Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KRITIEK TRANSITION TOWN OP ROOIEN AMERIKAANSE EIKEN

Vraagtekens bij beheer Sparrenrijk

MARC CLEUTJENS

Het beheer van bosgebied Sparrenrijk ligt onder vuur bij Transition Town Boxtel. De werkgroep zet vraagtekens bij het rooien van Amerikaanse eiken en andere exoten en gaat volgende maand in gesprek met de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB), die Sparrenrijk al ruim twee decennia onderhoudt. Het gemeentebestuur is verbaasd over de kritiek en wil vasthouden aan het beheersplan dat in 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld.

De kritiek die Transition Town Boxtel recentelijk heeft geuit op het beheer van Sparrenrijk, valt volgens woordvoerster Mirjam Bemelmans onder de noemer voortschrijdend inzicht. ,,De opwarming van de aarde gaat maar door", zegt ze in een reactie. ,,Dit jaar merk je bijvoorbeeld dat het helemaal niet meer zo vreemd is om in november zonder jas naar buiten te gaan. In iedere cel van je lijf voel je dat het klimaat verandert en daar moeten we op anticiperen, ook in Sparrenrijk."

Met de andere leden van Transition Town Boxtel geeft Bemelmans aan dat vanwege de opwarming van de aarde 'zeer terughoudend' moet worden omgegaan met het kappen van grote bomen. Ze becijfert dat één grote boom per uur 1,71 kilogram zuurstof produceert en zo 64 mensen van schone lucht voorziet. ,,Een grote boom produceert in één seizoen voor één mens een jaar zuurstof en filtert een heleboel stof uit de lucht. We moeten dus niet lichtzinnig met bomen omgaan maar juist meer respect hebben."

VERNIELING

Door in Sparrenrijk geen grote Amerikaanse eiken te rooien, zou Boxtel een statement kunnen maken. ,,Wereldwijd worden ongelofelijk veel grote bomen gekapt, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Indonesië. Maar Boxtel kan er ook wat van. Bij de drainageplannen in Boxtel-Oost zouden zeventig bomen gekapt worden, maar het werden er meer dan tweehonderd."

Transition Town Boxtel wijst in haar kritiek op het beheer van Sparrenrijk op een rapport dat door een inwoner van Boxtel is gemaakt. De auteur van het rapport, die volgens de werkgroep anoniem wil blijven, veegt de vloer aan met 'de vernieling van Sparrenrijk'. Vooral door het kappen van Amerikaanse eiken zou de lanenstructuur van het bosgebied verwoest zijn. Veel jonge aanplant is dood, ook zouden veel gezonde sparren gerooid zijn, zo wordt in het rapport opgetekend.

NATUURLIJK BOS

Wethouder Herman van Wanrooij gaf deze week aan dat het beheer van Sparrenrijk door de vrijwilligers van de WNLB goed verloopt. De werkzaamheden vinden volgens de wethouder plaats volgens het beheersplan dat in 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld. Dit plan beoogt Sparrenrijk om te vormen van een productiebos naar een gevarieerd en natuurlijk bos en moet omstreeks 2020 klaar zijn. ,,Het beheersplan is nodig om Sparrenrijk toekomstbestendig te maken", stelt Van Wanrooij.

Het beheersplan zorgt er onder meer voor dat exoten langs de lanen van Sparrenrijk worden vervangen door inheemse boomsoorten. Ook worden open plekken in het bos gecreëerd en vindt nieuwe aanplant plaats. ,,De gemeente heeft tot doel om de natuurwaarde en de recreatieve waarde van het bos voor de lange termijn veilig te stellen", zo geeft de wethouder aan. Hij benadrukt dat niet 'zomaar' bomen worden gekapt. ,,Kappen klinkt wellicht drastisch, maar een bos op een verantwoorde wijze beheren zonder ingrepen is niet mogelijk. De ingrepen zijn overigens van geringe en tijdelijke invloed op de zuurstofproductie van het totale bos."

Van Wanrooij verwacht dat pas na 2016 meer exotische bomen zoals Amerikaanse eiken gerooid worden. ,,En als er gekapt wordt, doen we dat weloverwogen. In Boxtel geldt dat je voor iedere boom een heel goed verhaal moet hebben alvorens de zaag gehanteerd mag worden."

Woordvoerster Bemelmans is er niet gerust op en kijkt uit naar het gesprek met de WNLB in december. Of Transition Town Boxtel daarna in actie wil komen tegen het beheersplan Sparrenrijk staat nog niet vast. ,,Laten we eerst eens in dialoog gaan."

FOTO BOVEN: Beeld van de kapwerkzaamheden in Sparrenrijk, die in 2013 van start gingen. Transition Town Boxtel heeft kritiek op het beheersplan dat in 2012 door de gemeenteraad werd vastgesteld. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Bluesfestival Denziz

Boxtelaar Jos de Wilde staat met zijn band Wildmen Bluesband aan de wieg van het eerste bluesfestival, dat zaterdag 28 november vanaf 20.00 uur plaatsvindt in partycentre Denziz aan de Stationsstraat. Naast zijn eigen band begroet De Wilde op de bühne de legendarische bluesband Barrelhouse en de groep Fridays. Kaarten kosten acht euro en kunnen worden besteld via telefoonnummer 06-34 34 85 94 of www.wildmenbluesband.nl. Bij Denziz vindt ook kaartverkoop plaats.

Knutselen voor Sint

Kinderen kunnen zondag 29 november tussen 14.00 en 15.00 uur bij de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel een schoentje of klompje knutselen voor Sinterklaas. De jeugd mag vervolgens haar knutselwerk mee naar huis nemen. Maar het mag ook blijven staan voor het bezoekje dat Sinterklaas woensdag 2 december om 14.00 uur brengt aan de Kinderboerderij.


WETHOUDER: 'NIET-GEBRUIK' TEGENGAAN

Boxtel wil meer minima

wijzen op alle regelingen

Het gemeentebestuur vestigt in de laatste weken van het jaar de aandacht op een aantal regelingen voor mensen die met een minimuminkomen moeten rondkomen. Wethouder Eric van den Broek gaat de doelgroep actief benaderen om ervoor te zorgen dat (nog) meer gebruik gemaakt wordt van bestaande regelingen.

Volgens Van den Broek is het 'niet-gebruik' van een aantal regelingen mede door eerdere campagnes verminderd. Toch blijkt een aantal inwoners met lage inkomens het lastig vinden om het juiste loket te vinden of te doorgronden of een regeling ook voor hen soelaas kan bieden. ,,Vorig jaar hebben we een folder uitgebracht waarin alle regelingen staan opgesomd. Die folder gaan we binnenkort opnieuw via al onze kanalen verspreiden."

Boxtel kent tal van regelingen, zo stelt de wethouder. ,,Denk aan een vergoeding voor een lidmaatschap van een sportvereniging en een bijdrage voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. Ook op het gebied van de zorg biedt de gemeente een regeling: de collectieve zorgverzekering. Zeker de moeite waard voor inwoners met een laag inkomen, een bijstandsuitkering, minimumloon of een AOW."

De collectieve zorgverzekering is goedkoper omdat een groep mensen tegelijk wordt verzekerd door de gemeente. Inwoners betalen daardoor minder premie voor de basisverzekering en voor de aanvullende verzekering. Om in aanmerking te komen voor de collectieve zorgverzekering moet de inkomensgrens 130 procent van de bijstandsnorm zijn. Voor alle regelingen geldt dat wordt gekeken naar vermogen, dat bestaat uit bank- en spaartegoeden en de waarde van bezittingen.

Voor inwoners van Boxtel met een inkomen onder een bepaalde grens zijn er meerdere minimaregelingen. Hoe hoog deze inkomensgrens is, verschilt per regeling. Of er gebruik kan worden gemaakt van de regeling hangt af het inkomen, het vermogen, de leeftijd en de gezinssamenstelling.

Inwoners die gebruik willen maken van bovenstaande regelingen kunnen zich melden bij Loket WegWijs via telefoonnummer (0411) 65 59 90. Het nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur.