer uit een 'offensief' via sociale media en de verspreiding van folders onder jongeren waarbij onderstreept wordt dat het leuk is om samen muziek te maken en deel uit te maken van een orkest.

PLEZIERIG

De leerlingencommissie van de Gildenbondsharmonie wil volgens zegsman Henk Boleij een plezierige omgeving scheppen waarin het leuk en gezellig is om samen te musiceren. ,,Dat de commissie hierin slaagt, blijkt wel uit het feit dat er maar weinig leerlingen zijn gestopt nadat ze gestart waren met hun opleiding", vertelt Boleij. ,,Veel leerlingen zijn al doorgestroomd naar het groot harmonieorkest. Wie begint in het blaasbandje, kan doorgaan bij het leerlingenorkest dat bij veel buitenactiviteiten in Boxtel muziek maakt."

Leerlingen die zich aansluiten bij de Gildenbondsharmonie, weten zich na betaling van een cursusbedrag verzekerd van dertig minuten les per week van een professioneel muziekdocent. In dat bedrag zit naast de contributie ook de huur van het instrument. Een beginnende leerling sluit aan bij het blaasbandje, dat elke donderdag van 18.15 tot 18.45 uur repeteert. Het leerlingenorkest oefent elke donderdag van 18.30 tot 19.45 uur. Meer weten? Mail naar info@gildenbondsharmonie.nl.