werkbezoek in boxtel en vught

Wethouder krijgt extra uren door PHS/TALK

        MARC CLEUTJENS                 ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft deze week besloten om wethouder Herman van Wanrooij (INbox) extra uren te geven. De uitbreiding van de formatie is een gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK), waarvan de uitvoering de komende jaren nadrukkelijk op de politieke agenda zal komen. Deze week vond opnieuw een werkbezoek plaats en werden de verkeersknelpunten in beeld gebracht.

Nu de infrastructurele projecten PHS en TALK steeds meer vorm krijgen en de uitvoering een stapje dichter bij komt, is het volgens het gemeentebestuur noodzakelijk dat verkeerswethouder Van Wanrooij meer uren krijgt. Volgens wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95), die bij de formatie van het huidige college van B. en W. de leiding had, is het nodig dat Van Wanrooij fulltime gaat werken. Thans heeft alleen wethouder Van de Wiel een volledige baan van 36 uur, de drie andere wethouders - naast Van Wanrooij ook Eric van den Broek (SP) en Marusjka Lestrade (D66) - hebben een werkweek van 32 uur.

De verwachting is dat Van Wanrooij begin 2016 fulltime aan de slag gaat en zo meer uren kan vrijmaken voor PHS en TALK. Voordat hij 36 uur gaat werken, wordt dit voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad, zo legde wethouder Van de Wiel deze week uit. Dat is nodig omdat bij het opstellen van het coalitieakkoord is afgesproken dat alleen Van de Wiel een fulltime betrekking zou krijgen en de andere wethouders minder uren maken. ,,Burgemeester Mark Buijs heeft in eerste instantie veel tijd besteed aan PHS en TALK. Nu dit proces in een nieuwe fase komt, is het beter dat de verkeerswethouder hiermee aan de slag gaat", stelt Van de Wiel. ,,Zonder uitbreiding van de werkweek zou Van Wanrooij overvraagd worden."

WERKBEZOEK

Vanwege de komst van nieuwe projectleiders bij ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Milieu werd maandag op initiatief van ProRail een werkbezoek in de gemeenten Boxtel en Vught georganiseerd. ,,Je kunt elkaar een handje geven, maar het is natuurlijk beter de partijen kennis te laten maken met de knelpunten", aldus wethouder Van Wanrooij. Zo werd een bezoek gebracht aan de dubbele overweg in de Tongersestraat, de overweg aan de Runsdijk in Esch en aan de gemeente Vught, waar ook maatregelen nodig zijn als het spoorvervoer toeneemt.

Van Wanrooij geeft aan dat het prettig was om het werkbezoek in Boxtel te beginnen. ,,We kwamen op het juiste moment bij de dubbele overweg aan. De spoorbomen gingen open en dicht. Zo krijgen de gasten een goed beeld van de problematiek", legt de wethouder uit. Momenteel ligt het plan van aanpak, waarin Boxtel heeft beschreven welke maatregelen genomen moeten worden, bij ProRail en het ministerie. Van Wanrooij: ,,De verwachting is dat het rapport binnen nu en twee weken goedgekeurd wordt. Dan kunnen we verder met vergunningen en bestemmingsplannen. Dat is hard nodig, want 2018 nadert met rasse schreden."


CDA begroet

Tweede Kamerlid

Pieter Omtzigt

Op uitnodiging van de CDA-afdelingen Boxtel-Liempde, Vught-Cromvoirt en Haaren komt buitenlandwoordvoerder Pieter Omtzigt van de Tweede Kamerfractie van het CDA naar Vught. Hij komt maandag 23 november en zal spreken vanaf 19.30 uur.

Omtzigt werd vorig jaar gekozen tot de beste parlementariër van het jaar en zal CDA-leden en andere belangstellenden toespreken in zaal De Rode Rik 2.0 aan de Van Sonstraat 49a in Vught. Wie de bijeenkomst wil bijwonen, kan zich via e-mail aanmelden: cdaboxtel-liempde@hotmail.com.


Lezing Wim Daniëls

De bekende schrijver en taalkundige Wim Daniëls verzorgt woensdag 25 november onder het motto 'De wondere wereld van de taal' een lezing voor het Vrouwengilde Boxtel. De lezing wordt gehouden in de grote zaal van gemeenschapshuis De Walnoot, waar belangstellenden uiterlijk om 19.45 uur aanwezig moeten zijn.