Ondanks gedegen spel verliest
JRC van koploper Batouwe

BASKETBAL

Zaterdag trok het eerste herenteam van basketbalclub JRC Boxtel ten strijde in Bemmel. Opponent deze avond was de nog tot op heden ongeslagen koploper, Batouwe. De bezoekers waren voornemens de koploper aan het wankelen te krijgen en zo voor sensatie te zorgen. Met de tragische gebeurtenissen van een dag eerder in Parijs in het achterhoofd, moest de knop om in het ijskoude sportcentrum De Schaapskooi. Hoewel de Boxtelaren goed speelden, konden zij niet winnen. Het verschil bleef echter beperkt tot elf punten en daarmee keerde de ploeg tevreden huiswaarts.

Tijdens de warming-up bleek dat grote sterspeler en voormalige eredivisiespeler Nick Oudendag ontbrak bij de thuisploeg. Dit was een flink aderlating voor het Bemmelse team, maar bood natuurlijk perspectief voor de mannen uit Boxtel. Daarentegen moet vermeld worden dat JRC ook verre van compleet was. Nog steeds ontbreken Jaap van Loon, Mitchell Hendriks en Ian Rooth wegens blessureleed. Derhalve konden de Boxtelaren slechts beschikken over acht spelers, waaronder coach Miquel Oliviera, die in beginsel niet zou spelen.

Al direct vanaf de tip off bleek dat JRC vastbesloten was het onderste uit de kan te halen. Remy van de Snepscheut trok de Boxtelse kar in het eerste kwart. Van zijn hand alleen al kwamen 12 punten. Het spel van tegenstander Batouwe was nog louter onzorgvuldig. Het leek alsof de gastheren niet konden omgaan met het wegvallen van pivot Oudendag. Daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door de Boxtelse ploeg. Met nog 3.10 minuten te gaan begonnen de puzzelstukjes voor Batouwe in elkaar te vallen en maakte zij een run van 6-0. Teneinde de opmars te stoppen nam coach Oliviera een time-out met nog 1.52 te spelen bij een stand van 18-13. Daarna wisten de Boxtelaren het kwart gedegen uit te spelen, waardoor de stand 20-15 was in het voordeel van Batouwe.

De achterstand beperken, zelf een beter percentage vrije worpen schieten en de bal sneller rond laten gaan in de aanval. Zo luidde het Boxtelse devies voor het tweede kwart. Hierin bleek pas echt dat JRC niet onder hoefde te doen voor Batouwe. De Bemmelse basketballers wisten geen raad met de sterke Boxtelse verdediging van JRC. De bal ging ietwat sneller rond in aanvallend opzicht, wat resulteerde in een aantal mooie en goede Boxtelse aanvallen. Zoals ook bleek uit de ruststand (33-27), ontbrak het voor de beide partijen aan het scorend vermogen.

REDELIJK SUCCESVOL

Ook tijdens de rust was het in de koude Schaapskooi noodzakelijk in beweging te blijven. Wellicht dat de tweede helft nog voor wat vuurwerk zou kunnen zorgen. In het derde kwart zou JRC haar slag moeten slaan om de achterstand daadwerkelijk in te lopen. De Boxtelse equipe was echter niet echt bij machte om de achterstand te verkleinen. Integendeel, die liep vijf punten meer uit, tot 54-43. De bezoekers lieten veel vrije worpen liggen en simpele scoringskansen werden niet verzilverd. Dit blijkt ook uit de slechte schotpercentages over de gehele wedstrijd, zijnde 44 procent tweepunters, 10 procent driepunters en 65 procent van de vrijeworplijn.

Aangezien het verschil niet onoverkomelijk was, moest het vierde kwart de laatste strohalm bieden. Tot zover speelde JRC een degelijke wedstrijd en konden de spelers terugkijken op een redelijk succesvolle wedstrijd. In vergelijking met andere opponenten van de Bemmelse lijstaanvoerder hielden de Boxtelaren de achterstand beperkt. Maar toch was JRC niet in staat zichzelf te belonen voor het harde werken. De ploeg kon niets van de stand afschaven, maar verhinderde wel dat Batouwe de marge verruimde. Eindstand in De Schaapskooi was dan ook 70-59.

De mannen uit Boxtel speelden een gedegen wedstrijd, zeker vanwege het feit dat zij incompleet waren. Conclusie van de avond is dan ook dat zij zeker niet onder hoeven te doen en dat Batouwe in het verder verloop van de competitie weleens erg moeilijk zou kunnen krijgen. De returnwedstrijd belooft zeker nog wat.

Topscorers: Remy van de Snepscheut (19 punten, 4 assists), Coen van der Meijden (8 punten, 6 rebounds) en Felix Stegeman (8 punten).