In Lennisheuvel werden alle 181 kinderen in kleine groepjes ontvangen door Sinterklaas. (Foto's: Albert Stolwijk).
In Lennisheuvel werden alle 181 kinderen in kleine groepjes ontvangen door Sinterklaas. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

veel aandacht voor intocht goedheiligman in lennisheuvel en esch

Sinterklaas is van álle markten thuis...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dat Sinterklaas alle namen van de kinderen kan onthouden, graag cadeautjes uitdeelt en met iedereen op de foto gaat, is al bekend. Maar dat de goedheiligman óók goed is in dirigeren en feestverlichting kan ontsteken, werd zondag tijdens de intochten in Lennisheuvel en Esch pas duidelijk...

,,Vandaag heb ik maar een andere mantel aangetrokken. Ik ben gisteren namelijk drijfnat geworden", sprak de Sint, nadat hij zondag per koets bij gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel was gearriveerd. ,,We hebben net een tocht door het dorp gemaakt in de kou, maar het is gelukkig droog gebleven." De Beyersland Kapel en fanfare Sint-Arnoldus liepen voorop tijdens de wandeling en bleven na de aankomst bij Orion nog even op het parkeerterrein staan om wat Sinterklaasliedjes te spelen. Onder aanvoering van de tamboer-maître én de goedheiligman, die samen de maat sloegen.

klusjes

181 kinderen telde de lijst van Desirée van Diessen, die samen met andere vrijwilligers zorgde dat de intocht van Sinterklaas in Lennisheuvel vlekkeloos verliep. Al deze kinderen mochten in kleine groepjes op bezoek bij de Sint. Zo ontving hij acht peuters van drie jaar oud. ,,Jullie kunnen vast wel een liedje zingen,", zei hij. Daarmee had hij niets te veel gezegd. Susanne zong 'Sinterklaas Kapoentje' uit volle borst, terwijl Roel voor het openingslied van het televisieprogramma Brandweerman Sam koos. Emma had een tekening voor Sinterklaas, de goedheiligman deelde in ruil voor de gezongen liedjes en tekeningen fraaie cadeaus uit: een plastic schoonmaakset voor de meisjes en een gereedschapskist voor de jongens. ,,Zo kunnen jullie je ouders met allerlei klusjes helpen", grinnikte Sinterklaas.

Voor de kinderen die niet aan de beurt waren voor een bezoekje aan de sint, was er in Orion een speciale Pietendisco georganiseerd. Ook konden kinderen knutselen en las een Piet speciale Sint-verhalen voor. ,,Deze tekeningen zijn voor Sinterklaas", zeiden de vrienden Steph (8) en Sven (7) in koor, terwijl ze een kleurplaat inkleurden. Hun verlanglijstjes hadden ze allang klaar. Steph hoopte op veel Lego, terwijl Sven graag bord- en kaartspellen zou willen. ,,We hebben overal plaatjes bij geplakt, zodat de Sint precies weet wat we willen hebben."

in het zonnetje

Ook in Esch, waar Sinterklaas traditioneel per boot arriveert, bleef het zondag droog. De goedheiligman stapte aan wal en nam vervolgens plaats in een heuse cabrio, waarmee hij naar dorpshuis De Es werd vervoerd, onder begeleiding van fanfare Sint-Willibrordus en alle (groot)ouders en kinderen die naar de Witte Brug aan de Spankerstraat waren gekomen.

Sinterklaas bracht dit jaar voor de 45e keer een bezoek aan Esch. ,,Lieve kinderen en beste ouders, ik ben ontzettend blij dat ik er weer ben. Het waaide wel hard en er hingen donkere wolken vol met water, gelukkig bleven die hangen", zo sprak de sint. ,,Ik hoorde dat jullie me in het zonnetje wilden zetten, maar met jullie om me heen, sta ik al in het zonnetje. Jullie hebben weer allerlei knutselwerkjes gemaakt en handjes gegeven, daar ben ik jullie erg dankbaar voor."

Lego

Toch waren er nog wat extra's georganiseerd, zoals een 'Coole Pieten-dans'. ,,Ik wil maar één ding, iets anders wil ik niet, ik word later Zwarte Piet", zongen de kinderen in De Es. Het dansje was de voorbije weken volop geoefend, op school en thuis.

Vervolgens kreeg iedereen de kans met de jubilerende Sint op de foto te gaan. Toen Rufus het podium betrad, waren er even twee goedheiligmannen op de bühne. De 7-jarige jongen uit Esch droeg immers een tabberd en mijter en had zelfs een staf. ,,Die heb ik samen met mijn vader gemaakt", vertelde de jongen trots. ,,En voor Sinterklaas heb ik zelfgemaakte pepernoten en een tekeningen bij me." Het verlanglijstje had hij al in zijn schoen gestopt. ,,Ik hoop dat ik veel Lego krijg."

Dit jaar heeft Sinterklaas opnieuw een mooie slaapkamer in Esch. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen de slaapkamer in De Opgang, de ruimte achter de sacristie in de Sint-Willibrorduskerk, bezoeken op woensdag 25 november, vrijdag 27 november, woensdag 2 december en vrijdag 4 december van 15.00 tot 17.00 uur.

feestverlichting

Tenslotte kreeg Sinterklaas zondag vanwege zijn lustrumfeest nog een bijzondere taak in Esch: hij mocht de feestverlichting ontsteken. Christ van Schijndel nam vorig jaar het initiatief tot led-lampjes in de bomen rondom de bierpomp. Ook dit jaar hangt de verlichting er weer. ,,Geweldig dat we dit weer voor elkaar hebben gekregen met hulp van de middenstand", glunderde Van Schijndel. ,,Ik blijf hier wachten tot het pikkedonker is, dan ziet de verlichting er nóg mooier uit." Sinterklaas had voorafgaand nog een kleine opmerking: ,,De heer Van Schijndel spreekt telkens over één Kereschtboom, maar ik zie er toch echt drie..."

Terwijl volwassenen genoten van een glaasje glühwein of een beker warme chocolademelk, kregen de kinderen een speciaal cadeau van de Zwarte Pieten: een lampion. De jeugd verzamelde zich voor de bierpomp met deze lampions en Sinterklaas stak de stekker in het stopcontact, waarna de lichtjes volop brandden. ,,En zo ziet het mooiste plekje van Esch er nóg mooier uit", stelde presentator Geert-Jan van Schijndel vast. De goedheiligman was dit weekend echt van alle markten thuis...

Traditioneel arriveert de Sint per boot in Esch. Vervolgens werd hij met een cabrio naar dorpshuis De Es vervoerd.
Lekker gek doen tijdens de Pietendisco in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel...
Sinterklaas kreeg een belangrijke taak in Esch: hij mocht de feestverlichting ontsteken.