Sinterklaas ontvangt de komende weken in de ridderzaal van kasteel Stapelen minstens duizend kinderen. (Foto's: Peter de Koning).
Sinterklaas ontvangt de komende weken in de ridderzaal van kasteel Stapelen minstens duizend kinderen. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL VOORUIT HEEFT MET 'STAPEL OP SINT' GOUDEN EVENEMENT IN HANDEN

Prachtig Sinterklaassprookje ontluikt op Stapelen

MARC CLEUTJENS

,,Snurkt Sinterklaas net zo hard als Amerigo? Dat mag je niet zeggen hoor, dat is beledigend voor Sinterklaas!" Anisa uit groep 3/4 van basisschool De Spelelier is met de klas van de juffen Annefleur en Anouska een van de eerste van de duizend kinderen die op bezoek is bij Stapel op Sint. Net als alle klasgenootjes wordt ze gegrepen door het prachtige Sinterklaassprookje dat hier binnen de grachten van de Boxtelse waterburcht tot leven is gewekt en de harten van heel veel kinderen én hun ouders de komende weken zal veroveren.

Stapel op Sint is een belevenis, een prachtig ingekleurd beeldverhaal op een plek die Boxtel dit jaar zo nadrukkelijk heeft ontdekt. Natuurlijk, iedereen weet al jarenlang waar kasteel Stapelen ligt. Maar nooit eerder is de schoonheid van deze plek zo nadrukkelijk in beeld gekomen als in het jaar waarin de paters assumptionisten de poorten van het slot hebben gedaan en iedereen welkom is. Na al die activiteiten in Bon Salon is daar nu Stapel op Sint, het Boxtelse Sinterklaasevenement dat in elk geval tot en met 2019 op de kalender zal staan.

Met een team van pakweg honderd vrijwilligers wordt het verhaal van Sinterklaas verteld aan duizend peuters en kleuters van alle Boxtelse basisscholen die de komende weken op bezoek komen. Per klas kloppen ze op de gesloten poort van het kasteel. Als die piepend en krakend geopend wordt door twee Pieten, betreden ze een tikkeltje gespannen de binnenplaats van het 'paleis' zoals Sinterklaas zijn optrekje deze week liefkozend noemde. En hier ontrolt zich een verhaal dat zo uit een prentenboek is weggelopen…

Klassen worden in twee groepjes verdeeld en krijgen een uur de tijd om het hele programma van Stapel op Sint te doorlopen. De ene groep gaat met vers koekjesdeeg pepernoten rollen en luisteren naar een verhaaltje van de Voorleespiet. Dat gebeurt in de sfeervol en met smaak ingerichte garageboxen van het kasteel, aangekleed met kussentjes, strobalen, een voorleesstoel, een schemerlamp en allerlei gezellige sintsnuisterijen.

POSTKAMER

Het échte hoogtepunt van Stapel op Sint is het bezoek aan de zuidvleugel van Stapelen. Zoals pater Mart Lemmens het vorige week al gekscherend zei in Brabants Centrum: het Boxtelse kasteel is in de dertiende eeuw gebouwd voor dit evenement. Bij binnenkomst ontvangen enkele Pieten de kinderen in de postkamer waar natuurlijk alle eerder gemaakte tekeningen voor Sinterklaas te zien zijn.

Via een smal wenteltrapje wordt de gang naar boven gemaakt, waar een naaiatelier is ingericht en Pietenkleertjes worden versteld. De kinderen betreden nu echt de wondere wereld van Sinterklaas waarin tot in het kleinste detail het verhaal van de goedheiligman tot leven is gewekt. Kinderen die dit heiligdom betreden, gaan mee in de verhalen over de zoekgeraakte ring en over Piet die stiekem slaapt in het bed van Sinterklaas. Dat geheim zullen ze beslist niet doorvertellen. Tot ze Sinterklaas ontmoeten in de ridderzaal van Stapelen, die voor Stapel op Sint is omgebouwd tot een werkkamer met stijl en allure.

Hier in deze zaal waar ooit de adellijke heren van Boxtel zetelden, woont en werkt de goedheiligman die alle kinderen kent en drukke dagen en nachten afwisselt met hazenslaapjes op zijn troon. Tussen de middag pakt de Sint echt zijn rustmoment en gaat hij even plat, net als de andere reguliere bewoners van het kasteel, de paters assumptionisten. De kinderen mogen Sinterklaas wekken, luisteren naar zijn verhalen en zingen liedjes. Én vertellen wat ze in de schoen hebben gevonden of op hun verlanglijstje hebben staan.

Anisa heeft het hoogste woord. Maar ook Robin vertelt graag. ,,Ik heb een mijter gemaakt met mijn zusje", vertelt hij. Als Sinterklaas ontdekt dat Melissa jarig is, wordt spontaan 'Lang zal ze leven' gezongen en vult Piet de roze feestmuts van het meisje met pepernoten en suikergoed. ,,En als jullie weggaan, krijgen jullie allemaal de pepernoten mee die jullie zelf gebakken hebben. En natuurlijk een mandarijntje."

Of Sinterklaas toch echt aan alle cadeautjes heeft gedacht, wil Omar weten. ,,Jazeker, als je er maar voor zorgt dat je een mooie tekening maakt." De wensenlijstjes worden vervolgens een voor een opgedreund: een make-up set, een knuffelbeer, een auto die overal doorheen kan rijden en Lego. Als Hoofdpiet op de deur klopt, zit het bezoek aan de goedheiligman erop en wordt er op de binnenplaats nog even tikkertje gespeeld met enkele Pieten.

Daarna gaat de kasteelpoort weer open en zit Stapel op Sint voor deze kinderen erop. Maar niet voordat ze tot ver in het kasteelpark zijn uitgezwaaid door de Pieten en natuurlijk al stiekem de eerste pepernoten hebben gepikt uit het zakje dat ze bij de ophaalbrug hebben meegekregen. Want snoepjes bewaren en ze pas thuis opeten, zoals een van de Pieten adviseerde, is natuurlijk een heel slecht idee. Pepernoten en schuimpjes moeten namelijk meteen verorberd worden, als een hele zoete herinnering aan Stapel op Sint...

PODIUM BOXTEL

Tot 3 december begroet Sinterklaas en zijn Pieten elke werkdag drie klassen van de Boxtelse basisscholen. In de weekeinden van 21/22 en 28/29 november is Stapel op Sint ook voor het publiek toegankelijk. Van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur zijn kinderen met hun ouders en grootouders welkom in het kasteel.

Zondag 22 november is Stapel op Sint toegankelijk tot 12.30 uur. De toegang is gratis. Die dag is in Podium Boxtel de kindervoorstelling 'Waar komen Pieten vandaan' te zien. Bezoekers van deze show, die om 15.00 uur begint in de theaterzaal aan de Burgakker, hebben aansluitend vanaf 16.00 uur toegang tot Stapel op Sint.

De toegang tot Podium Boxtel bedraagt 7,50 euro per persoon. Kaartverkoop bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde). Vanaf 16.00 uur is Stapel op Sint exclusief toegankelijk voor de theaterbezoekers.

Meer weten? Kijk op www.stapelopsint.nl. Meer informatie over de theatervoorstelling staat op www.podiumboxtel.nl.

Heel handig, zo'n oefenschoorsteen. Gemaakt voor Stapel op Sint door leerlingen van het Baanderherencollege.
Zelf pepernoten bakken, een van de leuke activiteiten tijdens Stapel op Sint in Boxtel. Na een bezoek worden de versgebakken pepernoten uitgedeeld...
'Ssst, niet tegen Sinterklaas vertellen!' Een van de Pieten slaapt stiekem in het bed van Sinterklaas. De slaapkamer is ingericht op de bovenverdieping van kasteel Stapelen.
In een van de garageboxen van kasteel Stapelen lezen Pieten voor uit leuke sinterklaasboekjes. Leuk is dat ook Sints onderbroeken gewoon aan de waslijn hangen...
Afbeelding