Patricia van Rooij (links) en Marianne Galema lanceerden onlangs het initiatief 'Burgers voor De Kleine Aarde'. Woensdag 25 november organiseert het duo een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. (Foto: Peter de Koning).
Patricia van Rooij (links) en Marianne Galema lanceerden onlangs het initiatief 'Burgers voor De Kleine Aarde'. Woensdag 25 november organiseert het duo een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

informatiebijeenkomst over burgerinitiatief op woensdag 25 november

De Kleine Aarde: een plek voor iedereen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De lijstjes van Marianne Galema en Patricia van Rooij staan inmiddels vol met mensen die ze nog willen spreken. ,,Dat is het mooie aan ons burgerinitiatief. Het is geschikt voor iedereen: van particulieren, zzp'ers tot grote partijen." Het Boxtelse duo lanceerde onlangs 'Burgers voor De Kleine Aarde' met als hoofddoel het terrein als open groene ruimte te behouden en tot een sociaal-duurzaam 'dorp' te ontwikkelen. Woensdag 25 november kunnen belangstellenden tussen 20.00 en 22.00 uur kennismaken met dit initiatief.

De gemeente Boxtel zoekt al enkele jaren naar een geschikte invulling van het terrein, 'Burgers voor De Kleine Aarde' is één van de plannen. Galema en Van Rooij wonen in de wijk In Goede Aarde en zijn allebei nauw betrokken bij de gezamenlijke moestuin, die vanwege de bouw van de huurwoningen op Zonnegolven al een tijd geleden op het terrein van De Kleine Aarde is aangelegd. ,,De Kleine Aarde is een prachtstuk natuur, dat veel verder gaat dan een mooi park", aldus Van Rooij. ,,Zo leven hier talloze salamanders, heel bijzonder." Galema voegt toe dat óók de gebouwen het terrein bijzonder maken. ,,Alleen al het ecopaviljoen, waarbij met hergebruikte materialen zo'n mooi en uitnodigend gebouw is gemaakt. Wij genieten van deze prachtige plek. Dat gunnen we veel meer mensen."

Het Boxtelse duo heeft het plan ontwikkeld om De Kleine Aarde volgens het principe van wederkerigheid en met lage kosten en vele handen te laten draaien. ,,We werken volgens de opzet van een vereniging, waarbij gebruikers jaarlijks lidmaatschapsgeld betalen en gratis gebruik kunnen maken van de ruimtes. Dat kan op allerlei gebieden, zoals kunst en cultuur, duurzaamheid en educatie, ontmoeting & inspiratie en ambacht & creativiteit", leggen Van Rooij en Galema uit. Naast het lidmaatschapsgeld ziet het duo huur, subsidies, sponsoren, fondsen en donateurs als inkomstenbronnen voor de vereniging. ,,Op het terrein moet een en ander worden opgeknapt, onder meer de Van Coothhoeve. De vereniging kan niet alles in één keer bekostigen, dus we willen projectmatig aan de slag."

wederdienst

Sinds het burgerinitiatief een aantal weken geleden werd gelanceerd, hebben mensen al ideeën kenbaar gemaakt op de website www.burgersvoordekleineaarde.nl. Ruimte om druivenplanten te plaatsen, vergaderruimte voor werkgroepen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) en de huur van het Ecopaviljoen voor educatie. ,,In ruil voor het gebruik van de ruimte vragen we mensen om een wederdienst", vertelt Galema. ,,Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, dus mensen kunnen een dienst kiezen die het beste bij hun past." Voorbeelden die op de website genoemd worden, zijn meehelpen bij de opstart, een bijdrage leveren aan het onderhoud en de bloei van de vereniging. Van Rooij: ,,Mensen kunnen met allerlei voorstellen komen."

Daarnaast zien Galema en Van Rooij De Kleine Aarde óók als een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar je op klein niveau kunt laten zien wat er in de wereld mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. ,,Zo kunnen op het terrein pilots opgestart worden. Dat gaat veel verder dan wind- en zonne-energie. Er valt bijvoorbeeld nog veel te winnen op het gebied van verspilling en hergebruiken", legt Van Rooij uit.

Momenteel voeren de initiatiefnemers volop gesprekken met potentiële partijen. ,,Ieder gesprek inspireert ons weer om nieuwe contacten te leggen. We zien veel kansen, omdat dit plan voor grote én kleine partijen interessant is", aldus Galema. Hoewel er nog geen contact is met andere organisaties die hun plan hebben ingediend over de toekomst van De Kleine Aarde, ziet het duo mogelijkheden voor samenwerking. ,,We staan er voor open, maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad."

Belangstellenden die meer willen weten over 'Burgers voor De Kleine Aarde' zijn woensdag 25 november vanaf 20.00 uur welkom in het Boxtelse gemeentehuis (ingang Dr. Van Helvoortstraat). Daar wordt in vogelvlucht het plan gepresenteerd. Galema: ,,We zijn erg benieuwd naar de ideeën van anderen, mensen krijgen tijdens de avond alle ruimte om input te geven." Aanmelden voor de bijeenkomst is gewenst en kan via e-mail contact@burgersvoordekleineaarde.nl.