Peter van As regeert komend seizoen Eendengat als prins Peer d'n Twidde. Zijn motto: 'Ge heurt erbij, ge bent erbij!'. (Foto: Albert Stolwijk).
Peter van As regeert komend seizoen Eendengat als prins Peer d'n Twidde. Zijn motto: 'Ge heurt erbij, ge bent erbij!'. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

FOUTE PRIJSUITREIKING KWEKDEUNTJESFIST, MAAR GEEN WROK

Peer d'n Twidde heerst over Eendengat

HENK VAN WEERT

Het Boxtelse carnavalsseizoen maakte een valse start. Voor de eerste officiële daad na zijn inhuldiging werd prins Peer onbewust tweemaal op het verkeerde been gezet. Door een foute puntentelling werd de hoofdprijs van het Kwekdeuntjesfist, de Eendison, abusievelijk uitgereikt aan Paul Hermans en dweilorkest D'n Indenklocht en niet aan Echdweil. Want het was deze debutant op het songfestival die de meeste punten behaalde, zo bleek zondagochtend toen de telling werd gecontroleerd. En ook titelverdediger The Ducktownband, die als tweede eindigde, moet de trofee afgeven: aan De Knokkers, de groep die ook de kolderprijs weg kaapte. Die prijs werd wel goed bekendgemaakt, net als de derde plaats voor De Natneuzen.

VERBAZING

De bekendmaking van de winnaar leidde ter plekke al tot de nodige verbazing. Eigenlijk waren alle negen inzendingen prima liedjes, maar er waren toch écht betere winnaars denkbaar dan deze, zo was op diverse plekken in hofpaleis Denziz te horen. Ook D'n Indenklocht zelf reageerde verbaasd, vertelde zanger Paul Hermans deze week. ,,We hadden helemaal niet verwacht dat we zouden winnen en had al meteen het vermoeden dat er ergens iets mis was gegaan." D'n Indenklocht heeft er dan ook helemaal geen moeite mee dat de Eendison weer ingeleverd moet worden. ,,We hebben Echdweil uitgenodigd komende zaterdag tijdens onze wekelijkse repetitie. Daar bieden we ze een warm onthaal omdat ze nu in de kou staan... We bouwen er gewoon nóg een leuk feestje. Want dat was het afgelopen zaterdag, ondanks alles", aldus Hermans.

NIET TELEURGESTELD

En die uitnodiging is in dank aanvaard, meldde trompettist Roel van der Sloot van Echdweil in een reactie. ,,Hartstikke mooi dat D'n Indenklocht dit wil doen. Maar eerlijk gezegd was er bij ons van teleurstelling geen sprake. Sterker nog: we wilden eigenlijk helemaal niet winnen, omdat je dan toch diverse optredens moet gaan verzorgen. Terwijl wij sinds enkele jaren eigenlijk alleen tijdens de optochten muziekmaken. Maar toen het nieuws zondagmorgen bekend werd, leidde dat toch ook wel weer tot blijdschap. We hadden er een beetje op gehoopt dat we toch in ieder geval genoemd zouden worden tijdens de prijsuitreiking, bijvoorbeeld als nummer twee of drie of als winnaar van de kolderprijs." Echdweil krijgt de Eendison overhandigd tijdens de Waggelrevue op 22 januari. Het winnende lied 'Vooruit, nog indje dan!' is gearrangeerd door Van der Sloot, de tekst is geschreven door Paul Strijbosch en Vincent Baaijens.

De matrix met daarin de punten van alle negen (door de deelnemers afgevaardigde) juryleden was verkeerd opgeteld. In plaats van de kolommen van boven naar beneden op te tellen, waren ze van links naar rechts getotaliseerd, meldde president Jan de Koning van Stichting Openbaar Carnaval zondagochtend.

Eén van de negen deelnemers aan het Kwekdeuntjesfist was de man die later op de avond de kroonjuwelen van Eendengat in ontvangst nam: Peter van As. De uit Amsterdam afkomstige Boxtelaar toont zich al enkele jaren een fervent carnavalsvierder, maar timmert ook anderszins in de lokale gemeenschap aan de weg. Zijn maandelijkse karaokeavonden in café D'n Boer worden drukbezocht. Ook is hij onder meer bestuurslid van de Stichting Veteranen Boxtel en aangesloten bij de Lionsclub Dommel & Aa. Van As is werkzaam als manager bij Rabobank

Door Mark Kluytmans aan te wijzen als zijn adjudant, koos prins Peer voor iemand met ervaring. Kluytmans was niet alleen adjudant bij twee eerdere prinsen, ook is hij al vele jaren bestuurslid van de SOC. Zijne doorluchtige hoogheid regeert de Waggelaars onder het motto 'Daor heurde bij, daor bende bij'. ,,Iedereen(d), ongeacht rang of stand, is van harte welkom om carnaval te vieren om zijn of haar malaise voor een paar dagen te vergeten. Dus als je iemand kent waarvan je weet dat het voor die persoon om enige reden moeilijk is carnaval te vieren, neem haar of hem dan 'bij de hand' en vier samen het zottenfeest! Die ander zal er je dankbaar voor zijn", aldus de koldervorst.

ONTWERPWEDSTRIJD

Dat Frank van Heesch niet een derde jaar zou 'bijtekenen' als prins werd al voortijdig duidelijk. Nadat de negen liedjes van het kolderconcours allemaal hadden geklonken, beklom Donald IV nog eenmaal het podium om een belofte in te lossen bij zijn Raad van Elf. Hij zong - buiten mededinging - een nieuwe tekst op het carnavalslied van vorig jaar. Ook maakte Van Heesch de voorwaarden bekend van de ontwerpwedstrijd die hij met enkele oud-prinsen heeft uitgeschreven voor een kunstwerk dat onthuld moet worden in aanloop naar het 55-jarig bestaan van Eendengat in 2018.

Een door architect Koen van de Braak in opdracht van Van Heesch samengesteld ontwerpstudie voor de plek, de sokkel en de omgeving waar dit monumentje moet komen te staan werd overhandigd aan de Raad van Elf met de opdracht door te gaan met geld in te zamelen voor de totstandkoming van het kunstwerk.

FOTO BOVEN: Dat Peter van As dolblij is met zijn benoeming tot prins Peer d'n Twidde van Eendengat sprak boekdelen na afloop van het Kwekdeuntjesfist in hofpaleis Denziz. (Foto: Albert Stolwijk).