ASSUMPTIONISTEN BESLUITEN JUBILEUMJAAR

'Stapelen zal nooit meer een dooie boel zijn...'

MARC CLEUTJENS

Op de sterfdag van stichter Emmanuel d'Alzon sluiten de paters assumptionisten van kasteel Stapelen hun jubileumjaar in Boxtel af. Dat doen ze met een eucharistieviering in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel, het dorp waar de paters graag komen en waar een groot deel van hun Boxtelse wortels ligt. Na de viering is er een samenkomst in café 't Voske tegenover de kerk. ,,Het eeuwfeest heeft ons geïnspireerd om door te gaan. We hebben tienduizend mensen over de vloer gehad en we hopen ook in 2016 zoveel mogelijk activiteiten te organiseren", zegt kasteeloverste pater Mart Lemmens.

De keuze voor Lennisheuvel is een eerbetoon aan pater Pancratius van de Ven, die aan de wieg stond van gemeenschapshuis Orion in het kerkdorp. ,,We willen de inwoners van Lennisheuvel nadrukkelijk bij ons eeuwfeest betrekken en hebben daarom voor de slotviering in de Sint-Theresiakerk gekozen", aldus Lemmens. De kasteeloverste kijkt voldaan terug op de festiviteiten die in en om Stapelen werden gehouden en waarvan spiegeltent Bon Salon het middelpunt was.

Lemmens is blij dat de paters assumptionisten een nieuwe weg zijn ingeslagen en hebben gekozen voor openheid. ,,Kasteel Stapelen is jarenlang een vesting geweest. Zelfs wij als studenten van missiehuis Sint-Theresia mochten vroeger niet binnen. Als je nu ziet hoeveel mensen het kasteel herontdekt hebben en belangstelling tonen voor al die activiteiten die we organiseren, dan kun je gerust zeggen dat sprake is van een unieke openheid. Het eeuwfeest heeft ons duidelijk gemaakt dat we niet meer terug willen naar vroeger. Op Stapelen zal het nooit meer een dooie boel zijn..."

BED & BREAKFAST

Vooruit kijkend naar 2016 vertelt directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting dat de paters van Stapelen hun kasteel ook in 2016 nadrukkelijk willen openstellen voor bedrijven en organisaties die er bijeenkomsten willen beleggen. ,,De activiteiten gaan door", zegt Beirnaert. ,,Er is meer ruimte voor films, lezingen, klassieke muziek, workshops, filosofie en kunst. Daarnaast gaan we met de Cultuurmakers werken aan een theaterfestival, dat in juni of juli 2016 in het park wordt gehouden. Op de plek waar vroeger ook een openluchttheater gelegen was."

Het vroegere schooltje van de paters assumptionisten, dat aan de oprijlaan nabij de Parallelweg Zuid ligt, is in beeld voor een nieuwe bestemming. Hier willen de paters een bed & breakfast en retraitehuis inrichten dat onderdak biedt aan pelgrims of rustzoekers. Ook is er gelegenheid om een kleinschalige horecavoorziening in te richten; die wil men liever niet in het kasteel zelf onderbrengen. In het kasteelpark wordt volgend jaar ook een speeltuin ingericht, zodat ook kinderen deze groene oase dicht bij het centrum van Boxtel kunnen ontdekken.

,,Met het evenement Stapel op Sint dragen we al bij aan die bredere kennismaking met alle inwoners van Boxtel", zegt overste Lemmens. ,,Doordat de poort meestal op slot was, weten veel mensen maar amper dat Boxtel een kasteel heeft, laat staan dat er nog paters wonen. Gelukkig hebben wij ons bekeerd en hebben we de deur open gezet. En nee, die gaat niet meer slot, nooit meer. Na al die festiviteiten dit jaar willen we nog meer geven."

AFSLUITING

De paters assumptionisten vieren de afsluiting van hun eeuwfeest zaterdag 21 november om 16.00 uur in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel. Belangstellenden zijn welkom, ook na afloop in café 't Voske. Daar serveren de paters koffie met gebak.