Spiegeltent Bon Salon was in 2015 een heerlijke plek om een feestje te bouwen. Dat deden onder meer veel ouderen die onder muzikale begeleiding in de polonaise gingen. (Foto: Peter de Koning).
Spiegeltent Bon Salon was in 2015 een heerlijke plek om een feestje te bouwen. Dat deden onder meer veel ouderen die onder muzikale begeleiding in de polonaise gingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PATERS ASSUMPTIONISTEN REKENEN OP STEUN GEMEENTE

Spiegeltent keert terug in park Stapelen

MARC CLEUTJENS

Met meer dan honderd grote en kleine festiviteiten in spiegeltent Bon Salon hebben de paters assumptionisten dit jaar uitbundig stilgestaan bij hun eeuwfeest in Boxtel. In 1915 vestigden de paters zich in het kasteel, dat dateert uit de dertiende eeuw maar de voorbije eeuwen regelmatig is verbouwd. De spiegeltent keert in 2017 terug in het kasteelpark. ,,We hebben even overwogen om de tent al terug te laten keren in 2016, maar dat was te kort dag", aldus overste Mart Lemmens.

De festiviteiten in Bon Salon beschouwt Lemmens als een bonte aaneenschakeling van feestelijkheden die in alle lagen van de Boxtelse gemeenschap volk op de been hebben gebracht. ,,Ik ben ook pastor op Molenweide en Molenhof en word nog elke week aangesproken door bewoners die de feestmiddag voor ouderen zo gezellig hebben gevonden. Dat doet me deugd."

Lemmens is blij met de toezegging van burgemeester Mark Buijs dat de gemeente Boxtel bereid is mee te werken aan de terugkeer van Bon Salon in 2017. ,,Het enthousiasme tijdens de feestelijkheden heeft ons verrast, net zoals de massale aanwezigheid van de inwoners van Boxtel. Daarom willen we de spiegeltent terughalen en weer zoveel mogelijk activiteiten organiseren. De tent was dit jaar helemaal volgeboekt, er kon geen evenement meer bij. Niet alleen hebben we tienduizend mensen op bezoek gehad, ook deden er duizend kinderen mee aan de voorleessessies."

Om in de toekomst voldoende financiële draagkracht te hebben in en om Stapelen, wordt gewerkt aan de plannen voor het stadslandgoed. Volgens directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting wordt een ondernemingsplan geschreven en wordt bekeken hoe aangesloten kan worden bij Landschappen van Allure, een programma dat in Het Groene Woud bijdraagt aan economische activiteiten.

BOUWPLANNEN

Aan de Prins Hendrikstraat werken de paters assumptionisten aan een bouwplan waarmee eveneens geïnvesteerd wordt in de toekomst. Op de plek van het voormalige huis van de zusters oblaten, dat wordt bewoond door vluchtelingen, wil men appartementen optrekken die onderdak bieden aan jongeren met een beperking. De plannen wekken weerstand.