Seniorenorkest Buchestelle repeteert in gemeenschapshuis De Walnoot voor het jubilleumconcert op zaterdag 28 november, als het tweede lustrum wordt gevierd. (Foto: Peter de Koning).
Seniorenorkest Buchestelle repeteert in gemeenschapshuis De Walnoot voor het jubilleumconcert op zaterdag 28 november, als het tweede lustrum wordt gevierd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SENIORENORKEST BUCHESTELLE VIERT TWEEDE LUSTRUM

'Muzikanten hebben oog voor elkaar...'

HENK VAN WEERT

Natuurlijk proberen ze zo goed mogelijk muziek te maken. Maar naast het feit of alle nootjes goed gespeeld worden en of de instrumenten stemmen, is vooral het onderling plezier tijdens de repetities en uitvoeringen belangrijk. ,,De gezelligheid staat bij ons voorop. Dit is een club waar mensen nog oog hebben voor elkaar", vertelt saxofonist Joep Schellekens (73). Hij nam, samen met Jan Swinkels en Rinus Queens, tien jaar geleden het initiatief tot de oprichting van seniorenorkest Buchestelle.

,,Ik was gepensioneerd en wilde iets aan muziek gaan doen", blikt Schellekens terug naar het ontstaan van het blaasorkest. Een oproepje waarmee Boxtel's Harmonie nieuwe leden probeerde te werven, leidde ertoe dat hij met die muziekvereniging contact zocht. ,,Maar daar kon ik alleen in de avonduren muziek maken, terwijl ik juist een vrijetijdsbesteding overdag zocht. Daarin kon de harmonie op dat moment niet voorzien en dus heb ik Jan en Rinus eens gepolst. Met hen had ik al wel eerder gespeeld in een gelegenheidsorkestje van de tennisclub."

Het drietal zocht contact met het inmiddels failliete MIK Kunsteducatie en die zorgde voor een dirigent en een repetitielokaal op vrijdagochtend. Nadat het initiatief in deze krant was toegelicht, meldden zich spontaan meer dan twintig belangstellenden. ,,En het merendeel daarvan is nog altijd enthousiast lid", vertelt trompettist Paul Hermans die sinds enkele jaren voorzitter van de club is en ook al vanaf het begin meespeelt. ,,Maar daar is het niet bij gebleven; we hebben inmiddels 36 muzikanten. Allemaal mensen die lid zijn voor hun plezier, niet om per se zo goed mogelijk muziek te maken. De gezelligheid buiten het muziek maken om is voor ons erg belangrijk. Onze mensen hebben dan ook oog voor elkaar. Bij voorbeeld als iemand een keertje ziek is of als er iets te vieren valt."

ELK INSTRUMENT WELKOM

Buchestelle heeft de instrumentale bezetting van een harmonieorkest. ,,Toch noemen we onszelf bewust géén harmonie, maar orkest. Álle instrumenten zijn in principe welkom, de enige vereiste is dat een nieuw lid wel een beetje muzikale voorkennis heeft", stelt voorzitter Hermans. ,,Alhoewel...", relativeert Schellekens, ,,we hebben ook twee slagwerkers die het muziek maken bij ons hebben geleerd."

Sinds een jaar staat Peter Spierings voor het orkest als dirigent, hij volgde Jan Buil op die sinds de oprichting de muzikale leiding had, maar inmiddels met pensioen is. Buchestelle verzorgt zes tot zeven optredens per jaar. ,,Hoogtepunten waren het bezoek aan de Duitse jumelagegemeente Wittlich en de Floriade", vertelt Ans Schoenmakers, die lid is van de jubileumcommissie en baritonsaxofoon speelt.

Gisteren speelde het orkest in verpleeghuis Boswijk te Vught waar een van de leden verblijft en donderdag 26 november worden de instrumenten uitgepakt voor de Wmo-cliëntendag in Podium Boxtel. ,,En ook voor volgend jaar staan al optredens op de rol. In januari spelen we op de Seniorenexpo in Veldhoven en in mei willen we meedoen aan de springprocessie in het Luxemburgse Echternach", vertelt Schoenmakers.

'ZÓ WIL IK HET HOREN'

Sinds de sluiting van MIK repeteert Buchestelle elke vrijdagochtend in gemeenschapshuis De Walnoot. Op die plek aarzelt Schellekens geen moment als hem gevraagd naar zijn favoriete muziekstuk: ,,Dat is een medley met hits van de Amerikaanse bandleider Billy Vaughn." Grinnikend: ,,En je snapt natuurlijk wel waarom: die was net als ik saxofonist..." Even later komt het nummer op de lessenaar. Dirigent Spierings nodigt de saxofonisten die in dit stuk de hoofdrol hebben uit om te gaan staan: ,,Dat is leuk voor het publiek."

De muzikanten aarzelen. ,,Moet dat nou?", zie je hen denken. Maar ze zetten de lessenaar omhoog en komen inderdaad op van hun stoel. ,,Drie tellen voor drie staat een puntje op de kwartnoot." ,,Klopt, dat staat er heel duidelijk. Die moet kort gespeeld worden gespeeld", antwoordt Schellekens. ,,Ja, maar ik hoor tóch een brede aanzet...", lacht Spierings. De muzikanten kijken fronsend elkaar aan: je ziet hen denken: 'Wie is de boosdoener?'. Als de paar maten opnieuw worden gespeeld, fleurt het gezicht van de dirigent op. ,,Ja, op déze manier wil ik het horen. Mooi, houden zo en niet vergeten!"

Even verder in het muziekstuk tikt Spierings af voor een 'loopje' van de trompetten. ,,Dit moet kort én agressief klinken. Kom op!" Voorzitter Hermans en zijn groepsgenoten zetten het mondstuk nog maar eens aan de lippen en blazen vol overgave. Maar de dirigent is niet tevreden: ,,Is dit álles wat jullie in huis hebben? Kom op, féller!" De aansporing is niet aan dovemansoren gericht en ja hoor, de duim van de orkestleider gaat omhoog. En de vier koperblazers? Die glunderen. Stukje bij beetje gaan ze vooruit. De medley zal beslist de moeite van het beluisteren waard zijn tijdens het jubileumconcert.

* * *

Het tienjarig bestaansjubileum wordt gevierd met een gratis toegankelijk concert, waaraan ook het dagorkest van koninklijke harmonie Woensels Muziek Corps uit Eindhoven en de Swanee Bridge Jazzband deelnemen. Het optreden vindt plaats op zaterdag 28 november in de brede school Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan. Daar klinkt vanaf 14.00 uur muziek; een halfuur eerder gaat de zaal open. Buchestelle speelt zelf vanaf 15.45 tot 16.30 uur.

FOTO BOVEN: Repetitie van seniorenorkest Buchestelle op vrijdagochtend in gemeenschapshuis De Walnoot. De muzikanten bereiden zich voor op een jubilleumconcert ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. (Foto: Peter de Koning).