buurtverbinders gezocht in de wijk

Digitaal buurtplatform van start in Boxtel-Oost

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een digitaal buurtplatform waar mensen terecht kunnen voor informatie over de wijk en waar vraag en aanbod aan elkaar verbonden worden. Boxtel-Oost zal over niet al te lange tijd beschikken over zo'n podium voor wijkbewoners, een initiatief van Zorgzaam Boxtel.

Ruim een jaar geleden verenigden de organisaties Zorggroep Elde, Sint-Joseph, Vivent/Pantein, Cello en ContourdeTwern zich in Zorgzaam Boxtel: een initiatief dat verbindingen wil leggen in wijken om het woon- en leefplezier te verbeteren. ,,Vaak zie je dat verschillende organisaties behoorlijk 'verkokerd' kijken naar onderwerpen. Door samen te werken, ontstaat een bredere blik", legt projectleider Rob van de Ven uit.

Inmiddels krijgt een idee van Zorgzaam Boxtel, de lancering van een digitaal buurtplatform, concreet vorm. ,,Verschillende wijken in Boxtel hebben interesse getoond, maar we gaan eerst van start in Boxtel-Oost", aldus Van de Ven. ,,In die wijk zien we veel kansen, de initiatieven zijn wat versnipperd. Zo lijkt het alsof inwoners van de ene straat niet weet wat er in een andere straat wordt georganiseerd. Terwijl dat juist zo belangrijk is." Dat kan op allerlei niveaus, aldus Carin Jansen van Zorggroep Elde. ,,We zien het als een kleine marktplaats waar producten en diensten kunnen worden geruild of aangeboden."

initiatief

Projectleider Van de Ven hoorde onlangs een mooi voorbeeld in de wijk. ,,Een vrouw had niet de kracht meer om de vuilnisbakken aan de straat te zetten. Een jongen die dagelijks de krant rondbrengt, zet de kliko's nu één keer in de week buiten. Dat zorgt er in feite voor dat de vrouw in haar huis kan blijven wonen. We hopen dan ook dat mensen vragen dúrven te stellen." En daarvoor worden 'buurtverbinders' gezocht, mensen die enkele uren in de week wijkbewoners, werkgroepen en organisaties willen stimuleren om mee te doen aan het digitale buurtplein. ,,We denken aan personen die goed op de hoogte zijn van wat er gebeurt in Boxtel-Oost en vragen van mensen kunnen koppelen aan organisaties of wijkbewoners", aldus Van de Ven. ,,Ons doel is ideeën aan te bieden aan de wijk", voegt Charlotte Rameckers van ContourdeTwern toe. ,,Wij zetten het platform klaar voor gebruik, de wijkbewoners moeten én mogen het oppakken. Het initiatief ligt bij de mensen."

Inmiddels zijn er drie mensen die zich hebben gemeld als buurtverbinder. Zorgzaam Boxtel hoopt op meer aanmeldingen, zodat een team ontstaat. ,,Zij krijgen een training met uitleg over hoe het buurtplatform ingevuld kan worden en de wijze waarop ze hun rol in de wijk kunnen vervullen", aldus Rameckers. ,,Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat ze wijkbewoners helpen met oproepjes op de website te plaatsen."

interesse

Zodra er genoeg aanmeldingen zijn, kan gestart worden met het digitaal buurtplatform, dat de komende drie jaar financieel is gedekt. ,,Daarna is het de bedoeling dat de website zichzelf bedruipt, bijvoorbeeld door inkomsten uit advertenties", aldus Jansen. Het idee is ontleend van het initiatief 'Mijnbuurtje', maar er komt een aparte website voor Boxtel-Oost. ,,Dat pakken we samen met de nieuwe buurtverbinders op", zegt Rameckers. Zorgzaam Boxtel noemt onsoosterhuizen.nl als voorbeeld.

Na de lancering, de verwachting is begin volgend jaar, blijft Zorgzaam Boxtel een ondersteunende rol vervullen. Projectleider Van de Ven geeft aan dat ook andere wijken interesse hebben. Zo wordt maandag 14 december een presentatie gehouden over het digitaal buurtplatform voor de inwoners van Centrum-Breukelen. Ook Lennisheuvel staat open voor de komst van zo'n website, laat Zorgzaam Boxtel weten.

Mensen die interesse hebben in de functie van buurtverbinder in Boxtel-Oost, kunnen contact opnemen met Charlotte Rameckers via charlotterameckers@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99. Zorgzaam Boxtel komt graag in contact met mensen die ideeën hebben om de leefbaarheid in wijken te verbeteren. Zij kunnen e-mailen naar zorgzaamboxtel@gmail.com.