DIMAEN INNOVEERT AFVALAFSCHEIDING

Nieuw Boxtels bedrijf
krijgt miljoenensubsidie

HENK VAN WEERT

Het nog jonge Boxtelse bedrijf Dimaen BV heeft samen met een aantal universiteiten een subsidie van maar liefst 2,4 miljoen euro in de wacht gesleept. Het bedrag is voor onderzoek naar recycling van kunststof tot high-tech materialen. ,,Een ongelooflijke eer en een bijzondere verrassing", aldus Juriaan Meulenaars van Dimaen BV.

De 2,4 miljoen euro is deze week toegekend door het bestuur van de technologiestichting STW, dat 16 miljoen euro uittrekt voor vijf omvangrijke onderzoeksprogramma's. Het bedrijfsleven legt daar nog eens 8 miljoen euro bij. ,,Wij zijn buitengewoon trots dat we in dit samenwerkingsverband mee mogen werken aan het ontwikkelen van innovatieve technologieën", zegt de Liempdse werktuigbouwkundige Meulenaars. Hij vormt Dimaen samen met elektrotechnicus Michiel Didde uit Boxtel. Dimaen is gehuisvest in het pand van UMC Machinery aan Hemelrijk op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk. ,,Twee jaar geleden hebben we ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en vorig jaar september zijn we echt gestart en heb ik mijn baan bij Bosch Rexroth opgezegd. Het is allemaal erg vlug gegaan", blikt Meulenaars terug. ,,We zijn bezig met een methode om uit bij voorbeeld afgedankte elektronica en plastic verpakkingen high-tech materialen te maken. Zodat we niet steeds opnieuw erts en olie nodig hebben. De basis voor deze patenten is gelegd door professor Peter Rem van de Technische Universiteit Delft."

Dimaen BV werkt samen met Urban Mining Corp in Rotterdam en universiteiten in Nijmegen, Eindhoven, Twente en Utrecht aan het innovatieve recycling-programma. Dat gebeurt onder leiding van professor Rem. De onderzoekers ontwikkelen een technologie die draait om zogeheten magnetische dichtheidscheiding (mds). Dit is een goedkope en energie-efficiënte scheidingstechniek die speciaal geschikt is voor fijne metaaldeeltjes in een bak met water. Door de magnetisch frequentie aan te passen, vormen de metaaldeeltjes verschillende lagen waardoor ze laag voor laag verwijderd kunnen worden voor hergebruik. ,,En er ligt op dit moment nog een viertal nieuwe en veelbelovende vindingen op de plank. Waaraan wij opnieuw mogen bijdragen ", vertelt Meulenaars.

STW heeft maandag groen licht gegeven voor subsidies. Die worden toegekend binnen het financieringsprogramma 'Perspectief voor de top-sectoren'. Dat programma daagt wetenschappers uit samenwerkingsverbanden aan te gaan met private partijen, om gemeenschappelijk innovatief onderzoek op te zetten.