MUBO-LEZING OP ZONDAG 29 NOVEMBER

Brabants Centrum belicht krantenhistorie

De geschiedenis van nieuwsblad Brabants Centrum staat momenteel centraal in de expositie 'Is de krant er al', die te zien is in museum MuBo in Boxtel. Brabants Centrum werd kort na de bevrijding in 1944 als stichting opgericht en lanceerde op 1 december 1944 de eerste krant. Inmiddels zijn 3.783 edities verschenen, elke week op donderdag.

De tentoonstelling in MuBo is tot en met 10 januari te zien. Bezoekers kunnen een groot aantal artikelen uit zeventig jaar krantenhistorie lezen en zich verdiepen in de honderden foto's die door oud-directeur en voormalig hoofdredacteur Piet van Oers zijn geselecteerd. Van Oers heeft samen met een groep vrijwilligers van MuBo een boeiend overzicht gemaakt van zeventig jaar Brabants Centrum. Daarbij wordt ook een aantal attributen getoond die vroeger en nu door de medewerkers van de krant gebruikt werden, van fototoestel tot krantentas.

Zondag 29 november verzorgen directeur Henk van der Zee en hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum om 11.15 uur een lezing onder het motto 'Brabants Centrum, meer dan een krant'. Daarbij zal Van der Zee de huidige positie van de stichting belichten en vertellen over de brede betrokkenheid van Brabants Centrum bij de lokale gemeenschap. Zo is de krant betrokken bij tal van culturele activiteiten in Boxtel en is het initiatief genomen voor het lokale spaarsysteem Boxtelaartjes.

Hoofdredacteur Cleutjens zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van Brabants Centrum en vertellen over de ontwikkeling die de krant de voorbije decennia heeft doorgemaakt. Daarbij zal onder meer ter sprake komen hoe de opkomst van internet de redactionele werkzaamheden heeft veranderd. Naast het wekelijks publiceren van een krant, is de digitale nieuwsvoorziening via sociale media als Twitter en Facebook niet meer gebonden aan de donderdag.

Bezoekers van de expositie in MuBo betalen een entreeprijs van 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits ze begeleid worden door een volwassene. De tentoonstelling in het museum in Sint-Ursula is zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Wie de lezing wil bezoeken, dient zich aan te melden via info@muboboxtel.nl of telefonisch op nummer 06-16 04 18 98.


Popband Stoke

treedt op in

Vandaag Kookt

De Boxtelse pop- en rockband Stoke is zondag 22 november te gast in cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein. De band is vanaf 15.30 uur live te beluisteren.

Stoke bestaat uit ervaren muzikanten die in het verleden al in meerdere bands in Boxtel en omgeving hebben gespeeld. Het is een wonderlijke samensmelting van oude rotten die ook in de muziek en de repertoirekeuze terug te vinden is. De muziek swingt en rockt en heeft een lekkere beat en is daardoor niet makkelijk onder één noemer te vatten. Wat de leden van Stoke vooral gemeenschappelijk hebben is het plezier en het fanatisme waarmee ze muziek maken.

Stoke bestaat uit zanger-gitarist Auke Stook, leadgitarist Hans Lie, drummer Wim Coset, bassist Jan Godrie en de toetsenisten Dave Brokken en Dirk van Loon. Het optreden is gratis toegankelijk.