Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Publiek noemt stapel op sint een groot succes

Handjes én high-fives van Sinterklaas

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wat is er nou mooier dan op bezoek gaan bij Sinterklaas, die samen met zijn Zwarte Pieten in kasteel Stapelen in Boxtel verblijft? Honderden gezinnen uit Boxtel en omstreken namen tijdens het eerste publieksweekend een kijkje in de verschillende vertrekken van de goedheiligman. Voor de kinderen een prachtige belevenis...

In groepjes van ongeveer vijftien personen leidde de Wegwijspiet de bezoekers afgelopen weekend rond door het kasteel, waar Sinterklaas en zijn Pieten sinds vorige week verblijven. Van het naaiatelier tot de slaapkamer en van de ruimte waar alle verlanglijstjes, tekeningen en schoencadeautjes binnenkomen tot de werkkamer: de kinderen mochten álles zien.

Ook hun ouders roemden de eerste editie van Stapel op Sint. ,,Wij komen zelf uit Vught, maar ik was getipt door een collega uit Boxtel", aldus Wendy Dekkers, die samen met Juultje en Jent een bezoek bracht aan de Sint. ,,De ruimtes zijn tot in de puntjes aangekleed, daarnaast vind ik het geweldig dat de kinderen pepernoten mogen bakken en dat ze die mee naar huis krijgen. We zijn ook al eens in Helmond geweest, daar komen duizenden mensen op af en moet je lang in de rij wachten. Dit is een stuk prettiger."

dikke duim

Zaterdag waren ook veel opa's en oma's met hun kleinkinderen aanwezig. ,,Als mama moet werken, dan gaan wij iets leuks doen", lachten Marijke en Toon van de Sande uit Boxtel. Samen met kleinkinderen Emma, Eefje, Brent en Tim kwamen ze naar Stapelen. ,,Het is erg gezellig hier. Emma en Eefje kregen zelfs lippenstift op van de opmaakpiet..."

Hoewel de meeste kinderen alle activiteiten leuk vonden, kwamen ze natuurlijk met name voor de goedheiligman zelf. Sinterklaas zat op een grote stoel in de werkkamer en ontving vol enthousiasme alle kinderen. ,,Hallo vrienden, wat leuk dat jullie er zijn", zei hij, telkens als er weer nieuwe bezoekers aarzelend op de deur klopten. Waar de meeste kinderen een beetje verlegen bij hun ouders in de buurt bleven, waren er ook een paar jonge bezoekers die zonder angst op Sinterklaas afliepen en hem vrolijk de hand schudden. Of een 'high-five' of 'boks', want de Sint gaat ondanks zijn hoge leeftijd goed met de tijd mee. ,,Kom je over een paar weken bij mijn opa op bezoek", vroeg Borre Schellekens nieuwsgierig. ,,Ja hoor, die afspraak is allang gemaakt", antwoordde de Sint. ,,Maar zet je dan nog wel een keer je schoen met een appeltje erbijvoor mijn paard Amerigo?"

Na afloop van het bezoekje werd na-

tuurlijk een groepsfoto gemaakt met Sinterklaas. ,,Dan zijn de ouders met de fotomachines ook weer blij", zei de goedheiligman tegen de kinderen. ,,Steek maar een dikke duim op en zeg maar 'speculaas en pepernoten' naar het vogeltje..."

Doordeweeks, als de schoolklassen een bezoekje brengen aan Sinterklaas op Stapelen, slaapt Amerigo meestal vanwege de lange tochten over de daken die hij 's nachts aflegt. In het weekend zou hij wel van de partij zijn, de schimmel had echter de griep... Maar Hans van Heesch had gezorgd voor een hulppaard van Sinterklaas. De aanwezigheid van deze schimmel was een groot succes. ,,Er zijn opvallend veel paardengekken onder de bezoekers. De

kinderen geven me allerlei tips over hoe ik met paard moet omgaan. Gelukkig ben ik ook zo'n op en top paardengek", grinnikt Van Heesch.

Kinderen kregen in ieder geval geen genoeg van het evenement. ,,We zijn al twee keer geweest en volgende week gaan we weer", vertelden de vriendinnen Britt en Nadia Versmoren en Yvonne Theologou. ,,Ik ben nog één cadeau vergeten op mijn verlanglijstje: hangoorbellen", vertelt Nadia. ,,Misschien dat ik dat zo nog even tegen Sinterklaas ga zeggen..."

BOVENSTE FOTO: Vrijwilliger Hans van Heesch toonde, tot groot enthousiasme van de jeugd, het hulppaard van Sinterklaas.

Sinterklaas vroeg alle kinderen de Pieten te assisteren tijdens het pepernoten bakken. Dat deden ze natuurlijk maar al te graag... (Foto's: Peter de Koning).
Als volleerde Zwarte Pieten gooide de jeugd bij Stapel op Sint pakjes in de schoorsteen.
Een dikke duim naar de fotocamera's van trotse ouders!
Sinterklaas kreeg tijdens het publieksweekend gezelschap van allerlei hulp-sintjes, zoals de tweeling Emma en Eefje.
Iedereen kon tijdens het bezoek aan Sinterklaas een hand krijgen van de goedheiligman, maar ook een high five of boks was mogelijk. De Sint gaat volledig met zijn tijd mee...