Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

What's up, Tilila?


Met Tilila Mairouche (15) valt niet te spotten. De derdejaars scholiere van het Baanderherencollege doet aan taekwondo en traint op hoog niveau. Ze is zelfs al een keer Nederlands kampioen in haar klasse geweest. ,,Buiten de ring ben ik lief, maar binnen de ring is bang maken mijn techniek. Achteraf zeg ik wel sorry tegen mijn tegenstander", lacht Tilila.

Hoe lang doe je al aan taekwondo? ,,Ik zit al negen jaar op taekwondo. Voor wedstrijden ga ik het hele land door. Ik ben al een keer eerste geworden met sparren op het Nederlands kampioenschap. Bij de hoogtesprong, een trap waarbij je een latje raakt, werd ik tweede. Ik bereikte een hoogte van wel 2,03 meter!"
Aan welke wedstrijd heb je de beste herinnering? ,,Fuji Mae Kids Cup! Daar heb ik ook gewonnen. Normaal kunnen mijn ouders niet komen kijken en deze keer waren ze er bij. Ik moest tegen een jongen die al lang trainde en een hogere graad had. Ik wilde mijn ouders laten zien hoe goed ik kon vechten en heb alles gegeven. Mijn tegenstander had een bebloede lip en een bloedneus. Zelf heb ik soms wel ergere verwondingen. Maar klappen horen erbij, daarvan word ik alleen maar fanatieker!"
Wat zou je nog willen bereiken? ,,Na school wil ik graag makelaar worden. Eerst binnenhuisarchitecte, maar ik kan niet tekenen", vertelt Tilila over haar plannen na school. ,,Met taekwondo hoop ik nog heel lang door te gaan, dat kan ook, want de vrouw met wie ik nu train is 53. Dit jaar ga ik nog hard trainen voor het Europees kampioenschap over twee jaar, dat wil ik wel winnen", vertelt de jonge taekwondoin.
Maar Tilila heeft nóg meer plannen voor de toekomst: ,,Ik wil graag werken aan mijn doorzettingsvermogen en 'onoverwinnelijke geest'. Dat hoort ook bij taekwondo. Wanneer mijn lichaam niet meer kan, wil ik met mijn geest toch nét dat tandje extra kunnen bijzetten." Naast het sparren en de hoogtesprong wil Tilila ook nog slagen voor de breektest. ,,Ik wil met mijn blote handen een plank door midden kunnen breken. Dat is écht moeilijk. Daar ga ik ook op oefenen", besluit de scholiere haar verhaal.

Foto rechts: Tilila Mairouche toont haar traptechniek op het schoolplein van het Baanderherencollege. (Foto: Lonneke Hoondert).