'WERKNEMERS HERPLAATSEN IN DE REGIO'

Bosch Rexroth schrapt 45 Boxtelse werkplekken

HENK VAN WEERT

In de cilinderfabriek van Bosch Rexroth verdwijnen volgend jaar 45 arbeidsplaatsen. Het is voor het eerst in het ruim zestigjarig bestaan van het Boxtelse bedrijf dat zo'n ingrijpende maatregel noodzakelijk is. Dinsdag heeft algemeen directeur Ron van den Oetelaar een eerste gesprek met de vakbonden gehad over een sociaal plan. Gisteren is het personeel geïnformeerd. Doel is om de betrokken medewerkers, zowel in de fabriek als bij de ondersteunende diensten, een andere werkplek te bieden bij een van de andere vestigingen in de regio.

Bosch Rexroth, een van de paradepaardjes op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk, telt 765 arbeidsplaatsen. De reorganisatie is nodig door de aanhoudende malaise in de olie-industrie, stelt directeur Van den Oetelaar. ,,Het schrappen van 45 werkplekken is nodig om te kunnen reageren op de teruggelopen vraag uit met name de markt voor offshore-toepassingen. Wij hebben een sterke reputatie op het gebied van grote, speciaal ontwikkelde cilinders. Door de jarenlange kennis en ervaring worden deze cilinders veelal toegepast in grote installaties in de olie- en energiemarkt. Deze markt vult jaarlijks een belangrijk deel van de orderportefeuille in onze Boxtelse vestiging."

Door de aanhoudende crisis in de olie-industrie is het aantal orders sinds medio 2014 sterk teruggelopen, aldus Van den Oetelaar. ,,Doordat de olieprijs in de afgelopen twee jaar vrijwel gehalveerd is, draaien veel olie- en gasbedrijven hun investeringen fors terug. Ook voor de komende jaren zijn door de toonaangevende oliemaatschappijen verdere reducties aangekondigd. De verminderde vraag naar olieproducerende installaties leidt tot een duidelijke afname van de vraag naar onderdelen. Een herstel op korte termijn wordt niet verwacht, vandaar dat Bosch Rexroth besloten heeft tot structurele aanpassingen binnen de cilinderproductie in Boxtel."

WERK NAAR WERK

Bosch Rexroth, onderdeel van de internationaal opererende Bosch Groep, zal de nodige maatregelen nemen en deze op een sociaal aanvaardbare wijze doorvoeren, stelt Van den Oetelaar. ,,Doelstelling is om voor alle medewerkers die het betreft een oplossing van werk naar werk te vinden. Het zoeken naar andere functies zal daarbij niet beperkt blijven tot Bosch Rexroth, ook mogelijkheden tot herplaatsing bij andere Bosch-bedrijven valt binnen het perspectief. Lukt dit echter niet, dan zal naar andere mogelijkheden worden gezocht. Met de vakverenigingen wordt een sociaal plan opgesteld."