Ralph Zomer (rechts) en Wijnand van Zadelhoff geven persoonlijke begeleiding bij 040FIT!. (Foto: Albert Stolwijk).
Ralph Zomer (rechts) en Wijnand van Zadelhoff geven persoonlijke begeleiding bij 040FIT!. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Ralph Zomer en Wijnand van Zadelhoff werken bij 040FIT!

Van uniform naar trainingspak

Lonneke Hoondert

,,Een gouden start, zo zou je het kunnen noemen", lacht bedrijfsleider Ralph Zomer (32) van de Boxtelse sportschool 040FIT!. De sportschool opende officieel op 4 oktober en na bijna twee maanden zit het ledenaantal al op achthonderd. Vanaf januari starten ook de groepslessen. Zomer en fitnessinstructeur Wijnand van Zadelhoff (23) uit Boxtel begonnen beiden hun loopbaan als militair, maar verwisselden hun uniform voor een fitnessoutfit.

,,Al tijdens mijn militaire diensttijd groeide mijn interesse in sport. Ik kon via defensie opleidingen volgen, waaronder een opleiding tot fitnessinstructeur", begint Zomer zijn verhaal. ,,Ik ben drie keer uitgezonden. Eén keer naar Irak en twee keer naar Afghanistan. Op een gegeven moment wilde ik wat anders. Ik ben een gezinstype en wilde meer thuis zijn."
Zomer greep het moment aan om te solliciteren naar een baan bij een sportschool in Geldrop. Uiteindelijk kwam hij bij 040FIT! terecht. Het afgelopen jaar hielp hij mee de sportschool klaar te maken voor de opening. ,,Ik ben nu bedrijfsleider bij 040FIT! en dat past bij me. Mijn doel is niet alleen een sportclub te leiden, waar iedereen zich op zijn gemak voelt, maar ook persoonlijke groei als leidinggevende. Een goede sfeer in de fitnesszaal begint bij mij. Ik zorg ervoor dat mijn personeel zich goed voelt. Ontevreden personeel is funest voor de zaak, dat voelen klanten meteen."
Van Zadelhoff knikt instemmend bij wat Zomer vertelt. ,,Ralph is een fijne leidinggevende. Ik moest hem meteen aanspreken met 'je'. Ik zit nu in de laatste ronde voor een baan als hoofdagent en ik kon daar heel open over zijn. Ralph geeft me de mogelijkheid me verder te ontwikkelen, terwijl ik straks in januari in de avonduren aan de slag ga als groepsinstructeur bij 040FIT!."

Politievaardigheden

Van Zadelhoff ging op zijn zeventiende in dienst. Na zijn opleiding kwam hij terecht bij de pantserinfanterie in Oirschot. Daar trainde hij voor een uitzending, die uiteindelijk niet kwam. ,,Toen door de bezuinigingen mijn bevordering tot korporaal niet doorging, besloot ik een opleiding in de 'burgermaatschappij' te volgen. Ook ik raakte tijdens mijn diensttijd verslingerd aan sport, dus ik hoefde niet lang na te denken welke opleiding ik wilde volgen", vertelt Van Zadelhoff.
De instructeur koos voor een sportopleiding in Tilburg. Daar specialiseerde hij zich tot sportinstructeur voor politie-agenten. ,,Als stagiair ging ik aan de slag in Rotterdam, daar trainde ik agenten in politievaardigheden: omgaan met de wapenstok, pepperspray, handboeien, maar ook zelfverdediging. Ik trainde agenten, maar uiteindelijk ook ME-ers."
Toen Van Zadelhoff afgelopen zomer afstudeerde, solliciteerde hij bewust bij 040FIT!. ,,Ik woon om de hoek en al meteen bij binnenkomst voelde het goed. Alle apparatuur is nieuw en je hoeft niet te wachten op je beurt. Ralph benaderde mij heel vriendelijk en het klikte. Ik kon de dag na de opening meteen aan de slag."

Sociaal werker

De omslag van militaire dienst naar de 'burgermaatschappij' was voor de mannen niet altijd makkelijk. ,,Ik moest weer leren communiceren. In dienst geldt het devies 'slikken en doorgaan', praten doe je niet echt. Terwijl je als fitnessinstructeur juist goed met allerlei typen mensen om moet kunnen gaan. Je bent als sportinstructeur 80 procent sociaal werker en 20 procent instructeur", vertelt Zomer lachend.
Van Zadelhoff herkent het verhaal van zijn collega. ,,Als militair ontwikkel je een enorm doorzettingsvermogen. Toen ik weer naar school ging moest ik wennen aan de mentaliteit van mijn klasgenoten. Maar je leert tijdens je opleiding goed om te gaan met mensen. Ik heb verschillende stages doorlopen: van zes maanden lang een kleuterklas onder mijn hoede, tot agenten die je maar één dag ziet. Je leert binnen enkele minuten mensen te scannen. Wie is het haantje, wie heeft extra begeleiding nodig. Dat komt nu goed van pas."
,,Je moet van alle markten thuis zijn om in deze branche te kunnen werken", grapt Zomer. ,,Ik ben fitnessinstructeur, bedrijfsleider, luisterend oor, maar ook interieurverzorger. Want de apparaten moeten wel schoon zijn!"

Clubjoy Power

Van Zadelhoff is enthousiast over de groepslessen die hij vanaf januari gaat geven. ,,De les heet Clubjoy Power. Tijdens deze groepstraining gaan sporters aan de slag met een halter en gewichten. De training richt zich op het hele lichaam. Ik ga de lessen drie keer per week geven."

FOTO BOVEN: Ralph Zomer en Wijnand van Zadelhoff geven persoonlijke begeleiding bij 040FIT!. (Foto: Albert Stolwijk).

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming. Sportschool 040FIT! is de veertiende firma die op deze manier in beeld wordt gebracht.