Afbeelding
Foto: Peter de Koning

keurslager van den eijnden viert feest in oosterhof

'Goede slager bedenkt nieuwe dingen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Toen ik als kind moest meehelpen in de slagerij van mijn vader, vond ik dat maar niets. Ik speelde liever buiten met mijn vriendjes..." Stan van den Eijnden (67) belandde uiteindelijk zelf óók in het slagersvak. Na winkels te hebben gehad aan de Moreelselaan en het Cassandraplein in Eindhoven en de Hoogstraat in Sint-Michielsgestel, vestigde de slager zich in winkelcentrum Oosterhof. Deze maand viert Van den Eijnden zijn achtste lustrum: 20 jaar op andere plekken én 20 jaar in Boxtel...

,,Het was niet vanzelfsprekend dat ik slager zou worden", vertelt Van den Eijnden. ,,Ik werkte eerst bij Philips, waar 'half Eindhoven' aan de slag was. Het beviel me niet, ik vond het bedrijf te groot en te onpersoonlijk. En slager worden, dat zat niet in de planning. Als jonge jongen zet je je vaak af tegen je ouders, om er later achter te komen dat ze tóch gelijk hadden..." Zijn vader had jarenlang een slagerij in Eindhoven, die hij had overgenomen van zijn vader. ,,Het slagersvak zit dus in de genen", grinnikt Van den Eijnden. Hij volgde de zesjarige opleiding in twee jaar en ging in de leer bij een slagerij. ,,Ik ben mijn eerste zaak begonnen op Stratum in Eindhoven. En van de één op de andere dag had ik goede zin..."

blote lappen

Twee jaar later, in 1977, startte Van den Eijnden een filiaal in Sint-Michielsgestel. Daar leerde hij zijn huidige partner Liesbeth Klessens kennen, die samen met hem de dagelijkse leiding heeft over de keurslagerij. ,,Op een vakantiebaantje bij warenhuis V&D na, heb ik nooit ergens anders gewerkt dan bij een slagerij. Het is heel afwisselend werk, geen dag is hetzelfde", aldus Klessens. ,,Bovendien vind ik koken hartstikke leuk, dat zie je steeds meer in het slagersvak."

Van den Eijnden stopte uiteindelijk met de slagerijen op Stratum en in Sint-Michielsgestel en begon in 1985 een winkel aan het Cassandraplein in de Eindhovense wijk Woensel. ,,Die plek werd ook wel de goudkust van Eindhoven genoemd", blikt Klessens terug. Toch nam het koppel tien jaar later de beslissing in Boxtel een slagerij te beginnen. ,,Daar heb ik nooit spijt van gehad", vertelt Van den Eijnden. ,,Een toename van de vloeroppervlakte én een mooie plek. Je kunt beter tegenover een supermarkt zitten dan vijfhonderd meter verder. Nu lopen de mensen gemakkelijker binnen."

Al in het eerste jaar dat Van den Eijnden met zijn winkel startte, sloot hij zich aan bij Keurslager. Dit houdt onder meer in dat de winkel regelmatig wordt gekeurd op aspecten als kwaliteit, hygiëne en assortiment. ,,Een hoogwaardig en breed assortiment, dat vind ik erg belangrijk", aldus de ondernemer. ,,Daarnaast is het belangrijk om telkens met de tijd mee te gaan." Liesbeth knikt instemmend. ,,Je ziet door de jaren heen een grote verschuiving. Waar we eerst naturel vlees verkochten, die wij overigens blote lappen noemen, willen mensen steeds meer gekruide en gemarineerde producten. Vroeger bleef het bij een bakje bami of nasi, nu bereiden we hele maaltijden, zoals stamppotten. Je speelt constant in op wat mensen willen." Van buffetwerk tot gourmetschotels en van tapas tot hapjesplateaus: bij keurslager Van den Eijnden is veel mogelijk. ,,Een goede slager bedenkt constant nieuwe dingen", aldus Van den Eijnden.

De toonbank verzorgen, producten maken, klanten helpen en poetsen. ,,Zo ziet een dag er bij ons uit", vat Klessens in rap tempo samen. ,,En tussendoor vullen we natuurlijk constant producten aan in de vitrine." Alle mensen die bij Van den Eijnden werken, in totaal twaalf, hebben eigen taken. ,,Zo richt iemand zich op het gehakt, terwijl iemand anders zich bezighoudt met de salades." Van den Eijnden roemt zijn team. ,,Liesbeth en ik kunnen makkelijk tien dagen op vakantie gaan. Dan bel ik tussendoor nog wel eens, maar dat is meer voor de vorm. Onze meiden redden zich wel..." Het achtste lustrum wordt gevierd met een negen dagen durende actieperiode die morgen, vrijdag 20 november, van start gaat.

FOTO BOVEN: Keurslager Van den Eijnden, al twintig jaar te vinden in winkelcentrum Oosterhof. Eigenaar Stan zit deze maand veertig jaar in het slagersvak. (Foto: Peter de Koning).


TIJDELIJKE WINKEL AAN DE MARKT

Derde editie Mix Market

Het was nog even spannend toen duidelijk werd dat het pand aan de Rechterstraat, waar de eerste edities van Mix Market plaatsvonden, verhuurd was aan Voordeelshop Op = Op. Binnen een week vond de organisatie echter een ander winkelpand: aan de Markt 2 in Boxtel. De derde editie van Mix Market gaat vrijdag 27 november van start. Op elf dagen kunnen bezoekers kennismaken met verschillende ondernemers.

Een jaar geleden vond de eerste editie van Mix Market plaats, waarbij ondernemers die geen beschikking hadden over een fysieke winkel zich in een leegstaand pand konden presenteren aan het publiek. In het voorjaar vond de tweede editie plaats. ,,En tijdens de derde Mix Market hebben we weer 28 ondernemers bereid gevonden deel te nemen", vertelt Van Rijt. Zij en Doms zoeken met name naar producten die niet op andere plekken in Boxtel worden aangeboden. ,,Zo worden dit jaar onder meer schapenvachten, vogeltaarten, kerstbomen van steigerhout, sieraden voor paarden, Italiaanse lekkernijen en ambachtelijke soep aangeboden."

Voor iedere editie zoekt de organisatie ook naar leuke extra's. ,,Zo hebben we dit jaar de samenwerking gezocht met kunstenaarsvereniging Kunstlicht99. De leden verfraaien het pand met kunstwerken", zegt Doms. Daarnaast beschikt het winkelpand over een grote kelder. ,,Een mooie plek voor workshops of optredens. Mensen die ideeën hebben voor activiteiten, kunnen zich hiervoor bij ons melden", aldus Van Rijt. Ook zijn op een aantal data nog plekken voor ondernemers beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met Monique van Rijt via e-mail: moniquevanrijt@ziggo.nl.

Mix Market Boxtel vindt plaats op van 27 tot en met 29 november, 4 en 5 december, van 11 tot en met 13 december en van 18 tot en met 20 december.