Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Ambitieus toekomstplan voor Stapelen

Met een viering in Lennisheuvel besluiten de paters assumptionisten zaterdag 21 november het eeuwfeest dat in 2015 zo uitbundig werd gevierd in en om kasteel Stapelen. De bewoners van het kasteel hebben ambitieuze plannen om Stapelen in 2016 nog meer onderdeel te laten uitmaken van de Boxtelse gemeenschap. De spiegeltent keert terug in 2017.

Kasteeloverste Mart Lemmens beschouwt de viering van het eeuwfeest van de paters assumptionisten als een begin van een nieuwe levensfase van zowel het kasteel als de bewoners. ,,Jarenlang was Stapelen een vesting, nu zetten we alle deuren gastvrij open", aldus Lemmens. Na meer dan honderd festiviteiten in spiegeltent Bon Salon en daags na de aftrap van Stapel op Sint, blikt de overste met directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting deze week vooruit.

In het kasteel zullen meer activiteiten gehouden worden die vallen onder de noemer bezinning, rust en kunst en cultuur. Er worden meer films vertoond in de ridderzaal, bedrijven en organisaties zijn welkom om er bijeenkomsten te beleggen. In de zomer van 2016 wordt door een initiatiefgroep een theaterfestival in het kasteelpark gehouden, op de plek waar vroeger een openluchttheater was. De archeologiewerkgroep van de Heemkundekring Boxtel wil meer onderzoek doen.

En dan zijn er plannen om het stadslandgoed Stapelen verder vorm te geven. Hiervoor wordt momenteel een ondernemingsplan opgesteld omdat het stadslandgoed een economische pijler voor de toekomst moet worden. Het voormalige schooltje bij Stapelen, dat dienst doet als tv-studio voor Dommelland, willen de paters ombouwen tot een bed & breakfast en retraitehuis voor pelgrims en rustzoekers. Kinderen zijn in de toekomst welkom in een speeltuin die in het park aangelegd moet worden. Aan de Prins Hendrikstraat is op de plek van het zustershuis plaats voor nieuwbouw van appartementen, onder meer voor gehandicapte jongeren.

Op pagina 10: 'Paters Stapelen willen verbinding met Boxtel'