OPINIEBIJDRAGE HANS PEL

'Gemeente Boxtel speelt Sinterklaas in centrum'

Boxtelaar Hans Pel schreef eerder in Brabants Centrum een opiniebijdrage over de actuele situatie in het centrum. Deze week reageert Pel op recente ontwikkelingen in het Boxtelse winkelhart.

HANS PEL

In het kader van revitalisering van het Boxtelse centrum speelt de gemeente voor Sinterklaas. Op 17 november ontvingen de winkeliers van De Croon uit handen van wethouder Eric van den Broek een voucher van duizend euro voor maatregelen om plat gezegd meer klandizie te trekken. Ze gaan dit cadeau besteden aan... jawel: banieren en spandoeken. Een weliswaar sympathiek maar desondanks zinledig idee. Banieren en spandoeken zijn immers louter cosmetische middelen die niet wezenlijk bijdragen aan de oplossing van het echte probleem van De Croon en het Boxtelse centrum als geheel. Het zijn decoraties op een auto zonder motor. Weggegooid geld.

Waarom ben ik niet verbaasd over de keuze voor deze middelen? Omdat die keuze naadloos past in de tunnelvisie die een peperdure professor de lokale politiek, ondernemers en andere betrokkenen zó grondig heeft aangepraat dat bij hen de functie 'zelfstandig en creatief denken' gedeletet lijkt te zijn. De keuze voor de aanschaf van banieren en spandoeken illustreert dat op pijnlijke wijze. Op 15 maart 2015 heb ik in deze krant kanttekeningen gezet bij de door de professor gestelde diagnose en de op basis daarvan gesuggereerde remedies. Bovendien heb ik daar toen alternatieven voor aangedragen. Vanzelfsprekend is daar niets mee gedaan.

GROTE STAPPEN?

Hoe taai genoemde tunnelvisie is, blijkt ook uit de 'Evaluatie van het Centrummanagement Boxtel' van afgelopen oktober. Die straalt grote tevredenheid uit: er zijn 'grote stappen gemaakt'. Maar ook die 'stappen' betreffen louter de middelen om het uiteindelijke doel, een bruisend centrum, te bereiken. En dat doel is nog geen millimeter dichterbij gekomen ondanks de omvangrijke financiële investeringen. Hoewel veel mensen in de zomer positief reageerden op de tijdelijk geplaatste plantenbakken, is het centrum nog steeds doods en lijkt de leegstand eerder toegenomen dan afgenomen. Is er nou in de afgelopen periode niemand op het idee gekomen dat de toegepaste aanpak misschien niet de meest adequate was? Een auto zonder motor kun je oppoetsen tot je een ons weegt, maar het blijft een auto zonder motor.

Onwillekeurig moet ik in dit verband denken aan het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer' waarin niemand iets durfde te zeggen uit angst om voor dom versleten te worden. Hoewel er binnen het Centrummanagement heel veel gepraat en overlegd wordt, heeft blijkbaar niemand geroepen dat de keizer in zijn blote toges loopt, want de conclusie van genoemde evaluatie is: 'we gaan door op de ingeslagen weg, want er is nog een overvloed aan goede ideeën.' Goede ideeën? Waarom hebben we daar de afgelopen jaren dan niets van gehoord of gezien? Is de aanschaf van banieren en spandoeken voor De Croon misschien een van die goede ideeën? Als dat zo is, dan moeten we over een jaar opnieuw concluderen: 'We hebben grote stappen gemaakt, maar het doel is wederom niet dichterbij gekomen.' Dat is toch niet wat we willen?


Seniorenorkest

Het is tien jaar geleden dat in Boxtel seniorenorkest Buchestelle werd opgericht. Zaterdag 28 november vindt in brede school Wilgenbroek een jubileumconcert plaats waaraan ook koninklijke harmonie Woensels Muziek Corps en de Swanee Bridge Jazzband deelneemt. Belangstellenden zijn van 13.30 tot 17.30 uur welkom; de toegang is gratis.