Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

vrijwilligers werken hard aan verbouwing liempdsen herd

Authentiek met modern tintje

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De aanleg van een toiletgroep, uitgraven van de stalruimte zodat er een betonnen werkvloer kan worden gestort en de aanleg van zweefvloeren. Vrijwilligers stoppen veel uren in de verbouwing van D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. De rijksmonumentale boerderij moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek, voor dorpsbewoners én toeristen.

Vanwege de SamenLoop voor Hoop kreeg de restauratie van de kiosk in het centrum dit jaar voorrang boven D'n Liempdsen Herd. Eind september zijn de vrijwilligers gestart met de werkzaamheden in het rijksmonument. ,,Risicovolle klussen laten we over aan professionals, de rest wordt allemaal met vrijwilligers gedaan", aldus projectleider Rob Dito. Zo werd de restauratie van het dak uitbesteed aan het Liempdse aannemingsbedrijf Van Nunen en ook de aanleg van elektra gebeurt door een professionele onderneming. ,,Het dak is inmiddels vernieuwd en volledig geïsoleerd voor de warmte en om buitengeluid te weren. Daarnaast zijn de authentieke draagbalken behandeld, zodat ze weer lange tijd mee kunnen", aldus Dito.

Momenteel wordt de schelft, de plek onder het dak waar voorheen hooi en stro werden opgeslagen, voorzien van een zwevende vloer. ,,De huidige vloer is ongelijk", legt Dito uit. Het ene gedeelte van de hooizolder zal gebruikt worden als opslag of expositieruimte, de andere ruimte is geschikt als kantoorruimte voor een klein bedrijfje met vier tot zes werkplekken. ,,Er zijn nog geen gegadigden", aldus Dito. ,,We willen eerst de boerderij goed op orde krijgen."

datum in vizier

1 januari 2017 is de deadline, door de provincie gesteld vanwege de subsidie die aan het project hangt. ,,Als er daarnanog hier en daar een likje verf op de muren moet, is dat geen ramp", legt Dito uit. ,,We werken volgens een grove tijdsplanning en houden de datum continu in het vizier, maar we werken wél met vrijwilligers. Die kun je niet dwingen. Toch merk je dat veel mensen heel veel vrije tijd in dit project steken." Zoals Jan van Lierop. De Liempdenaar vervulde voorheen allerlei functies in de bouwwereld en oefent in D'n Liempdsen Herd de taak van opzichter uit. ,,Ik ben er vaak", grinnikt Van Lierop. ,,Maar dat geldt ook voor andere mensen. Er is hier een groep van vijftien mensen aan de slag. Het is een mooie klus. De werksfeer is goed en het is leuk om van zo'n historische boerderij iets moois te maken voor de Liempdse gemeenschap." Dit jaar hopen Dito en Van Lierop nog een aantal klussen te voltooien. Zo is het de bedoeling dat er een betonnen werkvloer op de begane grond komt te liggen en dat ook de riolering en andere leidingen zijn aangelegd.

Verschillende SPPiLL-werkgroepen buigen zich momenteel over de verbouwing van de boerderij: de erfwerkgroep houdt zich bezig met beplanting in de tuin achter de boerderij, de exploitatiewerkgroep denkt na over de invulling en de interieurwerkgroep beslist over de binnenruimtes. Projectleider Dito geeft aan dat D'n Liempdsen Herd vóóral een ontmoetingsplek moet worden. ,,Voor Liempdenaren en voor mensen die meer willen weten over activiteiten in het dorp. Er komen ruimtes waar exposities over allerlei thema's te zien zullen zijn, in samenwerking met organisaties als de bijenhoudersvereniging en Terug in d'n Tijd Liemt. We houden zoveel mogelijke de authentieke kenmerken van de boerderij in stand, zoals de gebinten. Maar we combineren dit wél met moderne toepassingen, zoals een keuken, wifi en verlichting."

FOTO'S BOVEN: Met vijftien vrijwilligers wordt hard gewerkt om de monumentale boerderij aan de Barrierweg in Liempde om te toveren tot D'n Liempdsen Herd: een bezoekerscentrum en ontmoetingsruimte. (Foto's: Albert Stolwijk).

Vrijwilligers graven gaten voor de riolering en andere leidingen in D'n Liempdsen Herd.